Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Irán vyhlásil 5 dní smútku za prezidenta Raísího

.tasr .svet

Chameneí súčasne oznámil, že za výkonnú moc v Iráne bude po Raísího smrti zodpovedať doterajší prvý viceprezident Mohammad Mochber, ktorý musí do 50 dní usporiadať predčasné prezidentské voľby.

Irán vyhlásil 5 dní smútku za prezidenta Raísího SITA/Azin Haghighi, Moj News Agency via AP

iránsky najvyšší vodca ajatolláh Alí Chameneí v pondelok vyhlásil päťdňový smútok za prezidenta Ebráhíma Raísího a jeho sprievod, ktorí zahynuli v nedeľu pri havárii vrtuľníka v provincii Východný Azerbajdžan. Informovala o tom agentúra AFP.

Okrem Raísího pri nehode vrtuľníka prišiel o život aj iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján. Iránska vláda v pondelok poverila funkciou šéfa diplomacie doterajšieho námestníka ministra zahraničných vecí Alího Bágherího Kaního.

Raísí, Abdollahján a ďalších šesť osôb prišlo o život, keď sa  vrtuľníkom v nedeľu vracali z provincie Východný Azerbajdžan na severozápade Iránu, kde spolu s azerbajdžanským prezidentom Ilhamom Alijevom inaugurovali projekt priehrady na spoločnej hranici.

Vrak vrtuľníka sa našiel po zhruba 15 hodinách v pondelok skoro ráno, pričom štátna televízia uviedla, že prezident zahynul. 

Raísiho konvoj zahŕňal tri vrtuľníky – ďalšie dva „bezpečne dorazili do svojho cieľa“, uviedla tlačová agentúra Tasním.

Štátna televízia informovala, že vrtuľník narazil do vrcholu hory. Úrady nateraz príčinu nehody neoznámili.         

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite