Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

USA požiadali Bezpečnostnú radu OSN, aby podporili plán na prímerie v Gaze

.tasr .svet

USA, pevný spojenec Izraela, čelia značnej kritike za to, že zablokovali viacero návrhov rezolúcií OSN vyzývajúcich na prímerie v Pásme Gazy.

USA požiadali Bezpečnostnú radu OSN, aby podporili plán na prímerie v Gaze SITA/AP Photo/Abdel Kareem Hana

spojené štáty požiadali Bezpečnostnú radu OSN, aby hlasovala o ich návrhu rezolúcie, ktorý podporuje plán „okamžitého prímeria s prepustením rukojemníkov“ medzi Izraelom a hnutím Hamas. Informácie priniesla v pondelok agentúra AFP, píše TASR.

Hlasovanie podľa diplomatických zdrojov plánujú ešte v pondelok, dosiaľ ho však nepotvrdila Južná Kórea, ktorá v júni rade predsedá.

„Spojené štáty dnes požiadali Bezpečnostnú radu OSN, aby pristúpila k hlasovaniu... na podporu predloženého návrhu,“ uviedol v nedeľu hovorca americkej misie pri OSN Nate Evans. Termín hlasovania však nešpecifikoval.

USA, pevný spojenec Izraela, čelia značnej kritike za to, že zablokovali viacero návrhov rezolúcií OSN vyzývajúcich na prímerie v Pásme Gazy.

Americký prezident Joe Biden inicioval 31. mája novú snahu o prímerie a prepustenie rukojemníkov, nespojenú s OSN. Na základe návrhu by sa Izrael stiahol z populačných centier v Gaze a Hamas by prepustil rukojemníkov. Prímerie by trvalo najskôr šesť týždňov a predlžovali by ho počas rokovaní o trvalom ukončení vojny.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite