Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Putin je pripravený rokovať, ak Kyjev stiahne vojakov a vzdá sa členstva v NATO – čo to znamená podľa Martina Mojžiša

.tasr .martin Mojžiš .svet

„Hneď, ako Kyjev oznámi, že je pripravený urobiť to a začne skutočne sťahovať vojakov a oficiálne sa vzdá plánov na pripojenie sa k NATO, okamžite - doslova v tej minúte - zastavíme paľbu a začneme rokovania,“ povedal Putin.

Putin je pripravený rokovať, ak Kyjev stiahne vojakov a vzdá sa členstva v NATO – čo to znamená podľa Martina Mojžiša sita/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

ruský prezident Vladimir Putin v piatok povedal, že Rusko zastaví paľbu a začne mierové rokovania v prípade, ak sa Ukrajina vzdá svojich ambícií o členstvo v NATO a stiahne svojich vojakov zo štyroch ukrajinských oblastí, na ktoré si Moskva nárokuje. TASR informuje podľa agentúr AFP a Reuters.

„Hneď, ako Kyjev oznámi, že je pripravený urobiť to a začne skutočne sťahovať vojakov a oficiálne sa vzdá plánov na pripojenie sa k NATO, okamžite - doslova v tej minúte - zastavíme paľbu a začneme rokovania,“ povedal Putin na stretnutí s ruskými diplomatmi.

Ruský prezident je podľa svojich slov pripravený zaručiť bezpečný odchod ukrajinských vojakov s cieľom umožniť ich stiahnutie.

Rusko vo februári 2022 zaútočilo na Ukrajinu a v súčasnosti okupuje takmer jednu pätinu jej územia. Ukrajina tvrdí, že mier môže nastať len po úplnom odchode ruských síl z jej územia a obnovení jej územnej celistvosti.  

Cez víkend sa vo Švajčiarsku uskutoční mierová konferencia o Ukrajine. Účasť potvrdilo viac než 90 krajín a organizácii; Rusko však pozvané nebolo. Putin v piatok uviedol, že táto konferencia je stratou času a ďalší pokus Západu o vytvorenie protiruskej koalície. 

vysvetlenie Martina Mojžiša:

Putinove sľuby neznamenajú vôbec nič. Samotný fakt, že niečo sľubuje, však niečo znamená. Bez ohľadu na nehoráznu drzosť jeho podmienok a absolútnu nedôveryhodnosť jeho ubezpečení, je jeho vyhlásenie úspechom Ukrajiny a Západu. Ukrajina bez loďstva už vyhrala námornú vojnu v Čiernom mori a teraz bez dostatočne silného letectva vyhráva vojnu vo vzduchu. 

Rakety ATACAMS triumfálne pripravujú vzdušný priestor na prílet stíhačiek F-16 a už aj Putin zrejme pochopil, že karta sa obracia. Zatiaľ ho to priviedlo len k polodementnému vyhláseniu o podmienečnom okamžitom zastavení paľby a začatí rokovaní. Ale prídu aj iné vyhlásenia. Ono mu to celé začne dochádzať stále viac a viac, a čoraz jasnejšie. A nielen jemu, aj iným Rusom. Aj to mu už asi začína dochádzať. Niet mu čo závidieť. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite