Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Apple porušila akt o digitálnych trhoch, tvrdí eurokomisia

.sita .svet

Pravidlá pre App Store „bránia vývojárom aplikácií voľne smerovať spotrebiteľov k alternatívnym kanálom pre ponuky a obsah“.

Apple porušila akt o digitálnych trhoch, tvrdí eurokomisia SITA/AP Photo/Jeff Chiu

európska komisia obvinila spoločnosť Apple z toho, že porušila akt o digitálnych trhoch (DMA). Toho sa podľa nej dopustila zavedením pravidiel v jej obchode s aplikáciami App Store, ktoré bránia vývojárom softvéru smerovať používateľov na iné miesta.

Komisia, ktorá dohliada na hospodársku súťaž v Európskej únii, uviedla, že pravidlá Applu pre App Store „bránia vývojárom aplikácií voľne smerovať spotrebiteľov k alternatívnym kanálom pre ponuky a obsah“. Technologický gigant má teraz šancu reagovať na zistenia, ktoré eurokomisia posúdi. Do marca 2025 musí prijať konečné rozhodnutie v tejto veci.

Spoločnosti hrozí pokuta až do výšky 10 % jej celosvetových tržieb, čo môže predstavovať miliardy eur, alebo denné sankcie.

Komisia tiež pokračuje v tlaku na spoločnosť Apple a zároveň otvorila nové vyšetrovanie jej dodržiavania spomenutého aktu, pričom skúma nové zmluvné podmienky, ktoré firma ponúkla vývojárom aplikácií.

Spoločnosť Apple uviedla, že za posledných niekoľko mesiacov „vykonala niekoľko zmien s cieľom dosiahnuť súlad s DMA v reakcii na spätnú väzbu od vývojárov a Európskej komisie“. „Sme presvedčení, že náš plán je v súlade so zákonom,“ vyjadrila sa.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite