Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Izrael po útokoch Hizballáhu varoval pred eskaláciou na hraniciach

.tasr .svet

Iránom podporované hnutie Hizballáh za uplynulý týždeň vypálilo na Izrael dosiaľ najviac rakiet a bezpilotných lietadiel za posledných osem mesiacov.

Izrael po útokoch Hizballáhu varoval pred eskaláciou na hraniciach SITA/AP Photo/Tsafrir Abayov

čoraz intenzívnejšie cezhraničné útoky libanonského hnutia Hizballáh na Izrael by mohli vyvolať vážnu eskaláciu. Uviedol to v nedeľu hovorca izraelskej armády Daniel Hagari, píše TASR s odvolaním na agentúru Reuters.

„Rastúca agresivita Hizballáhu nás privádza na pokraj možnej rozsiahlejšej eskalácie, ktorá by mohla mať zničujúce dôsledky pre Libanon a celý región,“ povedal Hagari vo videoodkaze.

Iránom podporované hnutie Hizballáh za uplynulý týždeň vypálilo na Izrael dosiaľ najviac rakiet a bezpilotných lietadiel za posledných osem mesiacov, počas ktorých sa na izraelsko-libanonských hraniciach pravidelne ostreľuje s izraelskou armádou v čase vojny v Pásme Gazy.

V nedeľu došlo k výraznému poklesu útokov zo strany Hizballáhu, zatiaľ čo Izrael oznámil, že podnikol niekoľko leteckých úderov na pozície tohto hnutia na juhu Libanonu.

Spojené štáty a Francúzsko sa snažia o zmiernenie napätia na izraelsko-libanonských hraniciach prostredníctvom rokovaní. Hizballáh tvrdí, že s útokmi neprestane, kým Izrael nezastaví vojenskú ofenzívu v Pásme Gazy.

„Izrael prijme potrebné opatrenia na ochranu svojich civilistov – až do obnovenia bezpečnosti na hraniciach s Libanonom,“ dodal Hagari.

S cieľom zabrániť ďalšej eskalácii medzi Izraelom a Hizballáhom navštívi v pondelok Izrael osobitný americký vyslanec Amos Hochstein, informovala agentúra Reuters s odvolaním na nemenovaného predstaviteľa Bieleho domu.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite