Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Na Kubu dorazia štyri ruské vojnové lode — čo to znamená podľa Tomáša Zálešáka

.sita .tomáš Zálešák .svet

Kuba uviedla, že lode budú v Havane do 17. júna, pričom poznamenalo, že žiadna z nich nebude mať žiadne jadrové zbrane.

Na Kubu dorazia štyri ruské vojnové lode — čo to znamená podľa Tomáša Zálešáka wikipedia

štyri ruské lode, vrátane ponorky s jadrovým pohonom, dorazia na budúci týždeň do kubánskej Havany. Uviedli to vo štvrtok kubánski predstavitelia s odvolaním sa na „historicky priateľské vzťahy“ medzi oboma národmi a na eskaláciu napätia v súvislosti so západnou vojenskou podporou Ukrajine v jej vojne s Ruskom.

Kubánske ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že lode budú v Havane od 12. júna do 17. júna, pričom poznamenalo, že žiadna z nich nebude mať žiadne jadrové zbrane a ubezpečilo, že ich prítomnosť „nepredstavuje hrozbu pre región“.

Oznámenie prišlo deň po tom, čo americkí predstavitelia uviedli, že Washington sledoval ruské vojnové lode a lietadlá, ktoré mali doraziť do Karibiku na vojenské cvičenie. Uviedli, že cvičenie bude súčasťou širšej ruskej reakcie na podporu Ukrajiny zo strany USA.

Predstavitelia uviedli, že ruská vojenská prítomnosť je pozoruhodná, ale nie znepokojujúca. Prebieha však v čase, keď ruský vodca Vladimir Putin naznačil, že Moskva by mohla podniknúť „asymetrické kroky“ inde vo svete v reakcii na rozhodnutie prezidenta Joea Bidena povoliť Ukrajine použiť zbrane dodané Spojenými štátmi na útok na ruské územie z dôvodu ochrany Charkivskej oblasti.

Kubánske ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že štyri ruské lode sú fregata Gorškov, jadrová ponorka Kazaň, ropný tanker Pašin a záchranný remorkér Nikolaj Čiker.

vysvetlenie Tomáša Zálešáka:

Správy obsahujúce kombinácie kľúčových slov odkazujúcich na ruské vojnové lode, jadrovú ponorku, k tomu s dodatkom „na Kube“, vyvoláva nemilé asociácie (aj historické). 

Sama prítomnosť 4 ruských lodí v Havane však nemusí byť zdrojom prílišného znepokojenia. Významnejšie sú v tom istom čase Putinove vyhrážky, ktoré sa neviažu na priestor Karibiku ani na prebiehajúce cvičenie. Môžu sa týkať ktoréhokoľvek miesta na zemeguli, najmä pokiaľ sa toto „miesto“ nespráva podľa Putinových predstáv. Putin sa totiž západným demokraciám a ich spojencom vyhráža „asymetrickou odpoveďou“ na povolenie Ukrajine použiť západné rakety na zasahovanie cieľov na ruskom území. 

„Asymetrické“, to je veru široký pojem. Môže to byť aj eufemizmus pre teroristické akcie. No nemusí ísť ihneď o priame použitie ozbrojeného násilia. Môže to byť napr. v pravý čas na správne adresy vyslaná dezinformácia. Alebo šikovne umiestnený počítačový vírus, ktorý spôsobí ekonomické škody. Alebo séria bombových vyhrážok zasielaných na školy.

Alebo... Áno, aj vyhrážky možno za istých okolností pokladať za akt asymetrickej vojny. Aj správy obsahujúce isté kľúčové slová. „Asymetrické“ prostriedky sú primitívne a lacné vzhľadom na účinok, ktorý sa takto vypláca. Z veľkej časti je ich účinok psychologický. Alebo, ak to smiem preložiť do reči majora Terazkyho: prehráva ten súdruh, čo sa prvý poondie.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite