Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Izrael: Rozhodnutie slovinskej vlády uznať Palestínu je odmenou pre Hamas

.tasr .svet

Izraelský minister zahraničných vecí Kac dúfa, že slovinský parlament odporúčanie odmietne.

Izrael: Rozhodnutie slovinskej vlády uznať Palestínu je odmenou pre Hamas sita/AP Photo

izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac vo štvrtok kritizoval rozhodnutie slovinskej vlády, ktorá podporila návrh na uznanie samostatného palestínskeho štátu. Rozhodnutie označil za odmenu pre Hamas a zároveň vyjadril nádej, že slovinský parlament tento návrh neschváli. TASR informuje podľa správy agentúry AFP.

„Rozhodnutie slovinskej vlády odporučiť slovinskému parlamentu uznať palestínsky štát je odmenou Hamasu za vraždenie, znásilňovanie, mrzačenie tiel a stínanie hláv detí. Zároveň posilňuje iránsku os zla, pričom poškodzuje blízke priateľstvo medzi slovinským a izraelským národom. Dúfam, že slovinský parlament toto odporúčanie odmietne,“ napísal Kac na sieti X potom, čo vo štvrtok slovinská vláda podporila návrh na uznanie samostatného palestínskeho štátu a požiadala parlament, aby ho schválil. Poslanci budú o uznaní palestínskeho štátu hlasovať v utorok.

„Toto rozhodnutie nie je namierené proti nikomu, ani proti Izraelu, je však posolstvom mieru,“ povedal slovinský premiér Robert Golob.

Tento týždeň oficiálne uznali palestínsky štát Španielsko, Nórsko a Írsko. Slovinsko oznámilo začatie procesu uznania palestínskeho štátu už začiatkom mája. Napokon sa však rozhodlo v procedúrach počkať, čo zdôvodňovalo nádejou v zlepšenie situácie v Pásme Gazy. Golob však tento týždeň oznámil, že proces napokon Ľubľana urýchli vzhľadom na najnovšie izraelské útoky v meste Rafah.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite