Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Stoltenberg: Sebaobrana nie je eskalácia, ale základné právo

.tasr .svet

Privítal, že niektorí západní spojenci rušia obmedzenia spojené so zbraňami poskytnutými Kyjevu.

Stoltenberg: Sebaobrana nie je eskalácia, ale základné právo sita/AP Photo/Petr David Josek, Pool

sebaobrana nie je eskalácia, ale základné právo, povedal generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v piatok v súvislosti s diskusiou, či môže ukrajinská armáda útočiť na ciele na území Ruska zbraňami, ktoré jej dodal Západ. TASR o tom informuje na základe servisu agentúry Reuters.

Stoltenberg po zasadnutí ministrov zahraničných vecí krajín NATO v Prahe privítal, že niektorí západní spojenci rušia obmedzenia spojené so zbraňami poskytnutými Kyjevu. Podpora Ukrajiny sa podľa vyvíja rovnako, ako sa vyvíja samotná vojna.

Šéf NATO informoval, že spojenci zo Severoatlantickej aliancie poskytli dosiaľ Ukrajine vojenskú podporu za približne 40 miliárd eur ročne. Podľa jeho slov musia v budúcnosti zachovať najmenej takúto úroveň pomoci. Rozhodnutia očakáva na júlovom summite NATO vo Washingtone.

Stoltenberg tiež povedal, že NATO sa bude snažiť, aby bola podpora Kyjeva silnejšia, pričom je odhodlané skrátiť cestu Ukrajiny k členstvu v Aliancii.

Zopakoval, že Aliancia nepoľaví v podpore Ukrajiny a bude v nej pokračovať tak dlho, ako to bude potrebné. Spojencov podľa neho neodradia ani vyhrážky z Moskvy, ktoré podľa neho zaznievajú voči krajinám NATO od začiatku vojny.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite