Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mexickou prezidentkou sa stala Claudia Sheinbaumová

.sita .svet

Sheinbaumová hlása, že vláda musí zohrávať významnú rolu v riešení ekonomickej nerovnosti a v poskytovaní pevnej sociálnej záchrannej siete.

Mexickou prezidentkou sa stala Claudia Sheinbaumová sita/AP Photo/Marco Ugarte

predpokladaná víťazka prezidentských volieb v Mexiku Claudia Sheinbaumová sa podľa povolebného odhadu stane prvou ženou na poste hlavy štátu v 200-ročnej histórii tejto krajiny. „Ukázali sme, že Mexiko je demokratická krajina s pokojnými voľbami,“ povedala po zverejnení odhadovaných výsledkov hlasovania.

Predseda mexického Národného volebného inštitútu uviedol, že podľa štatistickej vzorky získala ľavicová politička Sheinbaumová 58,3 až 60,7 percenta hlasov. Na druhom mieste podľa odhadu skončila opozičná kandidátka Xóchitl Gálvezová, ktorej hlas odovzdalo 26,6 až 28,6 percenta zúčastnených voličov. Ďalší opozičný uchádzač o funkciu prezidenta, Jorge Álvarez Máynez, získal 9,9 až 10,8 percenta hlasov.

Nová hlava štátu sa svojho postu na šesťročné funkčné obdobie má ujať 1. októbra. Predpokladá sa, že Sheinbaumovej strana Morena bude mať väčšinu aj v oboch komorách mexického Kongresu. Sheinbaumová hlása, že vláda musí zohrávať významnú rolu v riešení ekonomickej nerovnosti a v poskytovaní pevnej sociálnej záchrannej siete. Zhoduje sa tak s doterajším prezidentom a svojim politickým mentorom Andrésom Manuelom Lópezom Obradorom.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite