Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zelenskyj: Rusko nie je pripravené diskutovať o spravodlivom mieri

.tasr .svet

„Rusko nechce mier, to je fakt,“ povedal Zelenskyj.

Zelenskyj: Rusko nie je pripravené diskutovať o spravodlivom mieri sita/Urs Flueeler/Keystone via AP

rusko nie je pripravené diskutovať o spravodlivom a trvalom mieri, povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu na tlačovej konferencii vo Švajčiarsku, kde sa konal dvojdňový mierový samit o Ukrajine. Zároveň dodal, že ak by Rusko stiahlo svoje jednotky z Ukrajiny, bol by otvorený každým mierovým rokovaniam. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AFP a Reuters.

„Rusko nechce mier, to je fakt,“ povedal Zelenskyj. „Rusko s nami môže začať rokovať už zajtra, na nič nečakať, ak sa stiahne z nášho legálneho územia,“ zdôraznil.

Prezident Ukrajiny, ktorá už vyše dvoch rokov odoláva ruskej invázii, povedal, že súčasná úroveň vojenskej pomoci zo Západu nestačí na to, aby Kyjev vyhral vojnu. „Pomoc existuje. Existujú rozsiahle balíky. Stačí to na víťazstvo? Nie. Je to neskoro? Áno,“ povedal.

Zelenskyj zároveň oznámil, že účastníci samitu sa dohodli na pokračovaní v práci v osobitných skupinách na „konkrétnych myšlienkach, návrhoch a vývoji, ktoré môžu obnoviť bezpečnosť v rôznych aspektoch“. Keď budú podľa neho pripravené tzv. akčné plány pre mier, otvorí sa cesta k druhému samitu.

Ukrajinský prezident tiež vyhlásil, že Čína nie je napriek svojim úzkym väzbám s Ruskom nepriateľom Ukrajiny. „Čína by nám mohla pomôcť,“ povedal Zelenskyj a vyzval Peking, aby sa seriózne zaoberal vypracovaním mierových návrhov. Čína sa na samite o Ukrajine nezúčastnila.

Kanadský premiér Justin Trudeau na spoločnej tlačovej konferencii oznámil, že Kanada plánuje v nasledujúcich mesiacoch zorganizovať stretnutie ministrov zahraničných vecí s cieľom pokročiť v práci zameranej na dôsledky vojny na Ukrajine na životy ľudí.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite