Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hizballáh sa prihlásil k raketovému a dronovému útoku na sever Izraela

.tasr .svet

Televízia Manár informovala, že naraz bolo vypálených viac ako 100 rakiet.

Hizballáh sa prihlásil k raketovému a dronovému útoku na sever Izraela SITA/AP Photo/Leo Correa

libanonské šiitské hnutie Hizballáh sa vo štvrtok prihlásilo k zodpovednosti za rozsiahly útok raketami a dronmi, ktorý je odvetou za utorňajšie zabitie jedného z jeho veliteľov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP odvolávajúcej sa na vyhlásenie Hizballáhu.

Hnutie vo vyhlásení uviedlo, že odpálilo rakety Kaťuša a Falak na šesť armádnych základní v severnom Izraeli a na ďalšie tri základne zaútočilo bezpilotnými lietadlami naloženými výbušninami. 

Hizballáh tiež tvrdí, že drony zaútočili aj na sídlo Severného veliteľstva izraelskej armády, ako aj objekty tajných služieb a kasárne.

Izraelské ozbrojené sily oznámili, že militanti vypálili asi 40 rakiet, z ktorých mnohé zachytila protivzdušná obrana. Zvyšné spôsobili najmenej 15 požiarov a črepiny po ich dopade ľahko zranili dve osoby.

Armáda tiež identifikovala sedem „podozrivých vzdušných cieľov“, zrejme dronov, pričom štyri zostrelila protivzdušná obrana.

Hovorca izraelskej vlády David Mencer v reakcii na pokračujúce útoky Hizballáhu vo štvrtok povedal, že za eskaláciu situácie nesú „plnú zodpovednosť“ Hizballáh, jeho podporovateľ Irán a vláda Libanonu. Konštatoval, že Izrael obnoví bezpečnosť na svojich severných hraniciach — „či už prostredníctvom diplomatického úsilia, alebo inak“.

Zo zhoršenia situácie na izraelsko-libanonských hraniciach vyjadria svoje znepokojenie aj lídri skupiny G7 v komuniké, ktoré bude zverejnené v sobotu po skončení trojdňového summitu.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite