Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Izraelská armáda má pod kontrolou strategický koridor na hranici Pásma Gazy a Egypta

.sita .svet

Koridor Philadelphi, ktorý zahŕňa aj hraničný priechod Rafah, je 14 kilometrov dlhý a miestami zhruba 100 metrov široký.

Izraelská armáda má pod kontrolou strategický koridor na hranici Pásma Gazy a Egypta SITA/AP Photo/Tsafrir Abayov

izraelská armáda v stredu oznámila, že prevzala kontrolu nad strategickým koridorom pozdĺž hranice Pásma Gazy s Egyptom. Podrobnosti o tom bezprostredne neuviedla. Obsadenie takzvaného koridoru Philadelphi naznačuje, že Izrael prehĺbil svoju ofenzívu na juhu Pásma Gazy.

Koridor Philadelphi, ktorý zahŕňa aj hraničný priechod Rafah, je 14 kilometrov dlhý a miestami zhruba 100 metrov široký úsek pri hranici Pásma Gazy s Egyptom. Pod touto oblasťou boli vykopané pašerácke tunely vedúce pod hranicou.

Koridor je súčasťou rozsiahlejšej demilitarizovanej zóny, ktorá sa tiahne na oboch stranách hranice medzi Egyptom a Izraelom. Na základe egyptsko-izraelskej mierovej dohody môže každá strana rozmiestniť v zóne len malý počet vojakov alebo pohraničnej stráže. V čase dohody izraelské jednotky kontrolovali Pásmo Gazy, kým Izrael v roku 2005 nestiahol svoje sily a osadníkov, pripomína agentúra AP s tým, že militantné hnutie Hamas má od svojho ovládnutia Pásma Gazy v roku 2007 na hranici voľnú ruku.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite