Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Medzinárodný trestný súd vydal zatykače na Šojgua a Gerasimova – čo to znamená podľa Martina Horičku

.tasr .martin Horička .svet

Obvinení sú z vedenia útokov proti civilným objektom a civilistom na Ukrajine.

Medzinárodný trestný súd vydal zatykače na Šojgua a Gerasimova – čo to znamená podľa Martina Horičku SITA/Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

medzinárodný trestný súd (ICC) v Haagu vydal v utorok zatykače na bývalého ruského ministra obrany Sergeja Šojgua a náčelníka generálneho štábu ruských ozbrojených síl Valerija Gerasimova pre obvinenia z vedenia útokov proti civilným objektom a civilistom na Ukrajine. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

ICC obviňuje Šojgua a Gerasimova z vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti pre útoky namierené proti civilistom a civilnej infraštruktúre.

Sudcovia ICC si podľa vyhlásenia súdu myslia, že existujú opodstatnené dôvody domnievať sa, že obaja ruskí predstavitelia sú zodpovední za „raketové útoky, ktoré podnikali ruské ozbrojené sily proti ukrajinskej elektrickej infraštruktúre“ najmenej od 10. októbra 2022 do najmenej 9. marca 2023.

„V tomto čase ruské ozbrojené sily vykonali veľký počet útokov proti viacerým elektrárňam a rozvodniam na viacerých miestach na Ukrajine,“ cituje súd agentúra AP.

Rusko opakovane uviedlo, že ukrajinská energetická infraštruktúra je jeho legitímnym cieľom, pričom poprelo, že by útočilo na civilistov alebo civilnú infraštruktúru.

Podľa agentúry AP nie je pravdepodobné, že by sa jedného z týchto ruských predstaviteľov podarilo v blízkom čase na základe týchto zatykačov zadržať. Rusko totiž neuznáva jurisdikciu ICC a odmieta vydanie svojich podozrivých.

Medzinárodný trestný súd vydal vlani zatykač aj na samotného ruského prezidenta Vladimira Putina v súvislosti s únosmi detí z Ukrajiny.

Šojgu viedol ministerstvo obrany od novembra 2012. Prezident Putin ho však v máji tohto roka z postu prekvapivo odvolal a nahradil ekonómom bez vojenských skúseností, bývalým vicepremiérom Andrejom Belousovom. Putin Šojgua po odvolaní vymenoval za tajomníka Rady bezpečnosti Ruskej federácie.

vysvetlenie Martina Horičku

Zatykače Medzinárodného trestného súdu (ICC) na bývalého ruského ministra obrany a náčelníka generálneho štábu poukazujú na vojnové zločiny Ruska, ktoré pácha na Ukrajine. Zatykač bol pred vyše rokom vydaný aj na hlavného strojcu vojny – Vladimira Putina. Reálny vplyv na jeho politiku to však nemalo a rovnako to nepovedie ani k prehodnoteniu agresie u bývalého ruského ministra a náčelníka generálneho štábu.

Rusko totiž jurisdikciu Medzinárodného trestného súdu neuznáva, podobne ani Čína, India či dokonca Spojené štáty. Zatykač vydaný na ruských predstaviteľov tak môže viesť len k nepriamy následkom – ak by vstúpili na územie zmluvnej krajiny ICC, príslušné orgány by ich mali zatknúť. Putin a po novom Šojgu aj Gerasimov tak budú musieť prinajmenšom obmedziť svoje dovolenkové destinácie. Napriek tomu vydané zatykače slúžia ako jednoznačná morálna obžaloba Putinovho režimu a poukazujú na zločiny, ktoré jeho armáda pácha na Ukrajine.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite