Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Juhokórejská vláda pozastavuje platnosť vojenskej dohody s KĽDR

.tasr .svet

Cieľom dohody z roku 2018 bolo zníženie napätia. Pchjongjang však uplynulých dňoch vypustil cez hranice stovky balónov s odpadkami.

Juhokórejská vláda pozastavuje platnosť vojenskej dohody s KĽDR sita/Choi Jae-gu/Yonhap via AP

juhokórejská vláda v utorok schválila úplné pozastavenie vojenskej dohody so Severnou Kóreou z roku 2018. Tento krok Soulu umožní ráznejšie reagovať na provokácie KĽDR, píše TASR podľa agentúry AP.

Cieľom dohody z roku 2018 bolo zníženie napätia na Kórejskom polostrove. Pchjongjang však uplynulých dňoch vypustil cez spoločné hranice stovky balónov s odpadkami.

Soul čiastočne pozastavil platnosť predmetnej dohody už vlani v novembri, čím reagoval na štart severokórejskej rakety so špionážnou družicou. KĽDR vtedy následne vyhlásila, že dohodu už vôbec nebude dodržiavať.

Juhokórejská Rada národnej bezpečnosti v pondelok avizovala, že vládu požiada, aby „úplne pozastavila platnosť“ tejto vojenskej dohody, „kým sa medzi oboma Kóreami neobnoví vzájomná dôvera“.         

Pozastavenie dohody nadobudne oficiálnu platnosť po tom, ako ho podpíše juhokórejský prezident Jun Sok-jol. Mal by tak urobiť v utorok.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite