Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

KĽDR potvrdila vypálenie balistickej rakety. Kim vyzval na urýchlenie produkcie

.tasr .svet

Severokórejský vodca v rovnaký deň navštívil továreň na výrobu zbraní a vyzval na posilnenie jadrových síl.

KĽDR potvrdila vypálenie balistickej rakety. Kim vyzval na urýchlenie produkcie sita/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

severná Kórea (KĽDR) v sobotu potvrdila skúšobné odpálenie taktickej balistickej rakety vybavenej novou technológiou navádzania. Na skúšku dozeral aj severokórejský vodca Kim Čong-un, ktorý zároveň nariadil urýchliť výrobu s cieľom posilniť jadrové kapacity krajiny. Informovala o tom štátna agentúra KCNA, na ktorú sa odvoláva agentúra Reuters.

Juhokórejská vláda zaznamenala odpálenie v blízkosti prístavného mesta Wonsan ležiaceho na východnom pobreží KĽDR ešte v piatok. Tvrdila, že išlo o niekoľko balistických rakiet krátkeho doletu, ktoré leteli približne 300 kilometrov a dopadli do Východného, respektíve Japonského mora.

Kim v rovnaký deň navštívil továreň na výrobu zbraní a vyzval na „rýchlejšie posilnenie jadrových síl... bez zastavenia a váhania,“ uviedla KCNA. V súvislosti s testom rakety vyjadril veľkú spokojnosť. „Presnosť a spoľahlivosť autonómneho navádzacieho systému bola overená skúšobnou paľbou,“ uviedla severokórejská agentúra.

Soul v reakcii zvýšil ostražitosť a dohľad v rámci príprav na prípadné ďalšie vypálenie a vymenil si informácie so spojencami USA a Japonskom, píše sa vo vyhlásení juhokórejskej armády. 

Severná Kórea v posledných mesiacoch odpálila celý rad balistických a riadených striel, ako aj taktických rakiet, pričom ich označila za súčasť programu na modernizáciu svojich obranných kapacít.

Posledný test sa konal iba deň po tom, čo čínsky prezident Si Ťin-pching a ruský prezident Vladimir Putin potvrdili ich podporu KĽDR počas stretnutia v Pekingu. Lídri v spoločnom vyhlásení vyjadrili nesúhlas s „vojenským zastrašovaním“ Severnej Kórey zo strany USA a ich spojencov.

Spojené štáty a Južná Kórea obvinili Severnú Kóreu, že dodáva zbrane Rusku, ktoré ich nasadzuje do vojny na Ukrajine. Moskva aj Pchjongjang tieto obvinenia popierajú.

Vplyvná sestra severokórejského vodcu Kim Jo-čong v piatok označila dodávky zbraní KĽDR do Ruska za „najabsurdnejšiu teóriu“ pozostávajúcu z predsudkov a výmyslov, ktorú je zbytočné hodnotiť alebo interpretovať. Podľa nej ide o fámu šírenú nepriateľskými silami a zbrane vyvinuté v Severnej Kórei nie sú určené na vývoz, ale na obranu proti Južnej Kórei.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite