Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

HRW: Čína mení názvy ujgurských dedín, aby vymazala ich kultúru a históriu

.tasr .svet

Čoraz viac dôkazov poukazuje na systematické porušovanie ľudských práv ujgurského moslimského obyvateľstva v krajine.

HRW: Čína mení názvy ujgurských dedín, aby vymazala ich kultúru a históriu sita/Brontë Wittpenn/San Francisco Chronicle via AP

čína zmenila názvy stoviek dedín v regióne Sin-ťiang, čím chce vymazať ujgurskú moslimskú kultúru, tvrdí ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW). TASR o tom informuje podľa stredajšej správy stanice BBC News.

V rokoch 2009-2023 boli zmenené názvy stoviek dedín v Sin-ťiangu, ktoré súviseli s náboženstvom, históriou alebo kultúrou Ujgurov, uvádza sa v správe HRW.

Podľa výskumu, ktorý vychádza z vlastných zverejnených údajov Číny, sa z názvov miest vytrácajú slová ako sultán a svätyňa, a nahrádzajú ich výrazy ako harmónia a šťastie.

Čínske úrady v uplynulých rokoch radikálne pretvárajú spoločnosť v Sin-ťiangu v snahe asimilovať menšinové ujgurské obyvateľstvo s hlavným prúdom čínskej kultúry.

Výskumníci z HRW a nórskej organizácie Uyghur Hjelp skúmali názvy dedín v Sin-ťiangu z webovej stránky čínskeho Národného štatistického úradu (NBSC) za obdobie 14 rokov.

Zistili, že počas tohto obdobia sa zmenili názvy 3600 z 25.000 dedín v Sin-ťiangu.

HRW dodala, že väčšina týchto názvoslovných zmien sa zdá byť všedná, ale približne jedna pätina - 630 zmien - odstraňuje odkazy na ujgurské náboženstvo, kultúru alebo históriu.

Jedným z príkladov, na ktoré správa upozorňuje, je Aq Meschit (Biela Mešita) v okrese Akto, dedina na juhozápade Sin-ťiangu, ktorá bola v roku 2018 premenovaná na Dedinu Jednoty.

Čoraz viac dôkazov poukazuje na systematické porušovanie ľudských práv ujgurského moslimského obyvateľstva v krajine. Peking tieto obvinenia odmieta.

Väčšina ujgurských moslimov žije na severozápade krajiny v oblastiach ako Sin-ťiang, Čching-chaj, Kan-su a Ning-sia.

V Číne žije približne 20 miliónov moslimov. Hoci je Čína oficiálne ateistickou krajinou, úrady tvrdia, že sú tolerantné proti náboženskej slobode. Pozorovatelia však informujú, že v uplynulých rokoch sú svedkami potláčania náboženstva v celej krajine.

HRW tvrdí, že sa to zhoduje s eskaláciou nepriateľských akcií proti ujgurskému obyvateľstvu v Sin-ťiangu.

Čína v minulosti ospravedlňovala masové zatýkanie ujgurskej menšiny v krajine hrozbou násilného terorizmu, radikalizácie a separatizmu tohto moslimského etnika.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite