Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Gruzínsko: Šéf parlamentu podpísal zákon o transparentnosti zahraničného vplyvu

.tasr .svet

Proti zákonu namietali Spojené štáty aj USA. Varovali, že jeho prijatie môže narušiť vzťahy s Gruzínskom.

Gruzínsko: Šéf parlamentu podpísal zákon o transparentnosti zahraničného vplyvu sita/AP Photo/Zurab Tsertsvadze

predseda gruzínskeho parlamentu Šalva Papuašvili v pondelok podpísal kontroverzný zákon o transparentnosti zahraničného vplyvu. S odvolaním sa na ruskú agentúru TASS a gruzínske médiá o tom informovala agentúra Reuters.

Podpísaniu sporného zákona predchádzalo 28. mája hlasovanie gruzínskeho parlamentu, ktorý nezobral do úvahy pripomienky prezidentky Salome Zurabišviliovej a prehlasoval jej veto pomerom hlasov 84 k štyrom.

V gruzínskej ústave sa píše, že ak prezident po prehlasovaní svojho veta parlamentom odmietne tej-ktorý zákon podpísať, do piatich dní ho podpíše a zverejní predseda parlamentu, objasnila stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).  

Stanica Echo Kavkaza tvrdí, že zákon „čiastočne nadobudne platnosť v pondelok po jeho zverejnení“. Gruzínsky web Paper Kartuli však napísal, že zákon nadobudne účinnosť až v 15. deň po zverejnení v úradnom vestníku.        

Vládna strana Gruzínsky sen schválila návrh zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu až na druhý pokus – vlani podobný návrh zákona stiahla po masových protestoch a stretoch medzi demonštrantmi a bezpečnostnými zložkami. Vláda a jej prívrženci tento rok návrh zákona schválili aj napriek protestom desaťtisícov občanov a odmietavému postoju medzinárodných partnerov Gruzínska vrátane Európskej únie. 

EÚ a mnohé západné štáty varovali, že tento zákon, ktorý je podobný ruskej legislatíve o zahraničných agentoch, bude prekážkou na ceste Gruzínska do EÚ. Spojené štáty americké, ktoré sú tiež strategickým partnerom Gruzínska, v reakcii na prijatie zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu oznámili vízové sankcie pre predstaviteľov gruzínskeho vedenia a prehodnotenie bilaterálnych vzťahov.

Ministerstvo spravodlivosti a úrad pre správu registra sú teraz povinné vytvoriť do 60 dní zoznam organizácií, ktoré konajú v cudzom záujme. Od augusta musia všetky gruzínske médiá a mimovládne organizácie, ktoré dostávajú viac ako 20 percent svojich príjmov zo zahraničia, požiadať o registráciu svojich organizácií. V opačnom prípade im budú hroziť pokuty.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite