Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zelenskyj pricestoval do Španielska, bude rokovať o dodávkach zbraní

.tasr .svet

Súčasťou dodávok majú byť systémy protivzdušnej obrany Patriot aj tanky Leopard.

Zelenskyj pricestoval do Španielska, bude rokovať o dodávkach zbraní SITA/AP Photo/Paul White

ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok pricestoval na návštevu Španielska. Na madridskom letisku ho privítal španielsky kráľ Filip VI., informuje TASR podľa agentúry AP a webovej stránky denníka El País.

Privítanie kráľom priamo na letisku Madrid-Barajas  sa v spojitosti so zahraničnými štátnikmi považuje za nezvyčajné gesto.

Zelensky má v pondelok v Madride so španielskym premiérom Pedrom Sánchezom podpísať dvojstrannú bezpečnostnú dohodu, ktorej súčasťou sú aj dodávky vojenského vybavenia na Ukrajinu 

„Španielsko dnes obnovuje svoj záväzok prispievať k obrane a bezpečnosti Ukrajiny, zatiaľ čo spoločne pokračujeme v úsilí dosiahnuť spravodlivý a trváci mier, “ uviedol Sánchez na sociálnej sieti X.

Súčasťou dodávok majú byť podľa El País aj systémy protivzdušnej obrany Patriot, tanky Leopard a delostrelecká munícia kalibru 155 milimetrov, ktoré Ukrajina na bojisku využíva v najväčšej miere.

Španielsko bude aj naďalej poskytovať výcvik ukrajinským vojakom a ošetrenie zraneným vojakom.

Prezident Ukrajiny mal španielsku metropolu navštíviť už minulý piatok (17. mája). Návštevu však posunul z dôvodu bojov v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite