Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rakúsko obnoví financovanie Agentúry OSN pre palestínskych utečencov

.tasr .svet

Viaceré krajiny zstavili spoluprácu kvôli obvinenia, že jej zamestnanci boli zapojení do útokov palestínskeho hnutia Hamas na Izrael zo 7. októbra.

Rakúsko obnoví financovanie Agentúry OSN pre palestínskych utečencov sita/AP Photo/Hassan Ammar

rakúsko v sobotu oznámilo, že obnoví financovanie Agentúry OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA). Viedeň pozastavila spoluprácu s touto agentúrou pre obvinenia, že jej zamestnanci boli zapojení do útokov palestínskeho hnutia Hamas na Izrael zo 7. októbra. TASR o tom informuje podľa agentúry AFP.

S obvineniami prišiel v januári Izrael. V nasledujúcich týždňoch na to reagovali viaceré štáty vrátane Rakúska, ktoré pozastavili financovanie UNRWA.

Mnohé z nich, napríklad Nemecko, Švédsko, Kanada a Japonsko, ho odvtedy obnovili, zatiaľ čo iné krajiny financovanie naďalej pozastavujú. Niektoré krajiny obnovili ho po správe od nezávislej komisie vedenej francúzskou ministerkou zahraničných vecí Catherine Colonnovou. Komisia v správe v apríli uviedla, že Izrael stále neposkytol dôkazy, aby podložil svoje tvrdenia o zamestnancoch UNRWA.

Rakúsko sa po podrobnej analýze akčného plánu predloženého UNRWA na zlepšenie fungovania organizácie rozhodlo uvoľniť finančné prostriedky, uviedlo tamojšie ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení.

Na rok 2024 boli v rakúskom rozpočte vyčlenené finančné prostriedky v celkovej výške 3,4 milióna eur a prvá platba sa očakáva v lete. Časť rakúskych prostriedkov sa v budúcnosti použije na zlepšenie mechanizmov vnútornej kontroly v UNRWA, dodalo ministerstvo v správe.

Viedeň uviedla, že od 7. októbra výrazne zvýšila podporu trpiacemu palestínskemu obyvateľstvu v Pásme Gazy a v regióne, pričom iným medzinárodným organizáciám poskytla humanitárnu pomoc vo výške 32 miliónov eur.

UNRWA bola založená v roku 1949 a s viac ako 30.000 zamestnancami patrí k najväčším programom OSN. Palestínskym utečencom poskytuje služby vrátane vzdelávania, základnej zdravotnej starostlivosti a humanitárnej pomoci.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite