Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Blinken: Hamas k americkému plánu prímeria v Gaze navrhol aj nevykonateľné zmeny

.tasr .svet

Text okrem prímeria zahŕňa aj prepustenie všetkých rukojemníkov a výrazné a udržateľné navýšenie prísunu humanitárnej pomoci do tejto enklávy.

Blinken: Hamas k americkému plánu prímeria v Gaze navrhol aj nevykonateľné zmeny sita/Ibraheem Al Omari/Pool Photo via AP

palestínske militantné hnutie Hamas vo svojej odpovedi na americký plán prímeria v Pásme Gazy samo navrhlo viacero zmien. Niektoré z nich sú vykonateľné, niektoré nie, vyhlásil v stredu minister zahraničných vecí USA Antony Blinken v Katare, informuje TASR podľa britského denníka The Guardian.

Plán na prímerie predložil 31. mája americký prezident Biden. Jeho text okrem prímeria zahŕňa aj prepustenie všetkých rukojemníkov a výrazné a udržateľné navýšenie prísunu humanitárnej pomoci do tejto enklávy.

Hamas a Palestínsky islamský džihád v utorok večer deklarovali svoju pripravenosť dosiahnuť dohodu o trvalom prímerí v Gaze, podľa nemenovaného izraelského predstaviteľa však Hamas odmietol americký plán, pričom „zmenil všetky hlavné a najvýznamnejšie parametre“.

V podobnom duchu sa v stredu vyjadril aj šéf americkej diplomacie Blinken na spoločnej tlačovej konferencii s katarským premiérom Muhammadom binom Abdarrahmánom Ál Sáním v Dauhe.

„Hamas mohol odpovedať jediným slovom: áno. Namiesto toho čakal takmer dva týždne a požiadal o mnohé zmeny. Niektoré zmeny sú uskutočniteľné, niektoré nie,“ povedal Blinken. Bližšie informácie, o aké zmeny by mohlo ísť, neuviedol, vyjednávači sa však podľa neho budú naďalej snažiť uzavrieť dohodu.

Upozornil aj na jednu skutočnosť z rokovaní, počas ktorých jedna zo strán opakovane mení a predkladá svoje vlastné požiadavky vrátane zmien v záležitostiach, s ktorými sama predtým súhlasila. To podľa Blinkena vyvoláva otázku, či táto strana „postupuje v súlade s dobrými úmyslami alebo nie“.

„Je načase, aby sa prestalo vyjednávať a začalo sa prímerie. Môže sa stať, že Hamas bude naďalej hovoriť nie. (Potom) si myslím, že všetkým na svete bude jasné, že je to na nich a že sa rozhodli pokračovať vo vojne, ktorú začali,“ dodal americký minister.

Spojené štáty podľa neho v najbližších týždňoch predstavia „kľúčové prvky plánovania vrátane konkrétnych nápadov, ako zvládnuť riadenie, bezpečnosť a rekonštrukciu“ povojnového Pásma Gazy.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite