Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

KĽDR: Putin sa poďakoval Pchjongjangu za podporu a zaviazal sa, že spoločne prekonajú sankcie

.sita .svet

Rusko a KĽDR podľa Putina vytvoria bližšie nešpecifikované obchodné a platobné systémy „ktoré nekontroluje Západ“.

KĽDR: Putin sa poďakoval Pchjongjangu za podporu a zaviazal sa, že spoločne prekonajú sankcie sita/Sergei Karpukhin/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

ruský vodca Vladimir Putin sa poďakoval Severnej Kórei za podporu jeho konania na Ukrajine a oznámil, že Moskva a Pchjongjang budú úzko spolupracovať v snahe prekonať sankcie vedené Spojenými štátmi. Uviedol to v texte, ktorý zverejnili severokórejské médiá niekoľko hodín pred jeho dvojdňovou návštevou krajiny.

Putin, ktorý do Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR) príde po prvý raz za 24 rokov, v texte vyhlásil, že krajiny budú naďalej „rozhodne odmietať“ ambície Západu „brániť vytvoreniu multipolárneho svetového poriadku založeného na vzájomnom rešpektovaní spravodlivosti“.

Rusko a KĽDR podľa Putina vytvoria bližšie nešpecifikované obchodné a platobné systémy „ktoré nekontroluje Západ“ a sú proti sankciám, ktoré sú podľa neho „jednostranné a nelegálne reštriktívne opatrenia“. KĽDR čelí sankciám uvaleným Bezpečnostnou radou Organizácie Spojených národov (BR OSN) pre jej jadrové zbrane a raketové programy, Rusko je zase terčom západných sankcií pre jeho vojnu na Ukrajine.

Ruský vodca tiež vyhlásil, že Moskva a Pchjongjang rozšíria aj spoluprácu v oblasti turizmu, kultúry a vzdelávania.

Rusko-severokórejské vzťahy a spolupráca krajín sa v ostatných mesiacoch prehĺbili. Južná Kórea a Spojené štáty obvinili KĽDR z toho, že poskytuje Rusku delostrelectvo, rakety a ďalšiu techniku pre jeho vojnu na Ukrajine, pravdepodobne výmenou za kľúčové vojenské technológie a pomoc. Pchjongjang a Moskva tieto tvrdenia popierajú. Takéto konanie porušuje sankcie BR OSN.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite