Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Stoltenberg: Čínska podpora pre Rusko je kľúčovým faktorom vo vojne na Ukrajine

.tasr .svet

V súčasnosti neexistujú žiadne záznamy, že by Čína dodávala Rusku zbrane alebo muníciu. Podľa západných expertov však Peking vyváža do Ruska tzv. tovar s dvojakým využitím, ktorý sa môže používať na civilné aj vojenské účely.

Stoltenberg: Čínska podpora pre Rusko je kľúčovým faktorom vo vojne na Ukrajine SITA/AP Photo/Alastair Grant, Pool

podpora Pekingu pre Moskvu je kľúčovým faktorom vo vojne Ruska proti Ukrajine. Uviedol to generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg v rozhovore pre nemecké noviny Welt Am Sonntag, informovala v sobotu agentúra DPA.

„Čína hovorí, že chce udržiavať dobré vzťahy so Západom. Peking však zároveň podnecuje vojnu v Európe. Nemôže mať oboje,“ povedal Stoltenberg. Podľa jeho slov Čína výrazne zvýšila vývoz súčiastok, mikroelektroniky a technológií, ktoré Moskva používa na výrobu rakiet, tankov a bojových lietadiel.

V súvislosti s aktuálnou situáciou na Ukrajine šéf NATO uviedol, že Kyjev zaznamenal na bojisku neúspechy „pre nedostatok munície a zbraní“. „Na víťazstvo Ukrajiny však ešte nie je neskoro... Krajiny NATO musia Kyjevu poslať viac zbraní a munície vrátane systémov protivzdušnej obrany a zbraní dlhého doletu,“ dodal.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite