Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ministri ôsmich krajín EÚ vyzývajú na obmedzenie pohybu ruských diplomatov v EÚ

.tasr .svet

Ministri zahraničných vecí Česka, Dánska, Estónska, Litvy, Lotyšska, Holandska, Poľska a Rumunska to píšu v liste, ktorý adresovali šéfovi európskej diplomacie Josepovi Borrellovi.

Ministri ôsmich krajín EÚ vyzývajú na obmedzenie pohybu ruských diplomatov v EÚ SITA/AP Photo/Virginia Mayo

ministri zahraničných vecí z ôsmich krajín Európskej únie vrátane Českej republiky vyzvali EÚ, aby zakázala voľný pohyb ruských diplomatov po krajinách eurobloku a obmedzila ho len na krajiny, v ktorých sú akreditovaní. Vyplýva to z listu ministrov adresovanom šéfovi európskej diplomacie Josepovi Borrellovi, do ktorého nahliadla agentúra Reuters, informuje TASR.

„Slobodný pohyb po celom schengenskom priestore pre držiteľov ruských diplomatických a služobných pasov, akreditovaných v jednej hosťovskej krajine, uľahčuje škodlivé aktivity,“ uviedli ministri v liste datovanom na 11. júna.

Hlavnou pracovnou náplňou veľkej časti ruských „diplomatov“ v EÚ sú spravodajské aktivity, propaganda či dokonca príprava sabotáži, uvádzajú ministri zahraničných vecí Česka, Dánska, Estónska, Litvy, Lotyšska, Holandska, Poľska a Rumunska. Poukazujú pritom na dôležitosť vyhostenia niektorých diplomatov a na to, že táto hrozba napriek tomu pretrváva.

„Veríme, že by EÚ mala prísne dodržiavať princíp reciprocity a obmedziť pohyb členov ruských diplomatických misií a ich rodinných príslušníkov len na územie štátu, v ktorom sú akreditovaní,“ uvádza sa v liste. Podľa ministrov by toto opatrenie výrazne zúžilo priestor pre operácie ruských agentov.

Mnohé členské krajiny EÚ výrazne znížili počet ruských diplomatov na svojom území od začiatku invázie Ruska na Ukrajinu z februára 2022. Česko a Poľsko navyše nedávno zadržali niekoľko ľudí podozrivých z podpaľačstva, ktorí podľa úradov konali na podnet Ruska, pripomína agentúra AFP.

„Rusko roky podniká v Európe rozsiahle operácie s množstvom obetí a poškodených dôležitých materiálov,“ uvádzajú ministri v liste. Zároveň vyzývajú Borrella, aby urýchlene predložil konkrétny návrh reštriktívny opatrení.

V súvislosti s možnými odvetnými krokmi Moskvy ministri uvádzajú, že budú znesiteľnejšie než možné škody, ktoré môžu ruskí „diplomati-agenti“ napáchať naprieč Európou.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite