Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Do predčasných volieb bude Irán viesť zrejme prvý viceprezident Mochber

.tasr .svet

Mochberovo dočasné vymenovanie si vyžaduje súhlas najvyššieho iránskeho vodcu ajatolláha Alího Chameneího, ktorý má posledné slovo vo všetkých štátnych záležitostiach.

Do predčasných volieb bude Irán viesť zrejme prvý viceprezident Mochber SITA/Mokhber Prvý viceprezident (vľavo) so zosnulým prezidentom, 21. 8. 2021

iránsky najvyšší duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentovi Ebráhímovi Raísímu, ktorý v nedeľu zahynul pri havárii vrtuľníka v provincii Východný Azerbajdžan na severozápade Iránu.

Na svojom webe o tom informovala televízia al-Džazíra, ktorá dodala, že Raísího pozostatky prevážajú do mesta Tabríz – metropoly provincie Východný Azerbajdžan. Zatiaľ nie je jasné, kedy a kde bude Raísí pochovaný, uvádza TASR.

Iránske úrady nateraz neinformovali o vyhlásení štátneho smútku a ďalších štátnych aktoch súvisiacich s tragédiou. Príčina havárie je predmetom vyšetrovania, dodala al-Džazíra.

Miestne televízie vrátane IRIB TV medzičasom odvysielali zábery Iráncov, ktorí sa schádzajú v uliciach i mešitách na spoločných modlitbách. Na vrcholoch kupol svätýň v mestách Mašhad a Kum, ktoré sú centrami šiitského učenia, vyvesili na znak smútku čierne vlajky. 

Zármutok v súvislosti s Raísího smrťou vyjadrili aj v Teheráne žijúci židia, informoval v pondelok na svojom webe denník Jerusalem Post s odvolaním sa na vyhlásenie Teheránskej židovskej asociácie. 

Vykonávaním funkcie iránskeho prezidenta bude po tragickej smrti Ebráhíma Raísího zrejme poverený prvý viceprezident Mohammad Mochber. Irán sa súčasne bude pripravovať na predčasné voľby, ktoré sa podľa ústavy majú konať do 50 dní, informovala agentúra AFP.

Prezidentské voľby sa v Iráne konajú každé štyri roky. Ústava obmedzuje počet funkčných období na dve. Funkcia premiéra v Iráne neexistuje a prezident, ktorému pomáha niekoľko viceprezidentov, je zodpovedný aj za vymenovanie a riadenie kabinetu.

Raísí, ktorý zahynul v nedeľu spolu s ministrom zahraničných vecí Hosejnom Amírom Abdollahjánom a ďalšími predstaviteľmi, bol za prezidenta zvolený v roku 2021, keď vystriedal umierneného Hasana Rúháního.

Na rozdiel od Rúháního bol Raísí prívržencom konzervatívnej politiky. Agentúra Reuters vo svojej správe pripomenula, že za jeho vlády došlo k sprísneniu „mravnostných“ zákonov, aj k brutálnemu potlačeniu protivládnych protestov či k zaujatiu tvrdého postoja na rokovaniach so svetovými mocnosťami o iránskom jadrovom programe.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite