Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rusko zaradilo ukrajinskú expremiérku Tymošenkovú na svoj zoznam hľadaných osôb

.tasr .svet

V predmetnej databáze tamojšieho ministerstva vnútra sa ocitla pre obvinenia z nespresnených trestných činov.

Rusko zaradilo ukrajinskú expremiérku Tymošenkovú na svoj zoznam hľadaných osôb SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky, file

rusko zaradilo na svoj zoznam hľadaných osôb bývalú ukrajinskú premiérku Juliju Tymošenkovú. Informuje o tom TASR na základe sobotnej správy agentúry AP citujúcej ruské štátne médiá.

Tymošenková ani jej strana Vlasť (Baťkivščyna) sa k správe bezprostredne nevyjadrili. Ukrajinská expremiérka sa ocitla na rovnakom zozname ako súčasný ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj či jeho predchodca v úrade Petro Porošenko, ktorý v tejto databáze podľa ruského nezávislého portálu Mediazona figurujú už prinajmenšom od konca februára. 

Na rovnakom zozname - zločincov hľadaných ruskými úradmi - sa nachádzajú aj desiatky ukrajinských a západných politikov, napríklad estónska premiérka Kaja Kallasová, ktorá sa dlhodobo dôrazne zasadzuje za zvýšenie vojenskej pomoci Kyjevu a sprísnenie sankcií voči Moskve. Dôvodom zaradenia sú v jej prípade podľa tvrdení ruských predstaviteľov snahy Tallinnu odstraňovať v tejto pobaltskej krajine pamätníky vojakov Červenej armády.

AP v tejto súvislosti pripomína, že v Rusku platia zákony trestajúce tzv. rehabilitáciu nacizmu, za ktorú sa považuje aj „znesvätenie“ vojnových pamätníkov.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite