Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Diplomati EÚ prijali nové sankcie proti Rusku

.tasr .svet

Nové reštriktívne opatrenia zahŕňajú najmä zákaz vstupu sankcionovaných osôb na územie EÚ a zmrazenie aktív.

Diplomati EÚ prijali nové sankcie proti Rusku UNSPLASH

ministri zahraničných vecí EÚ v pondelok v Bruseli prijali nové sankcie, ktorými trestajú Rusko za vážne porušovanie ľudských práv, nejedná sa však o pripravovaný 14. balík sankcií kvôli vojne na Ukraijne. Uviedla to tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na viacero diplomatov na zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci, informuje spravodajca TASR.

Ministri zahraničných vecí EÚ sa stretli v Bruseli, aby prebrali situáciu na Ukrajine a v Pásme Gazy, ale aj nadchádzajúce voľby vo Venezuele a sporný gruzínsky zákon o zahraničných agentoch.

Sankcie, na ktorých sa dohodli, boli zavedené po smrti ruského opozičného vodcu Alexeja Navaľného a zameriavajú sa na jednotlivcov a organizácie v Rusku zodpovedné za represie voči opozícii. Sankčný režim je špeciálne nastavený na zneužívanie ľudských práv v Rusku a na počesť Navaľného. EÚ naň zaradila okolo 20 mien fyzických a právnických osôb. 

Nové reštriktívne opatrenia sú oddelené od rozsiahlych ekonomických sankcií uvalených na Rusko v súvislosti s inváziou na Ukrajinu. Zahŕňajú najmä zákaz vstupu sankcionovaných osôb na územie EÚ a zmrazenie aktív nachádzajúcich sa v Únii.

Po Navaľného smrti v trestnom tábore na Sibíri v polovici februára, EÚ uvalila sankcie na 33 osôb z oblasti ruského súdnictva a na predstaviteľov politického systému. Na sankčný zoznam sa dostali aj dve trestanecké kolónie, kde bol Navaľnyj väznený.

Diplomati EÚ však stále nedosiahli dohodu na podobe 14. balíka sankcií voči Rusku kvôli vojne na Ukrajine, ktorý má po prvýkrát postihnúť aj lukratívny sektor skvapalneného zemného plynu (LNG).

Diplomati rokujú aj o využití ziskov zo zmrazených ruských aktív v EÚ v prospech vojenskej pomoci pre Ukrajinu.   Minulý týždeň (21.5.) totiž ministri financií EÚ definitívne schválili použitie výnosov zo zmrazených aktív na obranné účely a v menšej miere na rekonštrukciu Ukrajiny.

V rámci diskusií o napätej situácii na Blízkom východe a v Pásme Gazy diplomati EÚ plánujú neformálne rokovať so svojimi rezortnými partnermi zo Saudskej Arábie, Jordánska, Egypta, Spojených Arabov Emirátov a Kataru a s generálnym tajomníkom Ligy arabských štátov (LAŠ).

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite