Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

USA plánujú na samite G7 ohlásiť ako využijú výnosy zo zmrazených ruských aktív

.tasr .svet

Výška imobilizovaných aktív je zhruba 300 miliárd eur.

USA plánujú na samite G7 ohlásiť ako využijú výnosy zo zmrazených ruských aktív sita/Jens Buettner/dpa via AP

biely dom v utorok avizoval, že počas nadchádzajúceho samitu G7, ktorý bude prebiehať od štvrtka do soboty v Taliansku, oznámi opatrenia zamerané na využitie zmrazených ruských aktív, ako aj nové sankcie a kontroly týkajúce sa vývozu v súvislosti s inváziou Moskvy na Ukrajinu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

„Oznámime nové kroky na uvoľnenie hodnoty z imobilizovaných ruských aktív v prospech Ukrajiny,“ povedal novinárom hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby.

Lídri krajín G7 dúfajú, že sa na nadchádzajúcom samite dohodnú na využití výnosov zo zmrazených aktív ruskej centrálnej banky, ktorých výška je zhruba 300 miliárd eur, aby prostredníctvom nich pomohli Kyjevu. Zámerom je podľa AFP nájsť spôsob ako využiť výnosy z týchto zmrazených aktív na pôžičku Kyjevu vo výške do 50 miliárd dolárov (46,55 miliardy eur). 

Kirby okrem toho bez bližších podrobností informoval, že bude oznámený „účinný súbor nových sankcií a opatrení na kontrolu vývozu“ súvisiaceho s ruskou agresiou na Ukrajine. 

Prioritou nadchádzajúceho samitu G7 má byť práve posilnenie podpory Ukrajine brániacej sa proti ruskej agresii. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa vo štvrtok v rámci tohto samitu zúčastní na diskusii a Západ podľa očakávaní zrejme opätovne vyzve na väčšiu pomoc Kyjevu. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite