Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hnutie ANO vystúpi z europarlamentnej frakcie Obnovme Európu – čo to znamená podľa Martina Horičku

.tasr .martin Horička .svet

V piatok to oznámil na tlačovej konferencii líder hnutia Andrej Babiš.

Hnutie ANO vystúpi z europarlamentnej frakcie Obnovme Európu – čo to znamená podľa Martina Horičku SITA/AP Photo/Marko Drobnjakovic

české hnutie ANO vystúpi z liberálnej frakcie Obnovme Európu (RE) v Európskom parlamente aj z Aliancie liberálov a demokratov pre Európu (ALDE). 

Predsedníctvo hnutia o vystúpení rozhodlo na zasadnutí vo štvrtok. Podľa Babiša by hnutie v politickej skupine RE nemohlo presadzovať svoj volebný program, s ktorým išlo do eurovolieb.

Babiš uviedol, že RE aj ALDE majú vo viacerých otázkach odlišné názory. Viackrát poukázal najmä na Európsku zelenú dohodu (tzv. Green Deal), ktorý podľa neho ničí európsky priemysel aj poľnohospodárstvo a má negatívny vplyv na občanov Únie. RE a ALDE nechcú podľa neho urobiť revíziu tejto dohody tak, ako by to požadovalo ANO. „Časť frakcie chce dokonca pritvrdiť v tom zelenom šialenstve,“ vyhlásil Babiš. 

Rozpory naznačil bývalý český premiér aj v otázkach posilňovania právomocí Európskej únie, zrušenia práva veta či zavedenia nadnárodných kandidátok vo voľbách do EP, s čím ANO nesúhlasí.

Andrej Babiš nevedel povedať, do ktorej frakcie by sa mohlo jeho hnutie so siedmimi novozvolenými europoslancami pripojiť. Rokovania o členstve a vytvorení nových politických skupín v EP môžu pokračovať až do začiatku prvej plenárnej schôdze v Štrasburgu, ktorá sa bude konať 16. - 19. júla, uvádza stránka EP.

Podľa posledných údajov mala mať frakcia RE v europarlamente 81 poslancov, po novom tak bude mať o sedem členov menej. 

vysvetlenie Martina Horičku

To, že strana Andreja Babiša bola doteraz súčasťou európskej frakcie Obnovme Európu, je samo o sebe kuriozitou, ktorá už pár rokov bila do očí. Hnutie ANO, rétoricky populisticky-nacionalistické, bolo členom jednej európskej rodiny napríklad s naším Progresívnym Slovenskom. Jeho zaradenie medzi progresívnych liberálov nedávalo zmysel, aspoň nie ten ideologický – len mocenský. V mnohom je to podobné ako zaradenie Smeru vo frakcii progresívnych socialistov. Ideologicky to síce zmysel nedáva, ale pre Smer to dáva zmysel mocenský, je predsa fajn byť v tábore víťazov.

Možno aj preto teraz Babiš zavelil k odchodu od liberálov. Tí totiž utŕžili vo voľbách obrovskú porážku, prepadli sa až na štvrté miesto; v europarlamente budú mať viac poslancov dokonca aj pravičiari z frakcie Európskych konzervatívcov a reformistov. A tento ich debakel sa ešte zvýrazní odchodom Babišovho hnutia. ANO má totiž 7 europoslancov, čo rozhodne nie je zanedbateľný počet. Patrilo tak medzi najväčšie strany v liberálnej frakcii. Pre Obnovme Európu je to po volebnej porážke ďalšia rana, ktorá môže mať vplyv aj na rokovania o prerozdelení kľúčových európskych postov.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite