Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rumunský prezident Klaus Iohannis stiahol svoju kandidatúru na post šéfa NATO

.sita .svet

Znamená to, že odchádzajúci holandský premiér Mark Rutte sa takmer určite v októbri stane šéfom najväčšej vojenskej aliancie na svete.

Rumunský prezident Klaus Iohannis stiahol svoju kandidatúru na post šéfa NATO SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias

úrad rumunského prezidenta vo vyhlásení uviedol, že rumunská bezpečnostná rada podporila kandidatúru Rutteho. Dodal, že Iohannis v závere minulého týždňa NATO informoval, že má v úmysle kandidatúru stiahnuť.

Rutteho by na post šéfa Severoatlantickej aliancie mohli vymenovať na zasadaní veľvyslancov NATO v najbližších dňoch alebo počas schôdzky vo Washingtone, na ktorej sa americký prezident Joe Biden 9. až 11. júla stretne s lídrami členských štátov aliancie, aby si pripomenuli 75. výročie vzniku NATO. Funkcie by sa Rutte mohol ujať 1. októbra.

Svoj nesúhlas so zvolením Rutteho za budúceho šéfa Severoatlantickej aliancie v utorok odvolalo Maďarsko. Urobilo to po tom, ako Rutte písomne ubezpečil, že nebude krajinu nútiť, aby sa podieľala na nových plánoch vojenskej aliancie na poskytnutie podpory Ukrajine.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite