Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: 123. týždeň vojny (17. 6. 2024 - 23. 6. 2024)

.tasr .sita .redakcia .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: 123. týždeň vojny (17. 6. 2024 - 23. 6. 2024) SITA/Michael Buholzer/Keystone via AP

Správy z predchádzajúceho dňa 23. 6. 2024:

20:30 Rusi sústreďujú útoky v smere na Pokrovsk v Doneckej oblasti 

Najväčšiu časť útokov v nedeľu ruská armáda na Ukrajine podnikla v smere na mesto Pokrovsk v Doneckej oblasti. Od sobotňajšej polnoci Rusi odštartovali celkovo 71 útokov, pričom na ukrajinské pozície pri meste Pokrovsk zaútočili 31-krát. Ako informuje web Ukrajinská pravda, uviedol to v nedeľu popoludní ukrajinský generálny štáb.

Ukrajinskí vojaci v nedeľu v smere na Pokrovsk odrazili 13 nepriateľských útokov a ďalších 18 ruských útokov pokračuje.

16:00 Rusko obvinilo USA zo zodpovednosti za raketový útok v Sevastopole 

Ruské ministerstvo obrany v nedeľu uviedlo, že Spojené štáty, ktoré dodali Ukrajine strely ATACMS, sú predovšetkým zodpovedné za raketový útok na civilistov v meste Sevastopol na Moskvou anektovanom Krymskom polostrove. TASR informuje podľa agentúr Reuters a AFP.

Moskvou dosadený gubernátor mesta Sevastopol Michail Razvožajev predtým uviedol, že pri ukrajinskom raketovom útoku na toto mesto zahynuli traja ľudia vrátane dvojročného dieťaťa a približne 100 ďalších ľudí utrpelo zranenia.

„Zodpovednosť za úmyselný raketový útok na mierumilovných obyvateľov Sevastopolu nesie predovšetkým Washington, ktorý dodal tieto zbrane Ukrajine,“ napísalo ministerstvo na platforme Telegram. Viac sa dočítate na tomto odkaze.

14:10 ISW: Rusi pripravujú letnú ofenzívu v Donbase, možno ju už začali

Ruská armáda zvyšuje tempo útočných operácií v Doneckej oblasti a zároveň znižuje intenzitu útokov v Charkivskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. Uviedol to vo svojej najnovšej správe o vývoji vojny na Ukrajine americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW), podľa ktorého to môže naznačovať prípravy na ruskú letnú ofenzívu, ak nie jej začiatok. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Podľa vojenských analytikov primárnym cieľom ruských útočných operácií v Charkivskej oblasti je odpútanie a viazanie ukrajinských síl, aby ruskí vojaci mohli byť aktívnejší v iných častiach frontovej línie. Ruská armáda totiž zvýšila intenzitu útokov na fronte Toreck-Horlivka v Doneckej oblasti. Okrem toho si ruské sily v tejto oblasti udržali vysokú intenzitu ostreľovania v smere na Časiv Jar a v okolí Avdijivky.

14:00 Rusko tvrdí, že ukrajinský raketový útok si v Sevastopole vyžiadal dve obete 

Dvaja ľudia vrátane dvojročného dieťaťa prišli o život pri ukrajinskom raketovom útoku na ruskom ovládané mesto Sevastopol na anektovanom Krymskom polostrove, uviedol v nedeľu na platforme Telegram Moskvou dosadený gubernátor mesta Michail Razvožajev. TASR informuje podľa agentúr Reuters a AFP.

Ako dodal, 22 ďalších ľudí utrpelo zranenia. Sevastopol je prístavným mestom a námornou základňou na brehu Čierneho mora na polostrove Krym, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014. Krym je pravidelným terčom paľby z Ukrajiny, počet obetí a zranených z nedele je však nezvyčajne vysoký, píše agentúra AFP.

Razvožajev ďalej uviedol, že Ukrajina odpálila päť rakiet, ktoré ruská protivzdušná obrana zachytila nad Čiernym morom, ich fragmenty však dopadli na pevninu a kúsky šrapnelov spôsobili ľuďom zranenia. Podľa juhoruskej Belgorodskej oblasti Viačeslava Gladkova zabil ukrajinský dron v meste Graivoron v nedeľu aj ďalšieho muža po tom, čo zasiahol parkovisko neďaleko viacposchodovej bytovky.

11:15 Letectvo zničilo ruské veliteľské stanovište v Belgorodskej oblasti 

Ukrajinské letectvo zničilo veliteľské stanovište ruského motostreleckého pluku na ruskom území v Belgorodskej oblasti. Oznám to ukrajinský generálny štáb, ktorý uviedol, že letectvo pri útoku spolupracovalo s ostatnými zložkami ukrajinských obranných síl. Ruské veliteľské stanovište sa podľa neho nachádzalo v pohraničnej obci Nechotejevka. „Cieľ bol úspešne zničený," vyhlásil ukrajinský generálny štáb. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda.

10:00 Moskva stratila ďalších takmer 1 300 vojakov 

Moskva počas uplynulého dňa na Ukrajine stratila ďalších 1 270 vojakov. Celkové straty Ruska od začiatku invázie na Ukrajinu vzrástli na 534 360 ľudí, uviedol v nedeľu na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Kremeľ podľa neho za uplynulý deň prišiel aj o desať tankov, 15 obrnených bojových vozidiel pechoty, 61 delostreleckých systémov a dva raketomety.

Od začiatku vojny proti Ukrajine Rusko podľa Kyjiva celkovo stratilo už 8 019 tankov, 15 398 obrnených bojových vozidiel pechoty, 14 195 delostreleckých systémov a 1 108 raketometov.

8:45 Pri ruskom útoku na Kyjevskú oblasť sa zranili dve osoby

Ukrajinská protivzdušná obrana v noci na nedeľu zostrelila nad Kyjevskou oblasťou dve z troch striel vypustených z Ruska. Padajúce trosky zranili dve osoby, hlásili aj poškodenie domov a obytných budov. V Kyjeve bol vyhlásený letecký poplach, uvádza agentúra Reuters. Veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk vo svojom príspevku v aplikácii Telegram nespresnil, čo sa stalo s treťou strelou.

Šéf štátnej správy Kyjevskej oblasti Ruslan Kravčenko informoval o dvoch zranených osobách. Trosky podľa neho poškodili šesť viacpodlažných obytných budov a viac ako 20 domov. Okrem toho bola poškodená aj čerpacia stanica, lekáreň, administratívna budova a tri vozidlá. V Kyjeve, v jeho okolí a niekoľkých ďalších regiónoch na Ukrajine sa približne o 04.50 h miestneho času rozozvučal letecký poplach, ktorý trval zhruba hodinu. Starosta Kyjeva Vitalij Kličko na Telegram napísal, že v meste bolo počuť výbuchy a ľudí vyzval, aby zostali v krytoch. Informoval aj o činnosti protivzdušnej obrany.

Svedkovia podľa Reuters takisto hlásili výbuchy v Kyjeve a jeho okolí. Podľa nich to pripomínalo zvuk zásahov systémami protivzdušnej obrany. Ukrajinské vzdušné sily zaznamenali riadenú strelu v smere na mesto Vasylkiv juhozápadne od Kyjeva, kde sa nachádza vojenské letisko, dodala britská stanica BBC.

Správy z predchádzajúceho dňa 22. 6. 2024:

20:30 Svedecto o ostreľovaní Charkova poskytuje aj Ganna Syrotina.

„Teraz máme zlé časy v Charkove! Každý deň je naše mesto ostreľované z rôznych zbraní. Dopadajú sem rakety a bomby, bojové drony. Sme ostreľovaní v noci aj za bieleho dňa,“ hovorí Ganna Syrotina aktuálne z Charkova.

Práve zasiahli dom mojej kamarátky, zachránilo jej život len to, že je teraz v zahraničí...chcú nás zastrašiť, vyhnať z našej krajiny alebo nás jednoducho zničiť.“

GANNA SYROTINA

19:30 Ruská armáda pri útoku na Charkov použila riadenú bombu; hlásia už troch mŕtvych 

Ruská armáda pri sobotňajšom útoku  na východoukrajinské mesto Charkov použila riadenú bombu, ktorá zasiahla niekoľkoposchodový bytový dom. O život prišli traja ľudia a ďalších takmer 40 utrpelo zranenia. 

Ako napísala agentúra AFP, gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov doplnil, že lekári bojujú o životy štyroch z 37 zranených. Ide o dve ženy a dvoch mužov, ktorí sú vo vážnom stave. Podľa Synehubova záchranári so špeciálne vycvičenými psami prehľadávajú ruiny domu a pátrajú po zranených či obetiach. Synehubov dodal, že pri útoku bola poškodená iba civilná infraštruktúra. 

Prokuratúra Charkovskej oblasti uviedla, že Rusko pri najnovšom útoku na Charkov použilo svoje nové riadené bomby UMPB D-30 SN, ktoré armáda vypustila z Belgorodskej oblasti hraničiacej s Ukrajinou.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý na sociálnych sieťach snímky poškodenej fasády zasiahnutého domu a hlbokého krátera pred ním, vo svojom statuse napísal, že len v júni Rusko použilo pri útokoch voči Ukrajine viac než 2400 riadených bômb. Asi 700 z týchto bômb bolo nasadených do útokov na Charkov, kde bola do vojny najväčšia koncentrácia po rusky hovoriaceho obyvateľstva na Ukrajine.

Reuters s odvolaním sa na správu denníka Rossijskaja gazeta v júni napísal, že riadené bomby môžu byť odpaľované zo zeme, ale aj z lietadiel, pričom na veľkú vzdialenosť, čo znamená, že je takmer nemožné predvídať útok s ich použitím.

Rusko spustilo v máji v Charkovskej oblasti novú ofenzívu, pričom už zabralo značné územie. Pri svojich útokoch sa stále viac  zameriava na mesto Charkov - druhé najväčšie mesto Ukrajiny -, kde v máji Ruskom vypálená riadená bomba zasiahla hypermarket so stavebninami a pripravila o život 16 ľudí. Desiatky ďalších civilistov vtedy utrpeli zranenia.

Ukrajinský minister obrany Rustem Umerov pred mesiacom uviedol, že Rusko len za tento rok zhodilo na Ukrajinu už takmer 10.000 riadených bômb. Zdôraznil, že tento ruský teror s riadenými bombami musí a môže byť zastavený. Dodal, že Ukrajina v záujme toho potrebuje rázne rozhodnutia od svojich partnerov, aby mohla zničiť ruských teroristov a ruské bojové lietadlá tam, kde sú.

15:30 Pri útoku na Charkov prišli o život najmenej dvaja ľudia, ďalších 15 je ranených 

V dôsledku ostreľovania mesta Charkov na severovýchode Ukrajiny prišli v sobotu o život najmenej dvaja civilisti a ďalších asi 15 ich utrpelo zranenia. Podľa agentúry AFP o tom informoval gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov.

Ruské ministerstvo obrany medzičasom priznalo, že ruská armáda v noci na sobotu uskutočnila na Ukrajine rozsiahly útok, ktorého terčom boli energetické zariadenia, ale aj muničné sklady a sklady zbraní dodávaných ozbrojeným silám Ukrajiny západnými krajinami. 

Ministerstvo obrany tvrdí, že „ciele úderu boli dosiahnuté, všetky určené ciele boli zasiahnuté“, informovala britská stanica BBC, ktorá dodala, že tzv. skupinový útok ruská armáda vykonala za pomoci "vzdušných a námorných" zbraní, ako aj za pomoci bezpilotných lietadiel. 

" contenteditable="false" style="display: block; position: relative; background: rgba(0, 0, 0, 0.8); clear: both; color: rgb(204, 204, 204); border-radius: 5px; font: 400 14px / 1.5 Helvetica, Arial, sans-serif; margin: 21px 0px; padding: 5px 15px; cursor: default; max-width: 100%; letter-spacing: normal; orphans: 2; text-align: start; text-indent: 0px; text-transform: none; widows: 2; word-spacing: 0px; -webkit-text-stroke-width: 0px; white-space: normal; text-decoration-thickness: initial; text-decoration-style: initial; text-decoration-color: initial;">Vložený obsah z inej stránky:
<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">First pictures/video of today&#39;s russian attack on Kharkiv that killed at least 2 and injured at least 18. It&#39;s one of the biggest bus stations in the city, guys. <a href="https://t.co/51EmtW2hSf">pic.twitter.com/51EmtW2hSf</a></p>&mdash; Kate from Kharkiv (@BohuslavskaKate) <a href="https://twitter.com/BohuslavskaKate/status/1804507781325533466?ref_src=twsrc^tfw">June 22, 2024</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script> 

Velenie ukrajinského letectva v sobotu ráno vydalo zvodku, v ktorej sa uvádza, že v noci na sobotu bolo nad územím Ukrajiny zostrelených 12 zo 16 ruských rakiet a všetkých 13 bezpilotných lietadiel.

Ukrajinské ministerstvo energetiky však informovalo, že v dôsledku nočného útoku boli poškodené energetické zariadenia na východe, západe a juhu krajiny. Spoločnosť Ukrenerho potvrdila poškodenie svojich zariadení v Ľvovskej a Záporožskej oblasti. Zranenia pri útokoch utrpeli dvaja ľudia.

Pokiaľ ide o Záporožskú oblasť, Rusko ovláda časť jej územia, ako aj jadrovú elektráreň. 

V súvislosti s útokmi na energetickú infraštruktúru spoločnosť Ukrenerho oznámila, že celoplošné odstávky dodávok elektrickej energie sa v sobotu začnú skôr ako zvyčajne - už o 13.00 h SELČ - a potrvajú do 23.00 h SELČ.

8:30 Moskva intenzívne útočila na energetické zariadenia na juhu a západe Ukrajiny 

Rusko v noci na sobotu uskutočnilo masívny útok na zariadenia kritickej energetickej infraštruktúry v oblastiach na západe a juhu Ukrajiny, uviedlo ministerstvo pre energetiku v Kyjeve. TASR informuje podľa správy agentúry AFP.

Podľa ministerstva bolo počas útokov poškodené vybavenie v zariadeniach ukrajinskej energetickej spoločnosti Ukrenerho v Záporožskej a Ľvovskej oblasti.

Správy o prípadných obetiach na životoch neboli bezprostredne známe; ukrajinský rezort energetiky informoval o dvoch zranených zamestnancoch energetických zariadení, ktorí boli hospitalizovaní v Záporožskej oblasti, dodáva AFP.

Ukrajinské letectvo podľa agentúry Reuters v sobotu ráno uviedlo, že nad svojím územím zostrelilo 12 Ruskom odpálených rakiet a 13 dronov. 

Ukrajina doteraz v dôsledku ruských útokov prišla približne o polovicu svojej kapacity na výrobu elektrickej energie. Obyvatelia zažívajú aj každodenné výpadky elektriny a teda i vody, pričom existujú obavy, že počas zimy sa situácia ešte zhorší. 

Správy z predchádzajúceho dňa 21. 6. 2024:

16:20 Ukrajina presunula jednotky na posilnenie obrany mesta Časiv Jar

Ukrajinská armáda presunula jednotky 24. samostatnej mechanizovanej brigády na posilnenie obrany mesta Časiv Jar v Doneckej oblasti. Oznámila to na Facebooku tlačová služba brigády, informuje web Kyiv Independent. Ruské sily sa sústreďujú na Časiv Jar po dobytí Avdijivky preto, že mesto je v relatívne vyššej nadmorskej výške a mohlo by potenciálne otvoriť cestu k ďalšiemu postupu v Doneckej oblasti.

„Situácia v meste a okolí je mimoriadne zložitá,“ uviedla ukrajinská 24. samostatná mechanizovaná brigáda. Ruské sily podľa nej „neustále organizujú masívne frontálne útoky a snažia sa obísť mesto zo severu a juhu“. Ukrajinskí vojaci spôsobili škody ruskej pechote a technike, ale tiež utrpeli straty, dodala ukrajinská brigáda.

13:30 Ruské útoky zabili šesť civilistov

Šesť ukrajinských civilistov prišlo o život a ďalších 13 utrpelo zranenia pri ruských útokoch počas uplynulého dňa. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent, ktorý cituje piatkové správy regionálnych úradov.

Za uplynulý deň Rusko celkovo zaútočilo na desať ukrajinských regiónov. V Doneckej oblasti prišli o život piati ľudia, a to traja v dedine Rozkišne, jeden v meste Mykolajivka a jeden v meste Kosťantynivka. Terčom Rusov bola aj Chersonská oblasť, kde o život prišiel jeden civilista.

9:00 Rusko tvrdí, že pri dronovom útoku na Krasnodarský kraj zahynula jedna osoba

Ukrajinská armáda údajne spustila „masový“ dronový útok na juhoruský Krasnodarský kraj. O život pritom prišla jedna osoba a terčom jedného z týchto útokov okrem iného aj ropná rafinéria, uviedli v piatok tamojší predstavitelia. TASR informuje podľa agentúry Reuters.

V dôsledku padajúcich trosiek z dronov zahynul jeden pracovník kotolne, spresnil gubernátor Krasnodarského kraja Veniamin Kondraťjev na platforme Telegram.

Dron taktiež poškodil administratívnu budovu pri ropnej rafinérii, dodal.

Podľa tamojších úradov sa terčom ukrajinských dronových útokov v Krasnodarskom krajiny stali tri okresy. Trosky z padajúcich dronov spadli aj na penzión v okrese Temriuk, jeho obyvatelia však boli evakuovaní a k zraneniam nedošlo, píše Reuters. Na miestach útokov pracujú bezpečnostné zložky.

Správy z predchádzajúceho dňa 20. 6. 2024:

20:00 Drony zasiahli dva ropné sklady na ruskom území 

Dva ruské ropné sklady, a to v autonómnej republike Adygejsko na juhu Ruska a Tambovskej oblasti, zasiahli v noci na štvrtok drony Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU). Pre web Kyiv Independent to povedal zdroj z SBU, podľa ktorého oba objekty Moskva využíva na skladovanie surovín a hotových výrobkov pre ruskú armádu.

Ruské úrady vo štvrtok informovali o požiaroch, ktoré vypukli v ropnom sklade v obci Enjem v Adygejsku a v ropnom sklade Platonovskaja v Tambovskej oblasti.

17:30 Ruský útok v Doneckej oblasti si vyžiadal tri obete 

Traja ľudia zahynuli a ďalší štyria utrpeli zranenia vo štvrtok pri ruskom útoku na dedinu v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Oznámila to miestna prokuratúra, píše TASR s odvolaním na správu agentúry Reuters.

Útok zasiahol dedinu Rozkišne, ktorá leží asi 25 kilometrov od frontovej línie. Podľa prvotných informácií útočili ruské sily raketometom Smerč určeným na odpaľovanie kazetovej munície, informovala regionálna prokuratúra.

Dodala, že medzi zranenými je aj 14-ročný chlapec, ktorý bol prevezený do nemocnice. Pri útoku boli poškodené domy, autá a čerpacia stanica, napísala prokuratúra v oznámení.

14:45 Rumunsko daruje Ukrajine systém Patriot 

Najvyššia rada národnej obrany (CSAT) vo štvrtok rozhodla, že Rumunsko daruje ozbrojeným silám Ukrajiny jeden z dvoch funkčných systémov protivzdušnej obrany dlhého dosahu Patriot. So spojencami sa však chce predtým dohodnúť na jeho nahradení podobným systémom. TASR o tom informuje na základe správ agentúr Agerpress a Reuters.

„Vzhľadom na výrazné zhoršenie bezpečnostnej situácie na Ukrajine v dôsledku neustálych a masívnych útokov Ruska na civilné obyvateľstvo a civilnú infraštruktúru, najmä na energetický sektor, ako aj na regionálne vplyvy tejto situácie na bezpečnosť Rumunska, členovia rady sa v úzkej koordinácii so spojencami rozhodli darovať Ukrajine systém Patriot“, píše sa v tlačovej správe zverejnenej po zasadaní CSAT. 

Romania will provide a Patriot system to Ukraine!

The Supreme Council of National Defense of Romania decided to donate a Patriot air defense system to Ukraine.
We are grateful to our Romanian friends for their unwavering support.

This decision will help protect the Ukrainian… pic.twitter.com/yTfEdl365j

— Defense of Ukraine (@DefenceU) June 20, 2024

Najvyššia rada národnej obrany je orgán kreovaný ústavou Rumunska prijatou v roku 1991. Organizuje a jednotným spôsobom koordinuje aktivity súvisiace s obranou a bezpečnosťou krajiny. Jej predsedom je prezident republiky a jeho zástupcom predseda vlády. Ďalšími členmi sú viacerí ministri, šéfovia tajných služieb, náčelník generálneho štábu armády a prezidentský poradca pre národnú bezpečnosť.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že Ukrajina potrebuje na ochranu svojich veľkých miest „najmenej“ sedem systémov Patriot. Rumunsko kúpilo od USA sedem systémov Patriot, za ktoré zaplatilo štyri miliardy dolárov. Spojené štáty zatiaľ dodali štyri, zvyšné tri majú prísť do roku 2027. Tretí systém má byť funkčný do konca tohto roka, štvrtý by mal byť aktívny začiatkom budúceho roka. Systémy Patriot zatiaľ Ukrajine poskytli USA a Nemecko.

12:20 Ruské útoky za uplynulý deň zabili štyroch civilistov

Štyria ukrajinskí civilisti zomreli a ďalší 14 utrpeli zranenia pri útokoch, ktoré proti krajine počas uplynulého dňa podnikla ruská armáda. Moskva celkovo zaútočila na trinásť ukrajinských oblastí. Mŕtvych a zranených civilistov hlásili zo štyroch oblastí. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent.

V meste Toreck a v dedine Rozkišne v Doneckej oblasti zahynuli dvaja ľudia, uviedol gubernátor oblasti Vadym Filaškin. Útok na dedinu Vilchivka v Charkivskej oblasti podľa miestnych úradov zabil jednu ženu. Ďalší civilista prišiel o život pri ruských útokoch proti Chersonskej oblasti, oznámil jej gubernátor Oleksandr Prokudin.

8:20 Rusko vyradilo na Ukrajine ďalšiu tepelnú elektráreň, zranení sú 3 zamestnanci 

Pri útoku ruskej armády bola v noci na štvrtok vážne poškodená ďalšia tepelná elektráreň na Ukrajine. Podľa agentúry Reuters o tom vo štvrtok informovala ukrajinská energetická spoločnosť DTEK, ktorej elektráreň patrí.

Z vyhlásenia spoločnosti vyplýva, že pri útoku ruskej armády boli zranení traja zamestnanci elektrárne. Kde sa tento energetický objekt nachádza, spoločnosť DTEK nespresnila.        

Spoločnosť Ukrenerho vo štvrtok ráno oznámila, že počas nočného náletu kamikadze dronov boli poškodené zariadenia energetickej infraštruktúry v štyroch oblastiach Ukrajiny: Vinnyckej, Dnepropetrovskej, Doneckej a Kyjevskej. Bližšie podrobnosti nateraz nie sú známe.

Podľa britskej stanice BBC tieto objekty mohli poškodiť zostrelené drony a ich úlomky.

Ukrajinské letectvo vo svojej zvodke zo štvrtka rána uviedlo, že protivzdušnej obrane sa v noci na štvrtok podarilo zneškodniť päť z deviatich rakiet odpálených ruskou armádou a všetkých 27 dronov vypustených nad územie Ukrajiny.

Podľa zvodky ruská armáda v noci zaútočila na Ukrajinu troma balistickými raketami Iskander-M, ktoré boli vystrelené z Voronežskej oblasti na juhozápade európskej časti Ruska, a šiestimi raketami s plochou dráhou letu z oblasti Kaspického a Azovského mora.

Zo zvodky vyplýva, že nie všetky z troch balistických rakiet a jednej riadenej strely sa ukrajinskej obrane podarilo zlikvidovať.

Správy z predchádzajúceho dňa 19. 6. 2024:

17:00 Väčšinu pozemných síl z blízkosti Fínska Rusi premiestnili na Ukrajinu

Veľkú väčšinu svojich pozemných síl, ktoré boli umiestnené v blízkosti Fínska, Rusko presunulo do vojny na Ukrajine. Uviedol to v stredu fínsky verejnoprávny vysielateľ Yle s odvolaním sa na nemenovaný zdroj z fínskej vojenskej spravodajskej služby. Informuje o tom web Kyiv Independent.

„V priemere 80 percent techniky a vojakov presunuli do vojny na Ukrajine,“ povedal pre Yle vysokopostavený zdroj z fínskeho vojenského spravodajstva. Podľa tohto zdroja je situácia podobná aj v iných ruských regiónoch okrem Moskovskej oblasti. Týka sa to hlavne pozemných síl, keďže v ruskej protivzdušnej obrane, letectve a námorníctve je naďalej relatívny dostatok personálu, uviedol vysielateľ Yle.

14:30 Ukrajina zadržala ruského informátora naverbovaného na internetovej zoznamke

Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU)  v stredu oznámila, že zadržala muža, ktorého naverbovali ruskí agenti na internetovej zoznamke s cieľom získať od neho citlivé údaje o ukrajinských vojakoch. Informuje o tom agentúra AFP.

Podľa vyhlásenia SBU ide o obyvateľa mesta Charkov na severovýchode Ukrajiny sympatizujúceho s Kremľom, ktorého Moskva naverbovala na "zoznamke" existujúcej na platforme Telegram.

„SBU zhabala mužovi telefón, ktorý používal na komunikáciu so svojím ruským 'priateľom' a na fotografovanie vojenských objektov, “uviedla SBU. Rusko podľa jej vyhlásenia plánovalo tieto údaje využiť na cielené útoky na Charkov.

„Príslušníci SBU zadržali tohto informátora pri čine, keď fotografoval špeciálne vozidlá ukrajinských vojakov,“ dodala SBU. Mužovi teraz hrozí až osemročné väzenie.

AFP pripomína, že ukrajinská prokuratúra začala od vypuknutia ruskej invázie z februára 2022 už tisíce trestných konaní voči kolaborantom s Moskvou.

14:00 Pri útokoch dronov bola na Ukrajine opäť poškodená aj energetická infraštruktúra

Dve desiatky dronov, ktoré v noci na stredu vyslala do útoku ruská armáda, spôsobili škody na energetických zariadenia v pohraničných regiónoch i v centre Ukrajiny. Podľa agentúry AFP o tom informovali miestne úrady.

V Ľvovskej oblasti na západe Ukrajiny, ktorá susedí s Poľskom a bola ušetrená najhorších bojov, boli pri nálete dronov poškodené vedenia i elektrické zariadenia. Pri páde úlomkov zo zneškodnených ruských dronov iránskej výroby utrpeli zranenia dvaja civilisti vo veku 47 a 70 rokov. Vznikli aj škody na budovách, pričom jednou z nich je aj vedeckovýskumný inštitút.

„V noci nepriateľ zaútočil na energetické zariadenie v centrálnej oblasti (Ukrajiny). Niektoré zariadenia boli poškodené, “uviedlo ukrajinské ministerstvo energetiky s tým, že na miesto boli privolané záchranné zložky a polícia.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tento mesiac upozornil, že útoky ruských dronov a rakiet znížili kapacitu výroby elektriny na Ukrajine o polovicu v porovnaní so stavom spred roka.

Predstavitelia sektoru energetiky tento týždeň upozornili, že počet plánovaných a núdzových výpadkov v dodávkach elektriny sa v najbližších týždňoch na Ukrajine pravdepodobne zvýši. Úrady tvrdia, že oprava poškodených elektrární môže trvať roky a bude stáť milióny eur.

7:30 Zostrelili 19 z 21 ruských dronov; útočili aj na Ľvov

Ukrajinská protivzdušná obrana zničila 19 z 21 dronov, ktorými Rusko v noci na stredu útočilo na niekoľko ukrajinských oblastí, uviedlo tamojšie letectvo. TASR informuje podľa agentúry Reuters.

Pri ruskom dornovom útoku na Ľvovskú oblasť hraničiacu s členskou krajinou NATO Poľskom utrpel zranenia jeden civilista a poškodená zostala viacposchodová bytovka, uviedol v stredu starosta mesta Ľvov Andrij Sadovyj na platforme Telegram.

Dronový útok na dedinu Malechiv v okrese Lvova tiež poškodil ďalšie bytovky, dodal. Hospitalizovaný bol 70-ročný muž so stredne ťažkými zraneniami.

 Gubernátor Ľvovskej oblasti Maksym Kozyckyj na Telegrame uviedol, že všetkých päť dronov, ktorými Rusko na región ;útočilo, bolo zničených ukrajinskou protivzdušnou obranou. Škody a zranenia boli spôsobené padajúcimi troskami, cituje Reuters, ktorý pripomína, že informácie nebolo možné bezprostredne nezávisle overiť.

Mesto Ľvov je administratívnym centrom Ľvovskej oblasti na západe Ukrajiny.

Správy z predchádzajúceho dňa 18. 6. 2024: 

19:00 Rusi v Doneckej oblasti sťali ukrajinského vojaka

Ukrajinská prokuratúra začala vyšetrovanie prípadu, v ktorom ruskí vojaci v Doneckej oblasti sťali vojaka ukrajinskej armády. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda, ktorý cituje správu tlačovej služby ukrajinskej generálnej prokuratúry.

Ukrajinská armáda v pondelok dostala informáciu, že vojaci jednej z jednotiek ruských síl v okrese Volnovacha v Doneckej oblasti nariadili svojim podriadeným, aby nebrali zajatcov a namiesto toho, aby ukrajinským vojakom odrezali hlavy. Počas leteckého prieskumu jednej z bojových pozícií v Doneckej oblasti ukrajinskí vojaci spozorovali zničené ukrajinské obrnené vozidlo. Na vozidle ležala odrezaná hlava ukrajinského vojaka. Ukrajinská prokuratúra vyšetruje, ktorí vojaci ruskej armády tento zločin spáchali.

15:15 Zelenskyj: Ukrajinská armáda postupne vytláča ruských vojakov z Charkovskej oblasti

Ukrajinská armáda podľa prezidenta Volodymyra Zelenského postupne vytláča ruských vojakov z Charkovskej oblasti po tom, ako Moskva 10. mája odštartovala útok na túto oblasť a podarilo sa jej postúpiť desať kilometrov za hranice.

„Naše sily postupne vytláčajú ruských vojakov z Charkovskej oblasti. A ja za to ďakujem každému bojovníkovi a každej jednotke, ktoré si jasne plnia svoje úlohy," povedal Zelenskyj. Informuje o tom web Kyiv Independent.

Počas jedného mesiaca ofenzívy Moskvy na severovýchode Ukrajiny bolo podľa ukrajinskej armády zabitých alebo zranených 4-tisíc ruských vojakov. Rusko v Charkovskej oblasti stále kontroluje niekoľko dedín v dvoch smeroch, a to v okolí obce Lypci a v okolí mesta Vovčansk.

12:45 Útok na ropné sklady v ruskom meste Azov bol operáciou s účasťou ukrajinskej SBU 

Útok dronov na mesto Azov v Rostovskej oblasti na juhu Ruska, ktorý viedol k vznieteniu zásobníkov s ropnými látkami, bol špeciálnou operáciou ukrajinskej tajnej služby SBU. S odvolaním sa na zdroj z ukrajinskej tajnej služby o tom v utorok informovala agentúra Reuters. Gubernátor Rostovskej oblasti Vasilij Golubev v utorok ráno oznámil, že v Azove vzplanuli zásobníky s ropnými produktmi a ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie hlásilo požiar jedného z nich. 

Nateraz nebolo oficiálne oznámené, na aký objekt drony zaútočili. Na území Azova sa nachádza sklad ropy Azov, pobočka spoločnosti Donnefteprodukt, ako aj rafinéria ropy Azovskij, poznamenal podľa britskej stanice BBC ruský denník Kommersant. Zdroj BBC tvrdí, že požiar zasiahol ropné sklady Azovskaja a Azovnefteprodukt, ktoré majú spolu 22 palivových nádrží. 

sita/Russian Emergency Ministry Press Service via AP

BBC pripomenula, že v podmienkach vojny nemôže tieto informácie potvrdiť z nezávislého zdroja. Útoky na ropné rafinérie v Rusku sú tento rok čoraz častejšie. Zdroj stanice BBC na margo toho uviedol, že Ukrajina bude pokračovať vo vykonávaní takýchto útokov, aby znížila ekonomický potenciál nepriateľa.

8:45 Ukrajina zneškodnila všetkých 10 útočných dronov; v ruskom Azove horia zásobníky

Ukrajinské letectvo v utorok informovalo, že jeho systémy protivzdušnej obrany zničili všetkých desať dronov, ktoré Rusko vypustilo v noci na utorok do útokov na Ukrajinu. Ako spresnila agentúra Reuters, drony vypustené z juhu boli zničené nad Záporožskou a Dnepropetrovskou oblasťou.

Na ruskom území boli útoku dronov v noci na utorok vystavené ropné zásobníky v meste Azov v Rostovskej oblasti, potvrdil gubernátor Vasilij Golubev. Niektoré zdroje uvádzajú, že horí továreň na výrobu metanolu. Očití svedkovia vypovedali o najmenej piatich mohutných výbuchoch.

Ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie bez špecifikovania dejiska požiaru informovalo, že ho likviduje asi 200 hasičov, do 50 kusov techniky a hasičský vlak. K obetiam na životoch údajne nedošlo. Škody na životnom prostredí údajne tiež nevznikli, dodala britská stanica BBC.

8:30 Rusko: Po útoku dronov v Rostovskej oblasti hlásia požiar skladov paliva

Viacero nádrží s palivom v meste Azov v ruskej Rostovskej oblasti v utorok ráno zachvátil požiar po tom, čo v tejto oblasti útočili bezpilotné lietadlá. TASR informuje podľa agentúry Reuters.

„Na základe predbežných údajov tam nie sú žiadne obete,“ uviedol v aplikácii Telegram gubernátor Rostovskej oblasti Vasilij Golubev.

Ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie v aplikácii Telegram uviedlo, že oheň sa rozšíril na 5000 kubických metrov. Na hasení sa zúčastňuje niekoľko desiatok hasičov a 21 kusov hasičskej techniky. Reuters nebola schopná tieto informácie bezprostredne overiť. Ukrajina sa k záležitosti bezprostredne nevyjadrila.

Rusko i Ukrajina popierajú útoky na civilné ciele. Kyjev však tvrdí, že jeho útoky na územie Ruska majú podkopať ruské vojnové úsilie ničením vojenskej, energetickej a dopravnej infraštruktúry. 

Správy z predchádzajúceho dňa 17. 6. 2024:

20:50 Od začiatku vojny príslušníci bezpečnostnej služby zničili viac ako tisíc ruských tankov

Príslušníci Bezpečnostnej služby Ukrajiny (SBU) od začiatku otvorenej ruskej invázie na Ukrajinu, ktorú Moskva odštartovala 24. februára 2022, doteraz zničili 1 006 ruských tankov. Ako informuje web Ukrajinská pravda, uviedla to v pondelok tlačová služba SBU.

Najväčší počet ruských obrnených vozidiel bol zničený v bojoch v Doneckej a Charkivskej oblasti, uviedla SBU. V záujme efektívnych útokov proti ruským obrneným vozidlám SBU podniká bojové misie spoločne s jednotkami ukrajinskej armády, dodala bezpečnostná služba.

17:30 Pri raketovom útoku na Poltavskú oblasť utrpelo zranenia deväť ľudí

Pri ruskom raketovom útoku na Poltavskú oblasť na strednej Ukrajine bolo v pondelok poškodených niekoľko bytových domov a zranenia utrpelo najmenej deväť ľudí, oznámil tamojší gubernátor Filip Pronin. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Podľa predbežných informácií neprišiel pri útoku nikto o život, uviedol Pronin vo videopríhovore zverejnenom na sociálnej sieti Telegram. Na videu pritom vidieť, ako v pozadí stúpa dym z poškodenej garáže, okolo ktorej sa pohybujú hasiči.

Gubernátor neskôr oznámil, že pri útoku bolo poškodené aj elektrické vedenie, v dôsledku čoho boli prerušené dodávky elektrickej energie pre vyše 55.000 odberateľov.

Ukrajinská vzdušná obrana vyhlásila už skôr pre Poltavskú oblasť poplach pred raketovými útokmi.

16:30 Syrskyj: Rusko chce postúpiť čo najviac, kým prídu F-16

Ruské sily zintenzívňujú svoje útoky a snažia sa na Ukrajine dobyť rozsiahlejšie územie skôr, než tamojšia armáda dostane ďalšiu vojenskú pomoc zo zahraničia vrátane stíhačiek F-16. Povedal to v pondelok hlavný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny Olexandr Syrskyj, informuje TASR podľa agentúry AFP.

Rusko postupuje v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, ale aj na juhu. Kyjev sa frontové línie snaží udržať, hoci ho sužuje nedostatok vojakov aj munície.

„Nepriateľ si je dobre vedomý, že v dôsledku postupného získavania značného množstva zbraní a vojenskej techniky od našich partnerov a príchodu prvých stíhačiek F-16, ktoré posilnia našu protivzdušnú obranu, bude čas hrať v náš prospech a jeho šance na úspech sa znížia,“ povedal Syrskyj. 

Dodal, že práve preto velenie ruských síl vyvíja maximálne úsilie na to, aby bojovalo na rozsiahlejšom území a čo najviac vyčerpalo ukrajinské sily. Ruské sily podľa jeho slov sústreďujú „svoju palebnú silu“ na Doneckú oblasť, kde sa už blížia ku kľúčovej tranzitnej a zásobovacej trase.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas uplynulého víkendu apeloval na zahraničných spojencov, aby urýchlili zásielky desiatok sľúbených stíhačiek F-16. Západné krajiny tiež vyzval, aby Kyjevu doručili viac systémov protivzdušnej obrany. Vyjadril sa tak na mierovom summite o Ukrajine, ktorý sa konal vo Švajčiarsku. 

16:16 Len za ostatný mesiac a pol Rusko na Kryme stratilo 15 systémov protivzdušnej obrany

Ukrajinská armáda za ostatný mesiac a pol na okupovanom Kryme zničila približne 15 ruských systémov protivzdušnej obrany. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda, ktorý cituje správu ukrajinského Centra pre strategickú komunikáciu.

Terčom ukrajinských útokov boli ruské prápory protivzdušnej obrany vybavené systémami S-300, S-350 a S-400. Kyjiv zlikvidoval desiatky odpaľovacích zariadení týchto systémov, viac ako 15 radarových staníc a viac ako desať veliteľských stanovíšť. „Ozbrojené sily Ukrajiny pokračujú v ničení ruských okupantov a približujú deň oslobodenia ukrajinského Krymu,“ uviedlo Centrum pre strategickú komunikáciu.

15:30 Krymský most pre Rusko stratil strategický význam

Zničenie mosta spájajúceho Rusko s okupovaným Krymom by teraz nemalo veľký účinok, keďže Moskva ho na vojenské účely už takmer nepoužíva. Uviedol to hovorca ukrajinského námorníctva Dmytro Pletenčuk v rozhovore pre portál RBC-Ukrajina. Na Krymský most pripadá menej ako štvrtina celkového prepravovaného nákladu a zvyšok Rusko prepravuje trajektom do prístavu Kerč, ktorý ukrajinská armáda zasiahla koncom mája, povedal Pletenčuk. Informuje o tom web Kyiv Independent.

„Tento most už nemá taký taktický a strategický význam po tom, ako bol poškodený v dôsledku spoločnej operácie Ukrajinskej bezpečnostnej služby a námorníctva pri útoku dronmi,“ povedal hovorca ukrajinského námorníctva. Analýza satelitných snímok, ktorú vykonala investigatívna skupina Molfar, ukázala, že za jeden kvartál tohto roka prešiel cez most len jeden vojenský nákladný vlak s približne 55 vagónmi paliva. Ukrajinská armáda však opakovane hovorí, že Krymský most je legitímnym cieľom.

14:00 Na metalurgický závod a ďalšie vojenské zariadenia v Rusku zaútočili drony

Metalurgický závod a ďalšie zariadenia slúžiace na vojenské účely v ruskej Belgorodskej, Voronežskej a Lipeckej oblasti boli v noci na pondelok terčom útoku ukrajinských samovražedných dronov. Ako informuje spravodajský web Kyiv Independent, uviedol to zdroj z vojenského spravodajstva Ukrajiny.

Kyjiv útok potvrdil po tom, ako gubernátori spomenutých troch ruských oblastí informovali o útokoch dronov na ich tri regióny, pričom uviedli, že nedošlo k žiadnym škodám ani obetiam. K cieľov podľa zdroja z vojenského spravodajstva Ukrajiny patrili Novolipecký metalurgický závod a závod na výrobu traktorov v Lipeckej oblasti. „Oba podniky využíva agresor na vojenské účely," konštatoval zdroj. Informácie o následkoch útoku sa podľa neho zisťujú. 

8:00 Rusko za uplynulý deň prišlo o ďalších 1 080 vojakov

Počet príslušníkov ruských ozbrojených síl vyradených z boja sa podľa Kyjiva počas uplynulých 24 hodín zvýšil o 1 080. Ako uviedol generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, ruské straty predstavujú už 527 390 ľudí. Informuje o tom portál Ukrajinská pravda. 

7:30 Rusko počas mierového summitu zintenzívnilo útoky na fronte

Ukrajinské sily vo vyhlásení dodali, že počet prebiehajúcich bojov na ukrajinskom území sa zvýšil na 88. Najviac, 36, sa ich odohrávalo v Doneckej oblasti na východe krajiny. Ukrajinská armáda informovala, že 25 útokov nepriateľa dokázala odraziť, no 11 bojov naďalej prebieha.

Ruské sily sa snažia o ďalší postup v blízkosti mesta Pokrovsk, uviedol ukrajinský generálny štáb. Dodal, že Rusko podniklo aj 10 útokov na ukrajinské pozície v okolí miest Lyman a Kurachove.

Agentúra DPA pripomenula, že informácie o situácii na bojisku nedokáže nezávisle overiť. 

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite