Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: 121. týždeň vojny (3. 6. – 9. 6. 2024)

.tasr .sita .redakcia .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: 121. týždeň vojny (3. 6. – 9. 6. 2024) SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka Kyjev, 2. 6. 2024

Správy z predchádzajúceho dňa 9. 6. 2024:

18:30 Ukrajina plánuje vytvoriť register oblastí kontaminovaných výbušninami

Ukrajina odštartuje štátny register oblastí, ktoré sú kontaminované výbušninami. Ako referuje web Kyiv Independent, informovalo o tom ukrajinské ministerstvo hospodárstva.

„Vytvorenie tohto registra je kľúčovým krokom v humanitárnom odmínovaní. Jeho implementáciou sa zautomatizujú a urýchlia viaceré procesy. Register napríklad umožní sledovanie odmínovacích aktivít takmer v reálnom čase a uľahčí efektívnejšie plánovanie," konštatoval námestník ministra hospodárstva Ihor Bezkaravajnyj.

„Poľnohospodári budú mať prospech z jednoduchého získania informácií o tom, či sú ich pozemky kontaminované alebo vyčistené," dodal. Podľa jeho slov budú informácie v registri veľmi dôležité aj pre investorov a pre projekty zamerané na obnovu Ukrajiny.

Podľa ukrajinských úradov takmer tretina ukrajinskej pôdy, a to približne 174 000 štvorcových kilometrov, bola od začiatku ruskej invázie zamínovaná.

14:30 Rusi už zhruba týždeň ovládajú okrajové domy mesta Časiv Jar

Ruská armáda sa už siedmy deň snaží zhromažďovať vojakov v okrajových domoch ukrajinského mesta Časiv Jar v Doneckej oblasti. Rusi obsadzujú domy, ktoré sú najbližšie k okupovanému mestu Bachmut. Pre web Ukrajinská pravda to povedal zdroj z radov ukrajinskej armády, ktorý je oboznámený so situáciou. Centrum mesta je však podľa tohto zdroja úplne pod kontrolou Ukrajincov.

Časiv Jar, 1. 5. 2024SITA/Ukraine Patrol Police via AP)Časiv Jar, 1. 5. 2024

12:15 Ruské riadené bomby zabili v Charkovskej oblasti jedného civilistu

Jeden ukrajinský civilista prišiel o život a ďalšie dve civilistky utrpeli zranenia pri sobotňajšom ruskom útoku riadenými bombami na obec Chotimlia v Charkovskej oblasti. Zranené ženy sú podľa prokuratúry Charkovskej oblasti vo veku 35 a 43 rokov. Jednu z nich hospitalizovali. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda

Podľa vojenskej administratívy Charkovskej oblasti bombardovanie obce Chotimlia zničilo budovu školy a poškodilo obchod a niekoľko domov.

11:40 Ukrajinci prvýkrát zasiahli ruskú stíhačku Su-57

Ukrajina prvýkrát zasiahla stíhačku Su-57 na ruskom území. Uviedla to v nedeľu ukrajinská vojenská spravodajská služba, informuje spravodajský web Kyiv Independent.

Lietadlo údajne poškodil útok na letisko Achtubinsk v Astrachánskej oblasti na juhu Ruska, 589 kilometrov od frontovej línie. Piatkové satelitné snímky ukazujú, že lietadlo nebolo porušené, ale po sobotňajšom útoku bolo poškodené výbušninami. V ten deň Rusko informovalo o útoku dronov na niekoľko regiónov vrátane Astrachánu.

Stroj Su-57 je najmodernejšou ruskou stíhačkou a v ruskom letectve je ich len niekoľkých kusoch. Môže niesť riadené strely Ch-59 a Ch-69, ktoré pravidelne útočia na Ukrajinu, a to aj na civilné ciele.

9:30 Ruskí okupanti prišli o ďalších takmer 1 300 vojakov

Počas uplynulého dňa na Ukrajine podľa Kyjiva Rusko stratilo 1 270 vojakov. Počet príslušníkov ruských ozbrojených síl vyradených z boja sa tak od začiatku vojny zvýšil na 518 560, uviedol v nedeľu na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o 26 tankov, 26 obrnených bojových vozidiel pechoty, 60 delostreleckých systémov a dva raketomety.

Od začiatku vojny proti Ukrajine Rusko podľa Kyjiva celkovo stratilo už 7 869 tankov, 15 131 obrnených bojových vozidiel pechoty, 13 593 delostreleckých systémov a 1 097 raketometov.

Informácie z predchádzajúceho dňa 8. 6. 2024:

18:30 Ruské ostreľovanie Chersonskej oblasti jednu civilistku zabilo a dvoch zranilo

Jedna ukrajinská civilistka zomrela a ďalší dvaja utrpeli zranenia pri ruských útokoch v Chersonskej oblasti na juhu krajiny. Ako informuje web Kyiv Independent, uviedli to v sobotu na komunikačnej platforme Telegram miestne úrady.

Útok na obec Dudčany okolo poludnia smrteľne zranil 60-ročnú ženu, napísal gubernátor oblasti Oleksandr Prokudin. Zároveň ruské ostreľovanie dediny Bilozerka zranilo dvoch mužov, oznámila regionálna vojenská administratíva.

Ruské jednotky pravidelne útočia na tú časť Chersonskej oblasti, ktorá leží na západnom brehu rieky Dnipro, od novembra 2022, keď ju oslobodili ukrajinskí vojaci.

16:55 Rusi presúvajú vojakov z Chersonskej oblasti na charkovský front

Ruská armáda presúva svoje jednotky z Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny na charkivský front na severovýchode. Ako referuje spravodajský web Ukrajinská pravda, uviedlo to ukrajinské Národné centrum odporu, podľa ktorého Rusi do okolia Charkova z okupovaných území na juhu presúvajú aj svojich operátorov dronov.

Národné centrum odporu dodalo, že ruská armáda zvyšuje počet príslušníkov dobrovoľníckeho práporu Vasilija Margelova, ktorý je zložený z obyvateľov okupovaných území kolaborujúcich s Rusmi. Moskva sa tak snaží nahradiť straty svojich jednotiek.

14:30 Drony zasiahli leteckú základňu v ruskom Severnom Osetsku

Leteckú základňu v ruskom Severnom Osetsku, ktoré leží severnej časti Kaukazu, zasiahli v sobotu drony v rámci operácie ukrajinskej vojenskej rozviedky (HUR). Ide o základňu v meste Mozdok, z ktorej často štartujú ruské stíhačky MiG-31K a Tu útočiace na Ukrajinu. Ako informuje web Ukrajinská pravda, uviedol to zdroj z vojenského spravodajstva Ukrajiny.

„Vojenské zariadenia nepriateľa, ktoré sú zapojené do genocídnej vojny Ruska proti Ukrajincom by nemali byť v bezpečí," dodal zdroj.

9:05 Ukrajinská protivzdušná obrana hlási zostrelenie deviatich z 13 ruských dronov

Ukrajinská protivzdušná obrana v noci na sobotu nad štyrmi oblasťami krajiny zostrelila deväť z 13 ruských dronov, uviedli v sobotu ukrajinské vzdušné sily. TASR informuje podľa agentúry Reuters.

Drony typu Šáhid boli zostrelené nad Dnepropetrovskou, Charkovskou, Poltavskou a Záporožskou oblasťou, uviedli vzdušné sily vo vyhlásení. Takisto hlásili aj zostrelenie ruskej riadenej strely typu Ch-59, ktorá bola odpálená z ruskej Kurskej oblasti.

Gubernátor Dnepropetrovskej oblasti Serhij Lysak uviedol, že v dôsledku týchto útokov boli poškodené obchodné a obytné budovy i elektrické vedenie. Podrobnosti o škodách v ďalších regiónoch neboli bezprostredne známe, píše Reuters.

Informácie z predchádzajúceho dňa 7. 6. 2024:

21:00 Zelenskyj privítal rozhodnutie Francúzska poskytnúť Ukrajine stíhačky Mirage

 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyjadril v piatok nádej, že čoskoro uvidí francúzske stíhačky na ukrajinskej oblohe. Spravil tak po tom, čo francúzsky prezident Emmanuel Macron oznámil, že Francúzsko plánuje Ukrajine poskytnúť stíhačky Mirage 2000-5, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

„Som si istý, že nadíde deň, keď Ukrajina uvidí na svojom nebi rovnaké stíhačky, aké sme videli včera v Normandii, “ uviedol Zelenskyj počas príhovoru vo francúzskom parlamente.

„Vaša bojové letectvo, brilantné stíhačky pod vedením ukrajinských pilotov dokážu, že Európa je silnejšia, silnejšia než zlo, ktoré sa odvážilo ich ohroziť,“ povedal ukrajinský prezident.

Mirage 2000wikipediaMirage 2000

Macron nespresnil, koľko stíhačiek Francúzsko Ukrajine poskytne. Uviedol však, že Paríž vycvičí do konca roka ukrajinských pilotov. Zelenskyj dáva dlho najavo frustráciu z toho, ako dlho trvá západným spojencom Ukrajiny prijať kľúčové rozhodnutia o vojenskej pomoci pre jeho krajinu, ktorá sa bráni proti ruskej invázii.

Stroje Mirage 2000-5 sú jednomotorové viacúčelové stíhačky. Francúzsko plánuje nahradiť svoju flotilu stíhačiek Mirage do roku 2030 stíhacími lietadlami Rafale. Paríž zároveň dúfa, že presvedčí aj iné krajiny, ktoré majú stíhačky Mirage, aby ich dodali Ukrajine.

Zelenskému prisľúbil v piatok po stretnutí v Paríži nový balík pomoci za 225 miliónov dolárov aj americký prezident Joe Biden, pripomína Reuters. Zároveň sa svojmu ukrajinskému náprotivku ospravedlnil za niekoľkomesačné zdržanie americkej vojenskej pomoci a Kyjevu prisľúbil svoju podporu.

Biden i Zelenskyj pricestovali do Francúzska pri príležitosti 80. výročia vylodenie spojencov v Normandii.

15:40 Pri Charkove sú Rusi neaktívni a preskupujú sa

Na fronte pri Charkove na severovýchode Ukrajiny ruské ozbrojené sily počas uplynulého dňa nepodnikli nijaké aktívne operácie a preskupujú svoje jednotky. Uviedol to v piatok generálny štáb ukrajinskej armády, informuje web Ukrajinská pravda.

Rusi však útočia pri mestách Kupiansk, Lyman, v smeroch na Karamatorsk, Pokrovsk a Orichove. Na kupianskom fronte sa odohrali štyri zrážky, na lymanskom fronte Ukrajinci odrazili tri útoky a na kramatorskom fronte zastavili dva ruské pokusy o postup. Rusi na piatich miestach útočia na pokrovskom fronte. Útok podnikli aj na orichovskom fronte v okolí obce Kopani. Podľa ukrajinského generálneho štábu bol však tento útok neúspešný a Ukrajinci si svoje pozície udržali.

13:00 Príkaz na zničenie Kachovskej priehrady vraj dal ruský generál

Bývalý veliteľ ruskej skupiny Dnepr generálplukovník Oleg Makarevič je podľa Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) podozrivý z vydania rozkazu na vlaňajšie zničenie okupovanej Kachovskej priehrady v Chersonskej oblasti. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent.

Ruskí vojaci vlani 6. júna vyhodili do vzduchu vodnú elektráreň Kachovka a priľahlú priehradu, čo spôsobilo rozsiahlu humanitárnu a ekologickú katastrofu na juhu Ukrajiny, píše web. Záplavy po pretrhnutí priehrady zabili viac ako 30 ľudí na územiach kontrolovaných Ukrajinou a desiatky až stovky ďalších na územiach okupovaných Ruskom. Povodne postihli desaťtisíce ľudí a státisíce zostali bez prístupu k čistej pitnej vode.

Maxar Technologies

8:00 Ukrajina bola v noci terčom masívneho útoku dronov

Pri odrážaní masívneho útoku, ktorého terčom bola Ukrajina v noci na piatok, bolo jej protivzdušnou ochranou zostrelených 48 z 53 samovražedných dronov a všetkých päť riadených striel.

Ako informovala britská stanica BBC, ukrajinská armáda počas noci hlásila skupiny rakiet alebo jednotlivé rakety letiace zo severovýchodu cez Sumskú a Černihivskú oblasť do metropolitnej oblasti Kyjeva a ďalej na západ cez Vinnyckú oblasť. Z monitorovania pohybu rojov dronov vyplynulo, že cieľom časti z nich bolo mesto Starokosťantyniv v Chmeľnyckej oblasti. V tomto meste sa nachádza vojenské letisko, navyše je to aj dôležitý železničný uzol.

Ako obvykle, ukrajinská armáda neuviedla, kde a ako skončilo päť dronov, ktoré prenikli protivzdušnou obranou, dodala vo svojej správe britská stanica BBC.

O dôsledkoch útokov je nateraz veľmi málo informácií; len úrady Kyjevskej oblasti bez ďalšieho spresnenia oznámili, že v jednom z priemyselných zariadení vypukol požiar.

Terčom dronových útokov bolo v noci na piatok aj ruské územie. Tamojšie ministerstvo obrany informovalo, že v noci na piatok bolo zostrelených 28 bezpilotných lietadiel vypustených z Ukrajiny.

Z krátkeho vyhlásenia ministerstva vyplýva, že 11 bezpilotných lietadiel bolo zostrelených nad Krymom, osem nad Azovským morom, šesť nad územím Krasnodarského kraja, dva nad Belgorodskou a jeden nad Rostovskou oblasťou.

Okrem toho sa v noci na weboch provojnových ruských blogerov objavili neoverené správy, že ukrajinské drony opäť útočia na Slaviansk-na-Kubani v Krasnodarskom kraji na juhu Ruska pri hraniciach s Ukrajinou, kde sa nachádza ropná rafinéria. Informácie o dôsledkoch tohto útoku nateraz nie sú k dispozícii.

7:50 USA pošlú Ukrajine nový balík vojenskej pomoci za 225 miliónov dolárov

Spojené štáty sa chystajú poslať Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc za približne 225 miliónov dolárov (zhruba 206,6 milióna eur). Uviedli to vo štvrtok nemenovaní predstavitelia americkej administratívy, informuje TASR na základe správy agentúry AP. 

Nový balík pomoci má zahŕňať muníciu pre raketový systém HIMARS, ako aj mínometné systémy a tiež celý rad delostreleckých granátov. Celý balík bude pochádzať z exitujúcich zásob americkej armády, vďaka čomu ho bude možné rýchlo dostať na front.

Obsahovať má podľa citovaných zdrojov aj rakety pre systém protivzdušnej obrany HAWK, protilietadlové rakety Stinger, protipancierové systémy Javelin a AT-4, 155 mm húfnice, obrnené vozidlá, prívesy, hliadkovacie člny, demolačný materiál a širokú škálu náhradných dielov a ďalšieho vojenského vybavenia.

USA povolili minulý týždeň Ukrajine použiť zbrane, ktoré jej dodali, na území Ruska. Toto povolenie je obmedzené, a týka sa snahy ukrajinskej armády odrážať útoky, respektíve opätovať paľbu v Charkovskej oblasti, kde Moskva spustila začiatkom mája novú ofenzívu. Povolením sa však podľa amerických predstaviteľov nemenia pravidlá, ktoré Ukrajine zakazujú používať americké rakety ATACMS dlhého doletu a podobné strely na území Ruska.

Správy z predchádzajúceho dňa 6. 6. 2024:

20:00 Biden sa vyjadril, že Ukrajina nepoužije americké zbrane na útok na Moskvu

V reakcii na novú ruskú ofenzívu na severovýchode Ukrajiny umožnili Spojené štáty a viaceré ďalšie krajiny Kyjevu používať zbrane dodané Západom na útoky v Rusku, nielen na ukrajinskom území.

Celý článok si môžete prečítať tu.

19:00 Pri útokoch na Časiv Jar Rusi používajú termobarickú muníciu

Pri útokoch na mesto Časiv Jar v Doneckej oblasti ruská armáda používa raketomety s termobarickou muníciou. Povedal to vo štvrtok hovorca ukrajinskej operačnej strategickej skupiny síl Chortycia Nazar Vološyn pre národnú televíziu. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent.

Hoci sa pozornosť v ostatných týždňoch sústreďuje najmä na obnovené útoky Ruska na Charkivskú oblasť, boje o mesto Časiv Jar sú naďalej tvrdé. Termobarická munícia „ničí a spaľuje všetko, čo jej stojí v ceste,“ povedal Vološyn. Ide síce o kontroverznú muníciu, ale medzinárodné právo ju nezakazuje.

Ruské útoky sa sústreďujú predovšetkým na južnú časť mesta. Napriek neustálym úderom, ktoré trvajú už niekoľko mesiacov, však ukrajinskí obrancovia mesto stále držia, povedal Vološyn.

15:00 Ruské útoky počas uplynulého dňa v Doneckej oblasti zabili štyroch civilistov

Štyria civilisti zahynuli pri ruských útokoch na Doneckú oblasť počas uplynulého dňa. Uviedol to vo štvrtok na komunikačnej platforme Telegram gubernátor oblasti Vadym Filaškin. „Ďalších 14 obyvateľov oblasti v ten istý deň utrpelo zranenia," dodal. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Filaškin ďalej konštatoval, že od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu v Doneckej oblasti zahynulo najmenej 1 991 civilistov a 4 991 bolo zranených. Zdôraznil pritom, že celkový počet civilných obetí ruských útokov v Doneckej oblasti môže byť vyšší, pretože existujúce údaje nezahŕňajú zabitých a zranených v mestách Mariupoľ a Volnovacha.

12:45 Na Ukrajine obmedzili dodávky elektriny pre domácnosti i firmy

Ukrajinské ministerstvo energetiky vo štvrtok informovalo, že počas celého dňa na celom území krajiny platia obmedzenia dodávok elektriny pre domácich i priemyselných spotrebiteľov. Rezort ich súčasne vyzval, aby obmedzili spotrebu, píše TASR.

Ako informovala agentúra AFP, úrady v hlavnom meste Kyjev sa snažia zaručiť obyvateľom elektrinu na štyri až šesť hodín denne - podľa harmonogramu zverejneného online. Mnohé prevádzky v Kyjeve sa preto opäť vrátili k používaniu generátorov, aby počas plánovaných i neplánovaných núdzových odstávok mohli zostať pre zákazníkov otvorené. 

V dôsledku odstávok v dodávkach elektriny sú napr. problémy s fungovaním výťahov vo výškových budovách i semaforov na kľúčových ťahoch v hlavnom meste.

11:45 Ukrajinská vojenská rozviedka zničila ruskú loď v Čiernom mori

Ukrajinská vojenská rozviedka v stredu nadránom vykonala úder v Čiernom mori a zničila pri tom ruskú loď pri okupovanom polostrove Krym. Vo štvrtok to povedal hovorca rozviedky Andrij Jusov. Ako informuje portál Ukrajinská pravda s odvolaním sa na nemenovaný zdroj vo vojenskej spravodajskej službe, dané plavidlo je s najväčšou pravdepodobnosťou remorkér.

„Dnes v noci bola vo vodách Čierneho mora zničená ďalšia nepriateľská loď. Práca špeciálnych jednotiek obranného spravodajstva, námorný útok, všetky tieto zásahy boli presné a ďalšia nepriateľská loď je preč," povedal Jusov v národnom vysielaní. Hovorca uviedol, že súčasná operácia bola možná v dôsledku prelomu v námorných opevneniach Rusov, po ktorom nasledovalo zničenie ďalšieho ruského plavidla.

Lokálne médium Krymsky Veter informoval, že v noci zo stredy na štvrtok počul výbuchy pri obci Čornomorske.

Informácie z predchádzajúceho dňa 5. 6. 2024:

20:00 Ukrajina útočila americkými zbraňami na ciele na území Ruska

Ukrajina v uplynulých dňoch použila americké zbrane na útoky proti cieľom na území Ruska na základe nedávno súhlasu prezidenta USA Joea Bidena. Informovala o tom v stredu agentúra AP s odvolaním na nemenovaného západného predstaviteľa, ktorý si želal ostať v anonymite.

Biden minulý týždeň povolil ukrajinskej armáde s istými obmedzeniami použiť americké zbrane proti cieľom na ruskom území na obranu Charkova, druhého najväčšieho ukrajinského mesta. 

Súhlas Washingtonu sa vzťahuje na útoky proti ruským silám, ktoré útočia alebo plánujú útok. Podľa amerických predstaviteľov sa tým nemenia pravidlá, ktoré Ukrajine zakazujú používať americké rakety ATACMS dlhého doletu a podobných striel na území Ruska.

Ukrajina o uvoľnenie obmedzení na použitie amerických zbraní požiadala po niekoľkých týždňoch ruských útokov na Charkov a ofenzíve v pohraničnej Charkovskej oblasti.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v pondelok povedal, že Kyjev bude naliehať na svojich spojencov, aby poskytli ukrajinskej armáde viac slobody pri zasahovaní vojenských cieľov v Rusku západnými zbraňami.

13:30 Ruské útoky na Doneckú oblasť jedného civilistu zabili a piatich zranili

Jeden ukrajinský civilista prišiel o život a ďalší piati utrpeli zranenia v dôsledku stredajších ranných ruských útokov na obec Pivničné a mesto Selydove v Doneckej oblasti. Uviedol to tamojší gubernátor Vadym Filaškin na komunikačnej platforme Telegram, informuje spravodajský web Ukrajinská pravda.

Filaškin dodal, že v obci Pivnične ruský útok poškodil predajňu a v meste Selydove, na ktoré dopadli dve riadené bomby, firmu a dve vozidlá.

11:00 Rusi od roku 2014 na Ukrajine zabili viac ako 800 detí

Od odštartovania otvorenej invázie na Ukrajinu z februára 2022 Rusi zabili najmenej 551 ukrajinských detí a najmenej 1 368 ďalších zranili. Avšak od skutočného začiatku vojny proti Ukrajine, ktorú Moskva vedie už od v roku 2014, zabilo Rusko viac ako 800 ukrajinských detí. Ako referuje web Ukrajinská pravda, uviedla to ukrajinská generálna prokuratúra na komunikačnej platforme Telegram.

„Stále nepoznáme skutočný rozsah zločinov spáchaných na okupovaných územiach, ku ktorým nemáme prístup,“ dodal generálny prokurátor Andrij Kostin. Podľa jeho slov sa v súčasnosti vyšetruje 3 800 trestných činov. Celkovo identifikovali 54 osôb, ktoré na Ukrajine spáchali trestné činy proti deťom.

10:00 Lavrov: Francúzski vojaci na Ukrajine budú legitímny terč ruských síl

Akýkoľvek francúzski vojenskí inštruktori na Ukrajine by boli „legitímnym terčom“ ruských ozbrojených síl. Povedal to v utorok šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov počas cesty po Afrike na spoločnej tlačovej konferencii s ministrom zahraničných vecí Konžskej republiky Jeanom Claudom Gakossom.

„Pokiaľ ide o francúzskych inštruktorov, myslím si, že už sú na ukrajinskom území,“ povedal Lavrov s odkazom na vojenských inštruktorov, ktorých by Francúzsko mohlo vyslať na výcvik ukrajinských jednotiek. „Bez ohľadu na ich postavenie predstavujú vojenskí predstavitelia alebo žoldnieri legitímny terč pre naše ozbrojené sily,“ vyhlásil.

Hlavný veliteľ ukrajinskej armády minulý týždeň uviedol, že podpísal dokumenty, ktoré francúzskym vojenským inštruktorom čoskoro umožnia prístup do ukrajinských výcvikových stredísk. Francúzsky prezident Emmanuel Macron však konštatoval, že nebude komentovať „fámy alebo rozhodnutia, ktoré by mohli byť prijaté“. Dodal, že podporu Ukrajine bližšie predstaví počas osláv 80. výročia Dňa D, čiže vylodenia spojencov v Normandii v roku 1944, ktoré sa uskutočnia koncom tohto týždňa.

8:00 Rusko vo vojne stratilo už viac ako 513-tisíc vojakov

Počas uplynulého dňa na Ukrajine podľa Kyjiva Rusko stratilo 1 280 vojakov. Počet príslušníkov ruských ozbrojených síl vyradených z boja sa tak od začiatku vojny zvýšil na 513 700, uviedol v stredu na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o 12 tankov, 16 obrnených bojových vozidiel pechoty a 40 delostreleckých systémov.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjiva celkovo stratilo už 7 806 tankov, 15 036 obrnených bojových vozidiel pechoty a 13 385 delostreleckých systémov.

Správy z predchádzajúceho dňa 4. 6. 2024:

17:45 Kyjev už západnými zbraňami zasahuje ciele v Rusku, Ukrajinci zničili ruský raketový systém 

Ukrajinské sily v pondelok uviedli, že na ruskom území úspešne zasiahli ruský raketový systém S-300 pomocou zbraní dodaných Západom. Referuje o tom web spravodajskej televízie CNN.

„Krásne horí. Je to ruský S-300. Na ruskom území. Prvé dni po povolení použiť západné zbrane na nepriateľskom území,“ napísala ukrajinská vicepremiérka a ministerka pre reintegráciu dočasne okupovaných území Iryna Vereščuková na Facebooku a pripojila obrázok, ktorý mal znázorňovať útok.

Ukrajinský zásah ruského raketového systému sa udial len niekoľko dní po tom, ako americký prezident Joe Biden udelil Ukrajine povolenie vykonávať obmedzené útoky s použitím amerických zbraní na ruskom území v okolí Charkivskej oblasti, a po tom, ako niekoľko európskych krajin zrušilo obmedzenia týkajúce sa použitia týchto zbraní.

Nie je jasné, či zbrane použité pri útoku, ktorý popísala Vereščuková, boli dodané zo Spojených štátov. 

Povolenie udelené USA bolo prelomové a odvážne, ale predbežné a vysoko podmienené. Ukrajina môže zasiahnuť iba ciele v okolí Charkivskej oblasti. USA zároveň nedovolia Ukrajine použiť na streľbu do Ruska tú najhrozivejšiu muníciu, ktorú dostala - rakety dlhého doletu známe ako ATACMS, ktoré dokážu zasiahnuť ciele do vzdialenosti 300 kilometrov.

Namiesto toho môže Ukrajina použiť iba rakety kratšieho doletu známe ako GMLRS, ktoré majú dosah okolo 70 kilometrov.

16:00 Rusko bude mať o „jedno lietadlo smerujúce na Ukrajinu zabíjať Ukrajincov menej“.

Čo ak Ukrajinci zostrelia ruské lietadlo západnými zbraňami v ruskom vzdušnom priestore? „Rusko bude mať o jedno lietadlo smerujúce na Ukrajinu zabíjať Ukrajincov menej,“ uviedla predsedníčka nemeckého parlamentného výboru pre obranu Marie-Agnes Strack-Zimmermann. 

15:30 Rusi utrpeli v Donbase ťažké straty, no nedosiahli žiadne významné zisky 

Ruské sily sústreďujú svoje hlavné úsilie na ukrajinskom fronte na kontaktnej línii Avdijivka - Pokrovsk, kde však s veľkými stratami dosiahli len minimálne úspechy. V najnovšej aktualizácii o vývoji vojny na Ukrajine to uviedlo britské ministerstvo obrany.

Briti poznamenávajú, že Rusi boli na tomto fronte za posledných 72 hodín veľmi aktívni. Dosiahli malý pokrok v severnej časti tohto sektora smerom k dedinám Sokil a Jevhenivka. Spravodajská služba dodala, že po paralelnej osi asi 3 kilometre južne sa ruské jednotky pravdepodobne blížia k okraju obce Novoselivka Perša.

Ďalej na juh Rusi nedosiahli výrazný pokrok napriek intenzívnym útokom na ukrajinské pozície západne od dediny Netailove pozdĺž diaľnice E50. Okrem toho boli odrazené ruské útoky na dedinu Nevelske a dedina pravdepodobne zostáva pod kontrolou Ukrajiny.

„V priebehu budúceho týždňa tento sektor pravdepodobne zostane oblasťou významného operačného zamerania, keďže ruské sily sa budú snažiť udržať operačné tempo aj napriek ťažkým stratám,“ tvrdia Briti.

15:00 Kolaborant s Rusmi plánoval útok na ukrajinských dôstojníkov

Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) zatkla muža spolupracujúceho s ruskou Federálnou bezpečnostnou službou (FSB), ktorý plánoval útok na dôstojníkov kancelárie pre odvody do armády v ukrajinskej Zaporižžskej oblasti. Ako referuje spravodajský web Kyiv Independent, oznámila to v utorok SBU.

Zatknutý muž pracoval ako ochrankár v energetickej spoločnosti, ale v apríli ho naverbovala FSB. Údajne ho na spoluprácu presvedčili prostredníctvom jeho dcéry, ktorá žije v Moskve.

Podozrivého zadržali pri sledovaní potenciálnych cieľov útoku, uviedla Ukrajinská bezpečnostná služba. V jeho telefóne potom našli fotografie ďalších možných cieľov vrátane energetickej infraštruktúry. Podozrivého obvinili z vlastizrady a v prípade usvedčenia mu hrozí doživotie, konštatovala SBU.

9:00 Pri ruskom raketovom útoku v Dnipre bolo zranených sedem ľudí vrátane dvoch detí 

Sedem ľudí vrátane dvoch detí utrpelo zranenia pri utorkovom ruskom útoku na ukrajinské mesto Dnipro, odkiaľ hlásia aj poškodenie civilnej infraštruktúry. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters. 

Ukrajinské vzdušné sily oznámili, že nad regiónom zostrelili dve rakety Iskander-K. Podľa gubernátora Dnepropetrovskej oblasti Serhija Lysaka trosky rakiet poškodili civilnú infraštruktúru, spôsobili požiar a zranili obyvateľov. 

Medzi zranenými sú - podľa predbežných informácií gubernátora - okrem piatich dospelých aj dvaja chlapci. „Stav mesačného chlapca je stabilizovaný. Bude liečený ambulantne. Sedemnásťročný chlapec je v nemocnici v stredne ťažkom stave. Zranenia utrpel aj 68-ročný muž a tri ženy - vo veku 32, 36 a 56 rokov. Jedna z nich je hospitalizovaná, lekári jej stav hodnotia ako stredne ťažký,“ napísal Lysak v statuse na platforme Telegram. 

Pri útoku došlo aj k poškodeniu áut a vyrazeniu okien na bytových domoch a nemocnici. Ruské jednotky pri nočnom útoku vypustili aj štyri drony. Ukrajinské letectvo uviedlo, že dve z nich zostrelilo nad Černihivskou oblasťou. 

8:30 Moskva za jeden deň stratila viac ako 1 200 vojakov 

Počas uplynulého dňa na Ukrajine podľa Kyjiva Rusko stratilo 1 290 vojakov. Počet príslušníkov ruských ozbrojených síl vyradených z boja sa tak od začiatku vojny zvýšil na 512 420, uviedol v utorok na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o 15 tankov, 18 obrnených bojových vozidiel pechoty, 65 delostreleckých systémov a dva raketomety.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjiva celkovo stratilo už 7 794 tankov, 15 020 obrnených bojových vozidiel pechoty, 13 345 delostreleckých systémov a 1 092 raketometov. 

Správy z predchádzajúceho dňa 3. 6. 2024:

19:00 Kuleba: Ukrajina žiada spojencov o väčšiu slobodu pri zasahovaní cieľov v Rusku

Kyjev bude naliehať na svojich spojencov, aby poskytli ukrajinskej armáde viac slobody pri zasahovaní vojenských cieľov v Rusku západnými zbraňami. Uviedol to v pondelok ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba, píše TASR na základe správy agentúry AFP.

Spojené štáty minulý týždeň za istých podmienok povolili Ukrajine zasahovať niektoré vojenské ciele v Rusku americkými zbraňami v rámci úsilia odraziť ruskú ofenzívu v Charkovskej oblasti. 

„Nie je to 100-percentné povolenie. Sú s ním spojené určité pravidlá, ktoré je potrebné dodržiavať,“ povedal Kuleba na tlačovej konferencii s estónskym ministrom zahraničných vecí Margusom Tsahknom. „Budeme pokračovať v spolupráci s našimi spojencami na rozšírení rozsahu uplatňovania“ súhlasu používať západné zbrane na útoky proti cieľom na území Ruska, dodal.

Táto záležitosť rozdelila partnerov Ukrajiny. Niektorí sa zdráhajú dať Ukrajine takéto povolenie pre obavy, že by ich to mohlo priblížiť k priamemu konfliktu s Ruskom. 

SITA/AP PHOTO/EFREM LUKATSKY

Šéf ukrajinskej diplomacie tiež uviedol, že Rusko sa rôznymi spôsobmi snaží odradiť krajiny od účasti na mierovom samite o Ukrajine vo Švajčiarsku. Podľa jeho slov sa Moskva verejne snaží samit zdiskreditovať a vyzýva štáty, ktoré sa na konferenciu chystajú, aby na ňu vyslali zástupcov na nízkej úrovni.

„Tieto pokusy o narušenie samitu sú systematické a majú nebývalý rozsah, čo opäť potvrdzuje, že robíme všetko správne,“ povedal Kuleba. Dodal, že Moskva svoje snahy zameriava na ázijské, africké a juhoamerické krajiny.

Mierový samit o Ukrajine bude hostiť Švajčiarsko na žiadosť ukrajinského prezidenta 15. a 16. júna v hotelovom komplexe Bürgenstock na brehu Vierwaldstattského jazera. Účasť potvrdilo približne 100 krajín a organizácií. Rusko naň nebolo pozvané.

Kremeľ mierový samit viackrát označil za zbytočný a vzhľadom na neúčasť Ruska odsúdený na neúspech.

16:00 Ruský útok na Doneckú oblasť zabil dvoch civilistov 

Dvaja ukrajinskí civilisti prišli o život v dôsledku pondelkového ruského útoku na dedinu Mychajlivka v Doneckej oblasti. Jednou z obetí je 12-ročný chlapec. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent, ktorý cituje správu gubernátora oblasti Vadyma Filaškina.

Mychajlivka sa nachádza v okrese Pokrovsk, ktorý leží v blízkosti frontovej línie v Doneckej oblasti. Ruská armáda podnikla útok v ranných hodinách riadenou leteckou bombou. O hodinu a pol neskôr ruské sily podnikli ďalší útok. Poškodených je najmenej päť budov.

„Zajtra (4. júna) si Ukrajina pripomenie Deň spomienky na deti, ktoré zahynuli v dôsledku ozbrojenej agresie Ruskej federácie proti Ukrajine, a dnes na tento smutný zoznam pribudlo ďalšie meno,“ uviedol Filaškin.

12:30 Rusko za ostatný týždeň na Ukrajinu udrelo takmer tisíckrát

Ruská armáda len za ostatný týždeň na Ukrajinu udrela takmer tisíckrát rôznymi zbraňami vrátane rakiet, dronov a leteckých bômb. Uviedol to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, informuje spravodajský web Kyiv Independent.

„Úplná neúcta k ľudskému životu a neustály teror je to, čo sa Rusko snaží šíriť. Len za tento týždeň ruskí vojaci podnikli takmer tisíc úderov raketami rôznych typov, satelitom navádzanými bombami KAB a útočnými dronmi“ napísal Zelenskyj v nedeľu na komunikačnej platforme Telegram. Dodal, že Ukrajinu budú pred ruskými údermi chrániť ďalšie systémy protivzdušnej obrany a zbrane dlhého doletu a pomôžu „priblížiť mier“. Podľa Zelenského Ukrajina potrebuje na ochranu pred ruskými útokmi 25 systémov Patriot. 

SITA/JAM STA ROSA/POOL PHOTO VIA AP

10:00 Ruské útoky počas uplynulého dňa jedného civilistu zabili a 11 zranili

Najmenej jeden ukrajinský civilista zahynul a 11 ďalších utrpelo zranenia počas uplynulých 24 hodín v dôsledku ruských útokov na Ukrajinu. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent, ktorý cituje pondelkové správy regionálnych úradov.

V Charkivskej oblasti zasiahla ruská raketa v pondelok krátko po polnoci rekreačné stredisko v obci Slobožanske, pričom zabila jednu osobu a zranila muža a ženu, uviedol gubernátor oblasti Oleh Synjehubov. Štyroch ľudí ruské útoky v Charkivskej oblasti podľa Synjehubova zranili v nedeľu.

V Doneckej oblasti ruské útoky za uplynulý deň zranili päť ľudí, informoval tamojší gubernátor Vadym Filaškin.

9:00 Ruskí okupanti prišli o ďalších takmer 1 300 vojakov

V doterajšom priebehu vojny na Ukrajine stratila ruská armáda 511 130 vojakov. Na Facebooku to uviedol generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, ktorý dodal, že iba počas nedele prišli Rusi o 1 270 vojakov, 14 tankov, 22 bojových obrnených vozidiel či 47 delostreleckých systémov.

Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu dosiaľ prišlo celkovo o 7 779 tankov, 15 002 bojových obrnených vozidiel, 18 159 vozidiel a palivových nádrží, 13 280 delostreleckých systémov, 1 090 odpaľovacích raketových systémov, 824 systémov protivzdušnej obrany, 326 vrtuľníkov, 357 lietadiel, 10 739 dronov, 2 268 striel s plochou dráhou letu, 27 lodí, jednu ponorku a 2 199 kusov špeciálnej techniky. 

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite