Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Väčšina krajín EÚ vyzvala Komisiu na presunutie migračného konania mimo Úniu

.tasr .svet

Krajiny vyzvali Úniu na uzavretie dohôd s tretími krajinami pozdĺž hlavných migračných trás.

Väčšina krajín EÚ vyzvala Komisiu na presunutie migračného konania mimo Úniu SITA/AP PHOTO/GEERT VANDEN WIJNGAERT

pätnásť členských krajín Európskej únie požaduje ďalšie sprísnenie azylovej politiky bloku, aby sa uľahčilo premiestňovanie migrantov bez dokladov do tretích krajín - a to aj v prípade ich záchrany na mori. Európska komisia (EK) sa bude obsahom listu zaoberať, píše TASR na základe agentúry AFP a portálu Euronews.

V liste skupina štátov vrátane Česka žiada EK, aby navrhla nové spôsoby a riešenia na zabránenie nelegálnej migrácie na územie Európy. Členské krajiny v liste napríklad navrhli zavedenie mechanizmov "zameraných na odhaľovanie, zachytávanie alebo v prípade núdze záchranu migrantov na otvorenom mori a ich prepravu na vopred určené bezpečné miesto v partnerskej krajine mimo EÚ, kde by sa pre týchto utečencov mohli nájsť trvalé riešenia".

Inšpiráciou by mala podľa nich byť aj dohoda, ktorú Taliansko uzavrelo s Albánskom, nečlenským štátom Únie. Na základe nej môže Rím poslať tisíce žiadateľov o azyl vylovených z talianskych vôd do záchytných táborov v tejto balkánskej krajine, kým sa ich prípady nevyriešia. Krajiny tak vyzvali Úniu na uzavretie dohôd s tretími krajinami pozdĺž hlavných migračných trás.

Signatári chcú, aby EÚ sprísnila nedávno prijatý azylový pakt, ktorý zavádza prísnejšie kontroly pre osoby, ktoré chcú vstúpiť do 27-členného bloku. Táto reforma zahŕňa rýchlejšie preverovanie osôb prichádzajúcich bez dokladov, nové pohraničné zadržiavacie centrá a rýchlejšie deportácie odmietnutých žiadateľov o azyl.

List podpísali Rakúsko, Bulharsko, Cyprus, Česká republika, Dánsko, Fínsko, Estónsko, Grécko, Holandsko, Taliansko, Litva, Lotyšsko, Malta, Poľsko a Rumunsko.

O externalizácii migračných postupov pochybujú napríklad francúzski liberáli. Pre francúzskeho poslanca Sachu Houliéa, ktorý patrí k ľavému krídlu strany prezidenta Emmanuela Macrona Renesancia (Obnova), je externalizácia migračných procesov protikladom nedávno prijatého migračného paktu. 

Podľa odborníka na migráciu Víta Novotného bude návrh na externé spracovanie žiadostí o azyl pravdepodobne náročný. Pravidlá EÚ, dokonca aj podľa nového migračného paktu EÚ, sú založené na tom, že európske azylové konania sa uskutočňujú len na území EÚ, dodal.

Diskusia o externalizácii sa naplno rozprúdila krátko po schválení nového migračného paktu EÚ Európskym parlamentom v apríli.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite