Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Francúzsko: Desaťtisíce ľudí protestovali pred voľbami proti krajnej pravici

.tasr .svet

Zamerané boli voči strane Marine Le Penovej, ktorá by podľa prieskumov mohla zvíťaziť v blížiacich sa predčasných voľbách.

Francúzsko: Desaťtisíce ľudí protestovali pred voľbami proti krajnej pravici sita/AP Photo/Daniel Cole

desaťtisíce ľudí demonštrovali v sobotu v Paríži a ďalších francúzskych mestách proti krajnej pravici. Protesty zvolané odbormi, študentskými skupinami a ľudskoprávnymi organizáciami boli zamerané voči strane Národné združenie (RN) Marine Le Penovej, ktorá by podľa prieskumov mohla zvíťaziť v blížiacich sa predčasných voľbách. TASR o tom informuje podľa agentúr DPA, AP a Reuters.

Na miestach protestov nasadili 21.000 policajtov vzhľadom na očakávaných zhruba 350.000 účastníkov celkovo 150 pochodov. Polícia uviedla, že v hlavnom meste prišlo napriek daždivému a veternému počasiu demonštrovať 75.000 ľudí. V celom Francúzsku odhadla počet účastníkov na 217.000.

Odborový zväz CGT tvrdil, že Parížom pochodovalo 250.000 ľudí a v celej krajine demonštrovalo 640.000 ľudí. Parížska polícia hlásila sedem zadržaných osôb. Podľa médií došlo počas viacerých protestných pochodov k poškodzovaniu majetku a konfrontáciám demonštrantov s policajtmi. Demonštrácie sa majú konať aj v nedeľu.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyhlásil predčasné voľby po neúspechu svojho centristického tábora v minulotýždňových voľbách do Európskeho parlamentu. Hlasovanie sa uskutoční v dvoch kolách 30. júna a 7. júla.

Prvá séria prieskumov ukázala, že RN by mohla v týchto voľbách zvíťaziť a byť schopná zostavovať budúcu vládu. V najmenej dvoch prieskumoch bola s miernym odstupom druhá ľavicová volebná aliancia Nový ľudový front, a to pred Macronovými centristami.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite