Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Egypt a Katar naliehajú na Izrael a Hamas, aby prijali Bidenom predstavený plán

.tasr .svet

Plán by podľa Bidena umožnil zvýšenie humanitárnej pomoci a do Pásma Gazy by každý deň prichádzalo 600 nákladných áut s pomocou.

Egypt a Katar naliehajú na Izrael a Hamas, aby prijali Bidenom predstavený plán SITA/AP Photo/Maya Alleruzzo

egypt a Katar sa v sobotu pridali k Spojeným štátom a naliehajú na Izrael a palestínske radikálne hnutie Hamas, aby finalizovali dohodu v súlade s návrhom prezentovaným americkým prezidentom Joeom Bidenom. Uvádza sa to v spoločnom vyhlásení všetkých týchto troch krajín, ktoré zverejnilo ministerstvo zahraničných vecí USA. Informovala o tom agentúra Reuters.

Biden v piatok predstavil plán na úplné prímerie v Pásme Gazy, ktoré zahŕňa stiahnutie izraelských vojsk a prepustenie rukojemníkov. Ide o izraelský návrh, ktorý má tri fázy. 

Prvá fáza by trvala šesť týždňov a zahŕňala by „celkové a úplné prímerie, stiahnutie izraelských síl zo všetkých obývaných oblastí Gazy, prepustenie rukojemníkov vrátane žien, starších ľudí a zranených výmenou za prepustenie stoviek palestínskych väzňov,“ uviedol americký prezident.

Plán by podľa Bidena umožnil zvýšenie humanitárnej pomoci a do Pásma Gazy by každý deň prichádzalo 600 nákladných áut s pomocou.  

Druhou fázou by podľa izraelského návrhu bolo „trvalé zastavenie nepriateľských akcií.“ V rámci tejto fázy by sa uskutočnila výmena všetkých žijúcich rukojemníkov a dočasné prímerie by nadobudlo plnú platnosť. 

Tretia fáza by zahŕňala vrátenie pozostatkov rukojemníkov odvlečených do Gazy počas októbrového útoku.

Kým hnutie Hamas v piatok uviedlo, že Bidenom predstavený plán na dosiahnutie prímeria v Pásme Gazy „hodnotí pozitívne,“ izraelský premiér Benjamin Netanjahu v sobotu vyhlásil, že v Pásme Gazy nebude trvalé prímerie, kým nebudú zničené vojenské a vládne kapacity hnutia Hamas. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite