Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

European Green deal bude pokračovať, môžu však nastať mierne zmeny

.sita .svet

Slovenskí aj českí podnikatelia sa často sťažujú, že vysoké ceny energií likvidujú priemysel.

European Green deal bude pokračovať, môžu však nastať mierne zmeny

projekt European Green deal Európskej únie bude pokračovať aj po eurovoľbách. Je o tom presvedčený splnomocnenec pre energetickú bezpečnosť ministerstva zahraničných vecí Českej republiky Václav Bartuška. Ako uviedol v relácii Miroslava Wlachovského Okno do sveta pre portál SITA, pri Green dealu sa zmiernia extrémne názory typu, že ľudia by nemali lietať lietadlom, ľudia by nemali jesť mäso. Nejaké korekcie v Green deali teda pripúšťa, ale základný konsenzus podľa neho zostane. „Konsenzus bude opatrnejší, bude hovoriť menej o tom, na čo všetko musia ľudia zabudnúť a nesmú robiť, ale že by tí politici, ktorí sedia v Európskom parlamente to chceli náhle prehodnotiť, to si nemyslím,“ povedal Bartuška.

Vytváranie pracovných miest v zelenej ekonomike bude podľa neho v nasledujúcich rokoch prioritou Európskej únie. „Európa má mimoriadne nákladný a príjemný sociálny štát, je tu veľmi fajn tu žiť, ale už prestáva mať ekonomickú silu si ten sociálny štát dovoliť,“ uviedol Bartuška.

Slovenskí aj českí podnikatelia sa často sťažujú, že vysoké ceny energií likvidujú náš priemysel. Bartušek však upozorňuje, že v súčasnosti naši podnikatelia majú ceny plynu ako Japonsko, Kórea, alebo Čína a dokážu s nimi celkom dobre ekonomicky rásť. „Takže v tých samotných cenách energií problém nebude. Problém bude v niečom inom. V nastavení ekonomiky, v našej schopnosti inovovať, možno mať rýchlejšie povoľovacie procesy,“ podotkol Bartušek.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite