Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Biden prirovnal hrozby súčasných diktátorov k nacistickému Nemecku

.tasr .svet

Biden svojím prejavom na útese Pointe du Hoc nadviazal na svojho republikánskeho predchodcu Ronalda Reagana, ktorý si tam pred 40 rokmi pripomenul výročie Dňa D.

Biden prirovnal hrozby súčasných diktátorov k nacistickému Nemecku SITA/AP Photo/Evan Vucci

americký prezident Joe Biden v piatok pri prejave počas podujatia pripomínajúceho vylodenie v Normandii prirovnal hrozby, ktoré predstavovalo nacistické Nemecko, s tými, ktoré v súčasnosti pre svet predstavujú diktátori a autoritárske režimy. TASR o tom píše podľa agentúry Reuters.

Zámerom druhého Bidenovho prejavu v Normandii bolo umocniť podporu Ukrajine, ktorá sa zmieta vo vojne s Ruskom. Americký prezident tiež poznamenal, že armádni rangeri, ktorí v Deň D bojovali, by chceli, aby Američania bránili slobodu. „Pochybuje niekto o tom, že by sa dnes Amerika postavila proti Putinovej agresii tu v Európe?“ spýtal sa.

Dňa 6. júna 1944 elitné jednotky rangerov pod intenzívnou paľbou vyliezli na 30-metrové útesy nad plážou Omaha a zmocnili sa nemeckých delostreleckých diel, ktoré mohli ostreľovať americké jednotky prichádzajúce na pláže Omaha a Utah.

Biden svojím prejavom na útese Pointe du Hoc nadviazal na svojho republikánskeho predchodcu Ronalda Reagana, ktorý si tam pred 40 rokmi pripomenul výročie Dňa D. Reagan povedal, že „za demokraciu sa oplatí zomrieť,“ a zdôraznil americkú túžbu po mieri v rokoch, ktoré sa ukázali ako posledné roky studenej vojny, pripomína Reuters.

Americký prezident je uprostred svojej päťdňovej cesty vo Francúzsku, ktorá je počas volebného roka jeho zriedkavou návštevou zahraničia. Podľa prieskumov pred novembrovými prezidentskými voľbami zvádza tesný súboj s republikánom Donaldom Trumpom. Ten hrozí potrestaním politických súperov, deportáciou prisťahovalcov a narušením globálnych spojenectiev. Biden počas prejavu odkazoval na jeho izolacionistické sklony.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite