Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Meta čelí medzinárodnej sťažnosti kvôli spôsobu, akým chce využívať dáta na trénovanie umelej inteligencie

.bibiána Kristína Danitová .svet

Spoločnosť Meta plánovala spustiť 26. júna testovanie nového využitia umelej inteligencie. Na to chcela použiť dáta svojich používateľov vrátane osobných konverzácií, fotografií a informácií o pôsobení v online priestore zozbierané od roku 2007.

Meta čelí medzinárodnej sťažnosti kvôli spôsobu, akým chce využívať dáta na trénovanie umelej inteligencie sita/AP Photo/Kirsty Wigglesworth

technologický gigant, pod ktorý spadajú sociálne platformy Facebook, Instagram, Snapchat či WhatsApp, chcel informácie použiť na trénovanie umelej inteligencie. Nie je však jasné, za akým účelom by sa technológia využívala. Sporné je i to, že Meta by užívateľské dáta zdieľala s neznámymi tretími stranami. Zakladateľ Európskeho centra pre digitálne práva (NOYB) Maximilian Schrems uviedol vo svojom vyjadrení, že to v podstate umožňuje Mete poskytnúť akékoľvek údaje komukoľvek, ak sa splní jediná podmienka – prenos sa uskutoční prostredníctvom AI. 

Na situáciu reagovala aj samotná Meta. „Náš prístup je v súlade s legislatívou na ochranu osobných údajov aj s tým, ako ostatné technologické firmy v Európe vyvíjajú a zlepšujú nástroje AI,“ uviedol zástupca Mety Matthew Pollard. Meta zároveň oficiálne vyhlásila, že súlad s platnou legislatívou vopred konzultovala s európskou centrálou sídliacou v Írsku. Zároveň dodáva, že používatelia budú môcť odmietnuť nový spôsob spracovania dát.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite