Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Francis Fukuyama: Zachráňte demokraciu v Gruzínsku

.francis Fukuyama .svet .politika

Demokracia v Gruzínskej republike je v bezprostrednom nebezpečenstve a Spojené štáty americké aj Európa musia rýchlo konať, aby ju zachránili. Keď USA v priebehu posledných mesiacov blokovali pomoc Ukrajine, umožnili tým Rusku dosiahnuť významné vojenské zisky, a táto dynamika mala hrozivý vedľajší účinok na krajiny okolo moskovskej periférie, ako sú Gruzínsko, Kazachstan a Mongolsko.

Francis Fukuyama: Zachráňte demokraciu v Gruzínsku ZURAB TSERTSVADZE/AP/SITA 14. máj 2024 Tbilisi, Gruzínsko: Protest proti zákonu, ktorý demonštranti a opozícia považujú za ohrozenie demokracie a slobody.

vlády, ktoré sa predtým usilovali udržať od Ruska odstup, to posmelilo, aby otvorenejšie vyjadrovali svoje proruské sympatie. K týmto vládam patrí aj Gruzínsko.

V Gruzínsku väčšiu časť predchádzajúceho desaťročia vládla strana Gruzínsky sen. Je to strana, ktorú vytvoril tamojší oligarcha Bidzina Ivanišvili – človek, ktorý zbohatol v Rusku a udržiava si blízke vzťahy ku Kremľu. Krátko bol premiérom, ale zistil, že svoj vplyv dokáže účinnejšie uplatniť, keď sa vzdá formálneho úradu a bude pôsobiť v zákulisí. Strana, ktorú financuje, oficiálne hlása, že sa usiluje o členstvo v Európskej únii, ale v skutočnosti slúži záujmom Kremľa. Na počiatku otvorenej vojny Ruska proti Ukrajine sa nepripojila k európskym sankciám na Rusko a stala sa kľúčovým hráčom pri obchádzaní sankcií. 

Keď som bol vlani v Gruzínsku a vyviezol som sa autom do Kazbegi na ruskej hranici tiahnucej sa cez Kaukaz, videl som nekonečný rad nákladiakov. Väčšinou mali arménske poznávacie značky a mierili do Ruska – viezli tam tovar z EÚ podliehajúci sankciám. Toto sa dialo napriek skutočnosti, že veľa Gruzíncov je proeurópskych a odsudzujú ruský útok na Ukrajinu. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite