Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Spojené štáty a Európska únia sú podľa Orbána pripravení kŕmiť vojnu na Ukrajine

.sita .svet

Podľa jeho kritikov Orbánove návrhy predstavujú kapituláciu Moskve, ktorá by umožnila Rusku udržať si okupované územia na Ukrajine a ešte viac ho povzbudiť.

Spojené štáty a Európska únia sú podľa Orbána pripravení kŕmiť vojnu na Ukrajine sita/Szilard Koszticsak/MTI via AP

návrhy, ktoré by umožnili Ukrajine používať západné zbrane na vojenské ciele v Rusku, podľa maďarského premiéra Viktora Orbána „približujú Európu k deštrukcii“. V piatok v rozhovore v štátnom rozhlase vyhlásil, že postoj francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona o tom, že by nevylúčil vyslanie vojakov na Ukrajinu, ako aj návrh Severoatlantickej aliancie (NATO), ktorý by povolil ukrajinským silám útočiť západnými zbraňami dlhého dosahu na vojenské základne v Rusku riskujú eskaláciu vojny na Ukrajine na globálny konflikt.

„Vojna je monštrum, ktoré je neustále hladné, musí byť kŕmené a musí byť kŕmené peniazmi. A vidím, že Američania a vláda demokratov v Spojených štátoch a vedúci predstavitelia Európskej únie sú pripravení ju kŕmiť,“ povedal.

Otázka či umožniť Ukrajine útočiť na vojenské ciele na ruskom území západnými zbraňami je citlivá už od začiatku vojny na Ukrajine vo februári 2022. Západní lídri sa tohto zdráhali pre obavy, že by to mohlo vyprovokovať ruského vodcu Vladimira Putina, ktorý opakovane varuje pred priamou účasťou Západu v konflikte. Prekvapivá ofenzíva v Charkivskej oblasti, ktorú Rusko spustilo začiatkom mája, však pravdepodobne prispela k tomu, že lídri na Západe začínajú meniť svoj postoj.

Orbán, ktorý je považovaný za najbližšieho spojenca Putina v Európskej únii, sa dlhodobo stavia proti tomu, aby západné krajiny poskytovali Ukrajine vojenskú pomoc, a hrozí, že zmarí finančnú podporu Európskej únie Kyjivu a prijatie sankcií voči Moskve. V kampani pred nadchádzajúcimi európskymi voľbami, ktoré vykresľuje ako existenčný boj medzi vojnou a mierom, vyhlasuje, že jeho strana vyzýva na okamžité ukončenie bojov na Ukrajine. Podľa jeho kritikov však jeho návrhy predstavujú kapituláciu Moskve, ktorá by umožnila Rusku udržať si okupované územia na Ukrajine a ešte viac ho povzbudiť.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite