Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Scholz: Švajčiarsky mierový samit o Ukrajine je zárodkom mierového riešenia

.tasr .svet

Švajčiarska vláda uviedla, že hoci sa Rusko tejto fázy rokovaní nezúčastňuje, jeho účasť bude pre úspešné zavŕšenie procesu nevyhnutná.

Scholz: Švajčiarsky mierový samit o Ukrajine je zárodkom mierového riešenia sita/AP Photo/Ebrahim Noroozi

švajčiarske letovisko Luzern bude od dnes hostiť dvojdňovú mierovú konferenciu o Ukrajine. Nemecký kancelár Olaf Scholz mierni očakávania a považuje ju za zárodok mierového riešenia, kým poľský prezident Andzrej Duda dúfa, že sa počas nej podarí odhaliť skutočnú veľkosť hrozby zo strany Ruska. TASR informuje na základe správ agentúr DPA a PAP zverejnených v sobotu.

„(Konferencia) je diplomatickým semenáčikom, ktorý polievame, aby mohol rásť,“ vyhlásil kancelár Scholz v sobotu ráno neďaleko talianskeho mesta Bari pre nemeckú televíziu ZDF. Nemecký kancelár sa v Taliansku zúčastnil trojdňového samitu krajín G7 a z Talianska sa presunie priamo na konferenciu vo Švajčiarsku.

Svoje očakávania vyjadril aj poľský prezident. „Chceme partnerov upozorniť na rozsah ruských akcií, zvrátené ruské metódy a mieru nebezpečnosti tejto agresie. Dúfam, že prezentovaním situácie v oblasti sa nám podarí jasne vyjadriť to, čo máme na mysli,“ vyhlásil Duda. Dodal, že medzi uvedené postupy patrí napríklad aj hybridný útok vyvíjaním migračného tlaku na Poľsko, pobaltské krajiny a Fínsko.

Scholz podľa DPA dúfa, že samit poslúži ako základ mierových rokovaní s Ruskom, ktoré prídu v budúcnosti. Švajčiarska vláda uviedla, že hoci sa Rusko tejto fázy rokovaní nezúčastňuje, jeho účasť bude pre úspešné zavŕšenie procesu nevyhnutná.

Mierový samit sa koná z iniciatívy ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Spolu s ukrajinským prezidentom sa ho zúčastnia delegácie z viac než 100 krajín celého sveta. Čína, kľúčový spojenec Ruska, sa ho však nezúčastňuje.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite