Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Začal sa záverečný deň volieb do Európskeho parlamentu

.tasr .svet

Výsledok volieb rozhodne o budúcom zložení Európskeho parlamentu a aj o tom, kto bude následne viesť novú Európsku komisiu.

Začal sa záverečný deň volieb do Európskeho parlamentu SITA/AP Photo/Michael Probst)

otvorením volebných miestností sa v  nedeľu začal záverečný deň hlasovania v tohtoročných voľbách do Európskeho parlamentu. Hlasuje sa vo väčšine členských krajín Európskej únie. Predpokladá sa, že prvé predbežné výsledky budú známe po 23.00 h SELČ. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AFP a DPA.

V nedeľu sa hlasovanie uskutoční v 21 členských štátoch vrátane Belgicka, Bulharska, Cypru, Dánska, Estónska, Fínska, Francúzska, Grécka, Chorvátska, Litvy, Luxemburska, Maďarska, Nemecka, Poľska, Portugalska, Rakúska, Rumunska, Slovinska, Španielska, Švédska a Talianska.

Poľsko si volí 53 poslancov EP. Takmer 32.000 volebných miestností tam otvorili o 7.00 h a hlasovanie sa má skončiť o 21.00 h. V krajine je takmer 29 miliónov voličov a pre Poliakov v zahraničí je k dispozícií 299 volebných miestností, píše agentúra PAP.

V Rakúsku si volia 20 europoslancov. Voliť môžu osoby staršie ako 16 rokov, ktoré sú občanmi Rakúska či inej členskej krajiny EÚ. Prvé volebné miestnosti v krajine boli otvorené o 6.00 h, väčšina sa však otvorí až o 7.00 h či 8.00 h, píše agentúra APA.

Hlasovanie vo všetkých rakúskych spolkových krajinách je povolené maximálne do 17.00 h, dodáva APA. V krajine je takmer 6,4 milióna oprávnených voličov.

V Maďarsku, ktoré si volí 21 zákonodarcov, sú volebné miestnosti otvorené od 6.00 h do 19.00 h. Hlasovať bolo možné aj prostredníctvom pošty po registrácii. Zo zahraničia mohli voliť občania, ktorí spĺňajú príslušné podmienky.

Voľby do EP sa začali vo štvrtok hlasovaním v Holandsku,  pokračovali v piatok v Írsku a Česku, kde bolo možné voliť dva dni (piatok popoludní a v sobotu). V sobotu sa konali voľby v Lotyšsku, na Malte a na Slovensku, v Taliansku to bol prvý z dvoch volebných dní. V Estónsku mohli voliči svoj hlas odovzdať už od 3. júna.

Europarlament uviedol, že okolo 20.30 h SELČ zverejní celoeurópsky exit poll a po 23.00 h SELČ, keď sa zatvoria volebné miestnosti v Taliansku, aj prvé predbežné výsledky, píše DPA.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite