Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: 124. týždeň vojny (24. 6. 2024 – 30. 6. 2024)

.tasr .sita .redakcia .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: 124. týždeň vojny (24. 6. 2024 – 30. 6. 2024) SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka Donecká oblasť, 24. 6. 2024

Správy z predchádzajúceho dňa 30. 6. 2024:

19:00 Ruský útok zasiahol sklad doručovacej spoločnosti, jedného človeka zabil a deväť zranil

Jeden človek zomrel a deväť utrpelo zranenia, keď riadené letecké bomby zasiahli sklad doručovacej spoločnosti v Charkive. Medzi zranenými je podľa oblastného gubernátora Oleha Synjehubova žena, osemmesačné dieťa a zvyšok sú muži. Informuje o tom portál Ukrajinská pravda.

Rusi zasiahli sklad spoločnosti Nová pošta a zosnulý človek je zamestnanec firmy. Synjehubov uviedol, že na mieste mohlo byť ďalších deväť ľudí a pátrajú po nich.

Ruské sily tiež zasiahli vozový park Novej pošty, pričom zničili osem áut a desiatky ďalších poškodili.

14:30 Rusko tvrdí, že na východe Ukrajiny dobylo ďalšie dve dediny

Ruské ministerstvo obrany v nedeľu hlásilo dobytie ďalších dvoch dedín v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry AFP.

Moskva tvrdí, že ruské sily "oslobodili" dedinu Novooleksandrivka, ktorá leží severozápadne od Ruskom okupovaného mesta Očeretyne. Táto dedina je v súčasnosti najzápadnejším bodom Doneckej oblasti, ktorý dobyla ruská armáda.

Ruský rezort obrany dodal, že jeho sily získali v Doneckej oblasti kontrolu aj nad dedinkou Spirne, ktorá leží pri hraniciach s Luhanskou oblasťou. Tvrdenia Moskvy nebolo možné nezávisle overiť.

10:20 Ruský útok na mesto Vilňansk zabil sedem ľudí vrátane troch detí

Sedem ľudí zomrelo a prinajmenšom 31 ďalších utrpelo zranenia pri sobotňajšom ruskom útoku na mesto Vilňansk v ukrajinskej Zaporižžskej oblasti. Medzi mŕtvymi sú tri deti a štyria dospelí, oznámil v nedeľu gubernátor oblasti Ivan Fedorov. Informuje o tom portál Kyiv Independent.

Rusko vystrelilo na Vilňansk dve rakety, uviedla regionálna polícia s tým, že poškodili zariadenie kritickej infraštruktúry, obchod a obytné budovy. Po útoku začali horieť komerčné priestory, domy a autá.

„Naše mestá a obce trpia takýmito ruskými útokmi každý deň. Existujú však spôsoby, ako to prekonať - zničiť teroristov tam, kde sú, zlikvidovať ruské raketové odpaľovacie zariadenia, zasiahnuť ich zbraňami dlhého doletu a zvýšiť počet moderných systémov protivzdušnej obrany na Ukrajine,“ reagoval na útok prezident Volodymyr Zelenskyj.

Vilňansk, ktorý leží zhruba 30 kilometrov od mesta Zaporižžia, a ďalšie obce v oblasti sú denne terčmi ruských útokov, keďže sa nachádzajú blízko frontovej línie.

9:10 Rusko oznámilo zostrelenie 36 ukrajinských dronov

Ruské sily zlikvidovali v pohraničnej oblasti viac ako tri desiatky ukrajinských bezpilotných lietadiel. Informovalo o tom v nedeľu ministerstvo obrany v Moskve, píše TASR podľa agentúry AFP.

„Systémy protivzdušnej obrany v službe zničili pätnásť bezpilotných lietadiel nad Kurskou oblasťou, deväť bezpilotných lietadiel nad Lipeckou oblasťou, po štyri nad Voronežskou oblasťou  a Brianskou oblasťou a po dve nad Oriolskou oblasťou a Belgorodskou oblasťou,“ uviedlo ministerstvo na sociálnej sieti Telegram. Prípadné obete neboli hlásené. 

Správy z predchádzajúceho dňa 29. 6. 2024:

16:45 Moskva oznámila obsadenie osady na východe Ukrajiny pri ofenzíve na Toreck

Rusko v sobotu oznámilo dobytie ďalšej osady na východe Ukrajiny počas snahy obsadiť mesto Toreck v Doneckej oblasti. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Toreck leží severozápadne od Gorlivky, ktorá je od roku 2014 pod kontrolou separatistov. Mesto bolo doteraz do značnej miery ušetrené od najhorších bojov. V posledných týždňoch sa situácia zmenila po tom, ako moskovské sily začali postupovať.

SITA/AP PHOTO/EVGENIY MALOLETKA

Moskovské ministerstvo obrany uviedlo, že ruské sily „v dôsledku úspešného postupu oslobodili osadu Šumy“ a získali lepšiu „taktickú pozíciu“.

12:40 Rusko prišlo už o viac ako 541-tisíc vojakov

Rusko prišlo za uplynulých 24 hodín na Ukrajine podľa Kyjiva o 1 070 vojakov. Počet príslušníkov ruských ozbrojených síl vyradených z boja sa tak od začiatku vojny zvýšil na 541 560. Uviedol to generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, informuje portál Ukrajinská pravda.

Rusko v priebehu uplynulého dňa stratilo aj 7 tankov, 25 obrnených bojových vozidiel pechoty, 57 delostreleckých systémov, 29 strategických a taktických bezpilotných lietadiel, dve strely s plochou dráhou letu, 54 vozidiel a cisterien a päť kusov špeciálnych vozidiel alebo iného vybavenia.

Celkovo ruské straty na technike podľa Ukrajiny rátajú 8 073 tankov, 15 505 obrnených bojových vozidiel pechoty, 14 480 delostreleckých systémov, 11 538 strategických a taktických bezpilotných lietadiel, 2 331 striel s plochou dráhou letu, 19 568 vozidiel a cisterien a 2 436 kusov špeciálnych vozidiel alebo iného vybavenia.

9:40 Rusko tvrdí, že ukrajinský dronový útok v Kurskej oblasti si vyžiadal päť obetí

Päť obetí vrátane dvoch detí si vyžiadal ukrajinský dronový útok na dedinu v pohraničnej Kurskej oblasti. Uviedol to v sobotu tamojší gubernátor Alexej Smirnov, píše TASR na základe správy agentúry AFP.

Dron zasiahol dom v malej obci Gorodišče, ktorá leží pri hraniciach s Ukrajinou, informoval Smirnov. „Zahynulo päť ľudí vrátane dvoch malých detí,“ napísal v príspevku na platforme Telegram. Dodal, že ďalšie dve osoby utrpeli vážne zranenia.

8:40 Ruské riadené letecké bomby zranili v Charkovskej oblasti šesť civilistov

Šesť ukrajinských civilistov utrpelo zranenia pri piatkovom ruskom útoku riadenými leteckými bombami na dedinu Cyrkuny v Charkovskej oblasti na severovýchode krajiny. Uviedol to šéf vojenskej administratívy oblasti Oleh Synjehubov, informuje web Ukrajinská pravda.

„Nepriateľ zaútočil najmenej tromi navádzanými leteckými bombami," uviedol Synjehubov. Jeden úder podľa jeho slov spôsobil požiar súkromného domu a hospodárskej budovy a ďalšie dva údery zasiahli územie firmy podnikajúcej v civilnej výrobe. 

Správy z predchádzajúceho dňa 28. 6. 2024:

20:25 Ukrajina tvrdí, že zničila ruské vesmírne komunikačné centrum na Kryme

Ukrajinské ministerstvo obrany v piatok uviedlo, že jeho armáda tento týždeň zničila ruské vesmírne komunikačné centrum na Moskvou anektovanom Krymskom polostrove. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters. 

Ministerstvo v príspevku na sieti Telegram napísalo, že ukrajinské obranné sily naďalej znižujú bojový potenciál Ruska. V príspevku ďalej uviedlo, že ukrajinská armáda zničila zariadenie na Kryme, ktoré je dôležitou súčasťou satelitného komunikačného a navigačného systému pre ruské jednotky.

20:00 Ukrajina: Útok na bytovku v Dnipre má najmenej jednu obeť

Najmenej jedného mŕtveho a šesť zranených si vyžiadal piatkový raketový útok ruských síl na deväťpodlažnú obytnú budovu v stredoukrajinskom meste Dnipro. Na platforme Telegram to uviedol ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko, informuje TASR na základe správy agentúry Reuters.

Klymenko varoval, že počet obetí sa pravdepodobne zvýši, keďže v bytovke sú stále uväznení ľudia. Medzi zranenými je aj sedemmesačné dieťa. Tri osoby sú vo vážnom stave.

Zábery a videá zverejnené v aplikácii Telegram zachytávajú vážne poškodenú bytovku, z ktorej horných štyroch zničených podlaží stúpal dym.

16:55 Rusko tvrdí, že prevzalo kontrolu nad ukrajinskou dedinou Rozdolivka

Ruské ministerstvo obrany v piatok oznámilo, že ruské jednotky prevzali kontrolu nad ukrajinskou dedinou Rozdolivka v Doneckej oblasti. Ruská armáda tak pokračuje v postupe na frontovej línii proti ukrajinskej armáde, ktorá trpí nedostatkom munície. TASR o tom informuje podľa správ agentúr Reuters a AFP. 

Ministerstvo uviedlo, že ruská armáda „oslobodila dedinu Rozdolivka“, nachádzajúcu sa približne 20 kilometrov severne od mesta Bachmut, ktoré Moskva obsadila minulý rok v máji.  

14:55 Fínsko dodá Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc v hodnote zhruba 159 miliónov eur

Fínsko dodá Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc v hodnote približne 159 miliónov eur. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda, ktorý cituje tlačovú službu fínskeho ministerstva obrany. Hodnota obranného vybavenia, ktorú Fínsko Ukrajine už dodalo, je v súčasnosti na úrovni 2,2 miliardy eur.

„Fínsko sa zaviazalo podporovať Ukrajinu v jej boji proti neodôvodnenej agresii Ruska. Nejde len o Ukrajinu, ale aj o právo všetkých slobodných národov na slušnú existenciu. My Fíni vieme z vlastnej histórie, aká dôležitá je táto téma,“ uviedol fínsky minister obrany Antti Häkkänen.

Presný obsah a čas dodania najnovšej pomoci Ukrajine Fínsko z bezpečnostných dôvodov nespresnilo.

12:15 Ukrajinská národná garda zostrelila v Doneckej oblasti ruské lietadlo Su-25

Príslušníci ukrajinskej národnej gardy zostrelili ruské bojové lietadlo Su-25, ktoré bolo na bojovej misii v Doneckej oblasti. Informuje o tom web Ukrajinská pravda, ktorý sa odvoláva na národnú gardu a ukrajinské miniterstvo vnútra.

Podľa národnej gardy stroj zostrelili ešte 23. júna. Jednotka 31. brigády národnej gardy na zostrelenie ruského lietadla použila prenosný raketový systém protivzdušnej obrany Igla.

Jednotky národnej gardy sa presunuli na svoje obranné pozície v Doneckej oblasti, ktoré držia od začiatku ruskej invázie.

11:00 Ruskí okupanti prišli o ďalších takmer 1 200 vojakov

V doterajšom priebehu vojny na Ukrajine stratila ruská armáda 540 490 vojakov. Na Facebooku to uviedol generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, ktorý dodal, že iba počas štvrtka prišli Rusi o 1 170 vojakov, 24 tankov, 21 bojových obrnených vozidiel, 60 delostreleckých systémov a 46 vozidiel a palivových nádrží.

Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu dosiaľ prišlo celkovo o 8 066 tankov, 15 480 bojových obrnených vozidiel, 19 514 vozidiel a palivových nádrží, 14 423 delostreleckých systémov, 1 109 odpaľovacích raketových systémov, 871 systémov protivzdušnej obrany, 326 vrtuľníkov, 360 lietadiel, 11 509 dronov, 2 329 striel s plochou dráhou letu, 28 lodí, jednu ponorku a 2 431 kusov špeciálnej techniky.

Informácie z predchádzajúceho dňa 27. 6. 2024:

15:50 Zelenskyj podpísal bezpečnostný pakt s Európskou úniou

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal vo štvrtok na summite EÚ v Bruseli bezpečnostný pakt s Európskou úniou. Za Úniu dohodu podpísali predseda Európskej rady Charles Michel a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, píše TASR podľa správy agentúry DPA.

Dohoda medzi EÚ a Ukrajinou bola vypracovaná po mesiacoch rokovaní medzi 27 členskými štátmi EÚ a vládou v Kyjeve s cieľom vytvoriť taký bezpečnostný pakt, ktorý zaistí jasnú a dlhodobú podporu Ukrajiny. 

V dohode sa stanovuje záväzok eurobloku pomáhať Ukrajine v deviatich oblastiach bezpečnostnej a obrannej politiky, a to vrátane dodávok zbraní, vojenského výcviku, spolupráce v oblasti obranného priemyslu a napríklad aj odmínovania, informuje agentúra Reuters, ktorá nahliadla do návrhu paktu.

Okrem plánovanej užšej spolupráce v obrannom priemysle je súčasťou paktu aj nový postup týkajúci sa krízových konzultácií Kyjeva s Bruselom. Ak by Rusko niekedy po skončení vojny znova zaútočilo na Ukrajinu alebo v prebiehajúcej vojne použilo jadrové zbrane, tak EÚ a Ukrajina majú v súlade s týmto postupom na žiadosť jednej zo strán usporiadať do 24 hodín núdzové konzultácie s cieľom prediskutovať možnú pomoc.

Zelenskyj okrem tejto dohody podpísal na summite EÚ v Bruseli samostatne aj obdobné bezpečnostné pakty s dvoma členskými krajinami Únie, a síce Litvou a Estónskom. Podobné dohody už predtým Kyjev dosiahol s viacerými západnými krajinami, napríklad so Spojenými štátmi, Britániou, Francúzskom či Nemeckom. 

Všetky tieto vo štvrtok podpísané dohody majú byť doplnením týchto už uzatvorených obranných paktov. Podľa predstaviteľov EÚ síce nemajú rovnakú váhu ako dohoda o vzájomnej obrane členských krajín NATO, predstavujú však akýsi prísľub na poskytnutie zbraní a inej pomoci Ukrajine s cieľom posilniť jej bezpečnosť či v budúcnosti odvrátiť akúkoľvek ďalšiu inváziu.

14:20 Zelenskyj verí, že aj budúca francúzska vláda bude podporovať Ukrajinu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj verí, že Francúzsko bude aj po nadchádzajúcich voľbách naďalej podporovať Ukrajinu na bojisku. Povedal to vo štvrtok pre agentúru AFP, informuje TASR.

„Veríme, že Francúzi budú pokračovať v podpore Ukrajiny bez ohľadu na politickú situáciu, “ povedal Zelenskyj. „Sme presvedčení, že ďalšia vláda bude nezávislá od ruského agresora a zostane verná európskym hodnotám a silnej a zjednotenej Európe,“ povedal.

Zároveň vyjadril nádej, že aj budúca francúzska vláda bude pokračovať v komplexnej pomoci Ukrajine na bojisku i na jej ceste k členstvu v Európskej únii.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron zvolal predčasné voľby vo Francúzsku začiatkom júna v reakcii na nedávne výsledky volieb do Európskeho parlamentu, v ktorých zvíťazilo krajne pravicové Národné združenie (RN) a jeho strana zaznamenala prepad. Predvolebné prieskumy pritom naznačujú, že v krajine narástla podpora krajne pravicových strán, ktoré zaujímajú voči Ukrajine skeptický postoj.

V predvolebný prieskumoch vedie tri dni pred nedeľňajším prvým kolom volieb RN na čele s Jordanom Bardellom, ktorému vyjadrilo podporu 32 percent opýtaných. Za ním nesleduje ľavicový blok Nový ľudový front (NFP) s približne 30 percentami. Macronova centristická aliancia sa umiestnila tretia a podporilo ju asi 20 percent opýtaných. AFP však upozorňuje, že na výsledky volieb by v konečnom dôsledku mohla mať vplyv napríklad aj nezvyčajne vysoká volebná účasť.

Kritici pritom dlho poukazujú na dobré vzťahy RN s Kremľom v minulosti, ako aj na veľkú finančnú pôžičku, ktorú dostal predchodca RN strana Národný front v roku 2014 od ruskej banky. Pôžička však už bola medzičasom splatená, pripomína AFP.

Bardella tento týždeň prisľúbil, že zostane ostražitý vo svetle hrozby z Ruska. Zároveň však povedal, že RN nevyšle na Ukrajinu vojakov, ak voľby vyhrá. Macron pritom možnosť vyslania vojakov na Ukrajinu predtým nevylúčil.

12:30 Ruské útoky za uplynulý deň zabili dvoch civilistov

Dvaja civilisti prišli o život a ďalších 31 utrpelo zranenia pri ruských útokoch počas uplynulého dňa. Ako referuje web Kyiv Independent, informovali o tom vo štvrtok ukrajinské úrady.

V Chersonskej oblasti ruské útoky zabili jedného človeka. Ruská armáda v regióne v priebehu dňa poškodila priemyselný areál, výškovú budovu, 15 domov, plynovod a sklad organizácie humanitárnej pomoci. Ďalší civilista zahynul pri ruskom útoku na mesto Toreck v Doneckej oblasti, uviedla vojenská administratíva regiónu.

Rusko v noci na štvrtok proti Ukrajine zaútočilo 23 bezpilotnými lietadlami a piatimi raketami, oznámilo ukrajinské letectvo. Všetky drony aj rakety ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila.

9:00 Severná Kórea pošle do Doneckej oblasti ženistov na podporu ruských „rekonštrukčných" prác

Pchjongjang po podpise zmluvy s Moskvou o vojenskej pomoci vyšle na budúci mesiac severokórejských vojakov v aktívnej službe do Rusmi okupovanej Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Referuje o tom americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) a juhokórejská spravodajská sieť TV Chosun.

Podľa juhokórejského zdroja pôjde ženijná jednotka na Ukrajinu, aby podporila údajné „rekonštrukčné práce“, no keďže ide o hlavnú jednotku, očakáva sa, že dôležitosť jej misie bude značná. Severokórejskí vojaci majú navyše dostávať vysoké mzdy. TV Chosun odhaduje, že vďaka nasadeniu troch alebo štyroch týchto brigád do okupovaných častí Ukrajiny by mohla Severná Kórea dostať z Ruska až 115 miliónov dolárov ročne v nešpecifikovanej cudzej mene.

ISW uviedol, že hoci nezaznamenal žiadne správy, ktoré by naznačovali, že by sa severokórejský vojenský personál zamýšľal zapojiť do bojových operácií na Ukrajine, poznamenal, že severokórejská inžinierska podpora by mohla umožniť ruským bojovým silám sústrediť sa na operácie v prvej línii a pomôcť rozšíriť vojenskú infraštruktúru a obranné opevnenia na okupovaných územiach Ukrajiny.

Správy z predchádzajúceho dňa 26. 6. 2024:

20:10 Ruská riadená bomba v Charkovskej oblasti zranila osem civilistov

Osem ukrajinských civilistov zranila ruská navádzaná bomba, ktorá zasiahla mesto Derhači v Charkovskej oblasti na severovýchode krajiny. Ako informuje spravodajský web Ukrajinská pravda, oznámil to v stredu gubernátor oblasti Oleh Synjehubov.

Štyroch ľudí hospitalizovali. Ďalší štyria civilisti, a to jeden dospelý a tri deti, utrpeli šok, konštatovala polícia.

Moskva zintenzívnila útoky proti Charkivu a Charkovskej oblasti s použitím rakiet, kĺzavých bômb a bezpilotných lietadiel, pričom ničí energetickú infraštruktúru a obeťami sa stávajú civilisti.

18:00 Veľká väčšina Ukrajincov verí vo víťazstvo vo vojn

Veľká väčšina Ukrajincov verí vo víťazstvo svojej krajiny vo vojne proti ruskej invázii. Víťazstvo v priebehu jedného až dvoch rokov predpokladá 38 percent Ukrajincov. Vyplýva to z prieskumu ukrajinskej mimovládnej organizácie Razumkovovo centrum. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

„Celkovo 80 percent opýtaných verí, že Ukrajina zvíťazí vo vojne a 12 percent tomu neverí," uviedli autori prieskumu. Podľa 38 percent respondentov víťazstvo príde o jeden až dva roky, podľa 15 percent o tri až päť rokov.

„Pokiaľ ide o to, čo možno považovať za víťazstvo, najviac (42 %) tých, ktorí vo víťazstvo veria, hovorí, že by mohlo ísť o stiahnutie ruských jednotiek z celého územia Ukrajiny a obnovenie hraníc z januára 2014. Štrnásť percent by považovalo za víťazstvo návrat k situácii z 23. februára 2022, čiže k stavu pred rozsiahlou ruskou inváziou.

17:00 Pri ostreľovaní utrpelo zranenia 5 humanitárnych pracovníkov z Litv

Päť litovských humanitárnych pracovníkov utrpelo zranenia pri ostreľovaní v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Pod paľbou sa ocitli v pondelok, a to práve v čase, keď doručovali humanitárnu pomoc ukrajinským vojakom. Oznámili to v stredu ich kolegovia, ako aj litovský minister obrany Laurynas Kasčiúnas, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Kasčiúnas spresnil, že pätica je v stabilizovanom stave hospitalizovaná v meste Dnipro. Podľa vyjadrenia ich kolegu sa Litovčania dostali pod paľbu v pondelok v meste Pokrovsk, keď autom viezli zásielku humanitárnej pomoci.

„Všetci piati sme v nemocnici, “informoval AFP aj jeden zo zranených Litovčanov, ktorý pri útokoch utrpel pomliaždeniny. Ďalšiemu zo zranených amputovali nohu, zatiaľ čo dvaja ďalší taktiež utrpeli pomliaždeniny a posledný má zranenú ruky.

Gubernátor Doneckej oblasti Vadym Filaškin informoval, že pri pondelkových ruských útokoch na toto mesto prišlo o život najmenej päť ľudí a desiatky ďalších utrpeli zranenia. 

Donecká oblasť je - spolu so Záporožskou, Chersonskou a Luhanskou - jednou zo štyroch oblastí na Ukrajine, ktoré Rusko predvlani v septembri anektovalo napriek tomu, že ich stále nemá úplne pod kontrolou. Získanie celej Doneckej oblasti je pritom jednou z priorít Moskvy, ktorá tam v ostatnom čase zintenzívnila útoky a snaží sa čo najviac postúpiť skôr, než Kyjev dostane ďalšie dodávky sľúbených zbraní od západných mocností.

10:45 Zelenskyj navštívil vojakov na fronte v Doneckej oblasti

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu oznámil, že navštívil vojakov na frontovej línii v Doneckej oblasti. S veliteľmi diskutoval o vojenskej a humanitárnej situácii, píše TASR podľa správy agentúry AFP.

„Deň som začal v Doneckej oblasti spolu s našimi vojakmi, hlavným veliteľom armády (Olexandrom) Syrským a novým veliteľom Spojených síl Ozbrojených síl Ukrajiny (Andrijom) Hnatovom,“ informoval Zelenskyj z mesta Pokrovsk.

Ukrajinský prezident dodal, že Hnatov, ktorého do funkcie vymenoval v pondelok, je „mladý muž, ale jeho znalosť frontovej línie a skúsenosti sú presne to, čo potrebujeme.“

Hnatov vo funkcii vystriedal generálporučíka Jurija Sodoľa. Rozhodnutie o zmene nasledovalo po sérii medializovaných správ o Sodoľových zlyhaniach.

Odvolaný generál pôsobil aj ako veliteľ ukrajinskej námornej pechoty. Do funkcie veliteľa spoločných síl ozbrojených síl Ukrajiny ho vymenovali vo februári v rámci zmien v armáde po odchode generála Valerija Zalužného z postu hlavného veliteľa armády.

9:30 Rusko možno vytvorilo novú armádu pre nasadenie na Ukrajine

Rusko možno vytvorilo ďalšiu kombinovanú armádu pre nasadenie na Ukrajine. V najnovšej správe o vojne na Ukrajine to konštatujú analytici amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW).

„Ruská armáda v súčasnosti prechádza rozsiahlymi reformami, vrátane vytvorenia nových formácií na úrovni armády s kombinovanými zbraňami, a odkazy ukrajinských zdrojov na '51. armádu' môžu predstavovať skorý indikátor toho, že Rusko vytvorilo ďalšie kombinované armády pre nasadenie na Ukrajine,“ uviedli analytici z ISW.

Hovorca charkivskej operačnej strategickej skupiny Jurij Povch v nedeľu uviedol, že ruská armáda plánuje rozmiestniť časti 9. motostreleckej brigády 51. armády smerom k Charkivskej oblasti. Povch spomenul, že ruské jednotky boli presunuté z Chersonskej oblasti a ďalších nešpecifikovaných miest, aby posilnili charkivský front.

SITA/Russian Defense Ministry Press Service via AP

8:00 Z ruského zajatia sa vrátilo ďalších 90 vojakov

Informuje o tom web Ukrajinská pravda, ktorý sa odvoláva na vyhlásenie ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na sociálnych sieťach. Na Ukrajinu sa vrátili príslušníci národnej gardy, námorníctva, pozemných síl, teritoriálnej obrany a pohraničníci, pričom sú medzi nimi napríklad obrancovia Mariupoľa a jadrovej elektrárne Černobyľ.

Zelenskyj sa poďakoval Spojeným arabským emirátom za pomoc pri oslobodení vojakov, ako aj ukrajinským orgánom, ktoré sa do toho zapojili.

Rusko tvrdí, že si s Ukrajinou vymenili rovnaký počet vojakov.

Správy z predchádzajúceho dňa 25. 6. 2024:

19:45 Rusko od začiatku roka zaútočilo viac ako 2 200 dronmi

Rusko len od začiatku tohto roka pri útokoch proti Ukrajine použilo 2 277 útočných dronov. Až 86 percent z nich, a to 1 953 dronov, ukrajinská protivzdušná obrana zničila. Uviedol to na komunikačnej platforme Telegram veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Olesčuk. Informuje o tom spravodajský web Sky News.

„Takmer každú noc" strieľajú na ruské drony „tisíce vojakov," konštatoval Olesčuk. „Nepriateľ neustále zintenzívňuje útoky veľkým počtom prostriedkov pre vzdušné údery," dodal veliteľ ukrajinských vzdušných síl.

19:25 Ruské útoky za uplynulý deň v Doneckej oblasti zabili sedem civilistov

Sedem ukrajinských civilistov prišlo o život počas uplynulého dňa pri ruských útokoch v Doneckej oblasti na východe krajiny. Ďalších 49 obyvateľov regiónu utrpelo zranenia. Napísal to v utorok na komunikačnej platforme Telegram šéf vojenskej administratívy Doneckej oblasti Vadym Filaškin. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda.

„Rusi 24. júna zabili sedem obyvateľov Doneckej oblasti, a to piatich v Sloviansku, jedného v meste Kurachove a jedného v meste Toreck," napísal Filaškin.

Počet civilných obetí v Doneckej oblasti, ktoré má na svedomí ruská armáda, nezahŕňa okupované mestá Mariupoľ a Volnovacha.

14:55 Vojenské spravodajstvo zničilo muničný sklad v ruskej Voronežskej oblasti

Ukrajinská vojenská spravodajská služba v noci na utorok zasiahla poľný sklad munície v ruskej Voronežskej oblasti. Tlačová služba vojenského spravodajstva uviedla, že akciu vykonali príslušníci jej oddelenia aktívnych operácií. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

„V noci vypukol požiar na miestach s uloženou muníciou, ktorých celková plocha je 3 500 metrov štvorcových a naďalej horí. Vzhľadom na veľkosť skladovacieho miesta to vyzerá, že tam budú výbuchy ešte dlho," uviedlo ukrajinské vojenské spravodajstvo.

12:20 Zelenskyj odvolal veliteľa, ktorého pluk Azov obvinil z veľkých strát

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal z funkcie armádneho veliteľa Jurija Sodola a na jeho miesto vymenoval Andrija Hnatova. Referuje o tom web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na vyhlásenie Zelenského kancelárie.

SITA/Michael Buholzer/Keystone via AP

Zelenskyj neodôvodnil prepustenie veliteľa, ale personálna zmena sa udiala iba niekoľko hodín po tom, ako náčelník pluku Azov Bohdan Krotevyč požiadal Štátny úrad pre vyšetrovanie (SBI), aby prešetril ťažké straty spôsobené velením Sodola. Krotevyč obvinil generála zo zneužívania moci a nekompetentného velenia, ktoré viedlo k strate veľkej časti územia Ukrajiny, a žiadal preveriť veliteľa, či to náhodou nebola spolupráca s Ruskom.

Hnatov je bývalý šéf štábu a zástupca veliteľa v operačnom veliteľstve Juh. Na jar minulého roka mal na starosti obranu mesta Bachmut v Doneckej oblasti. Pred ruskou anexiou slúžil aj na Kryme.

9:30 Rusko tvrdí, že nad pohraničnými oblasťami zničilo 30 ukrajinských dronov

Ruské sily zostrelili 30 ukrajinských dronov vypustených v noci na utorok v pohraničnej oblasti medzi Ruskom a Ukrajinou, oznámilo ruské ministerstvo vnútra. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

„Protivzdušné systémy zničili 29 dronov v Belgorodskej oblasti a jeden vo Voronežskej oblasti,“ uviedol rezort na sociálnej sieti Telegram.

Vzdušné útoky Ukrajiny v Belgorodskej oblasti si podľa tamojších úradov v noci na utorok vyžiadali život jednej staršej ženy a štyroch zranených. Poškodených bolo tiež niekoľko budov a áut, uviedol podľa agentúry Reuters oblastný gubernátor Viačeslav Gladkov.

Informácie z predchádzajúceho dňa 24. 6. 2024:

17:00 Pri ruskom útoku na mesto Pokrovsk zomreli najmenej štyria ľudia

Životy najmenej štyroch ukrajinských civilistov a 34 zranených si v pondelok vyžiadal ruský raketový útok na mesto Pokrovsk v Doneckej oblasti. Útok dvomi raketami Iskander-M zničil jeden dom a poškodil ďalších 16. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda.

„Podľa prvých správ najmenej štyria ľudia boli zabití a 34 je zranených. Medzi zranenými sú aj dve deti vo veku 12 a 13 rokov,“ uviedol šéf vojenskej administratívy Doneckej oblasti Vadym Filaškin.

16:45 Zelenskyj nariadil čistku v Správe štátnej bezpečnosti

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nariadil novému šéfovi Správy štátnej bezpečnosti Ukrajiny, aby "vyčistil" jej rady od ľudí, ktorí ju diskreditujú. Stalo sa tak po tom, ako boli dvaja jej dôstojníci obvinení zo sprisahania s cieľom zavraždiť vysokých ukrajinských predstaviteľov. TASR o tom informuje podľa tlačovej agentúry Reuters.

Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) v máji uviedla, že v rámci vyšetrovania zadržala dvoch plukovníkov ukrajinskej Správy štátnej bezpečnosti (UDO). Sú obvinení zo spolupráce s Ruskom pri plánovaní vraždy Zelenského a ďalšieho najvyššieho politického a vojenského vedenia štátu vrátane šéfa vojenskej rozviedky Kyryla Budanova. UDO zaisťuje bezpečnosť rôznych štátnych činiteľov.

Zelenskyj, ktorý v pondelok predstavil plukovníka Olexija Morozova zamestnancom, povedal, že jeho hlavnou úlohou je zabezpečiť, aby do tohto úradu nastupovali len tí, ktorí vidia svoju budúcnosť spojenú s Ukrajinou. Išlo o jeho prvé vyjadrenie od zatknutia dvojice obvinených agentov.

„A, samozrejme, UDO musí byť očistená od každého, kto si pre seba nevybral Ukrajinu, alebo kto diskredituje Správu štátnej bezpečnosti,“ uviedol Zelenskyj na platforme Telegram.

Zelenskyj v máji odvolal Morozovovho predchodcu Serhija Rudyho - dva dni po tom, ako SBU zadržala zamestnancov UDO, ktorí podľa nej pracovali pre ruskú Federálnu bezpečnostnú službu (FSB) a odovzdávali jej tajné informácie. Moskva sa k tomu zatiaľ nevyjadrila.

Atentáty na ukrajinských lídrov sa mali vykonať za pomoci siete agentov, ktorá pracovala pod dohľadom FSB. Táto sieť zahŕňala aj dvoch plukovníkov UDO.

15:30 Rusko zintenzívňuje útoky zakázanými chemikáliami

Ukrajina v pondelok opäť obvinila Rusko zo zintenzívnenia útokov s použitím zakázaných nebezpečných chemikálií vrátane slzotvorného plynu, informovala agentúra AFP. Na jej správu sa odvoláva TASR.

Ukrajinská armáda pritom upozornila, že použitie chemických zbraní alebo chemických látok, ktoré sú určené na potláčanie nepokojov, je vo vojne zakázané a predstavuje porušenie Dohovoru o zákaze vývoja, výroby, skladovania a použitia chemických zbraní a o ich ničení (CIAC). Moskva tento dohovor ratifikovala. Z použitia chemických zbraní proti ukrajinským silám obvinili Rusko aj Spojené štáty, a to už v máji. Moskva to vtedy poprela.

Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW) v Haagu v máji uviedla, že informácie o údajnom použití chemických zbraní na Ukrajine, ktoré dostala, sú „nedostatočne podložené“. Celú situáciu však opísala ako „extrémne znepokojujúcu, pokiaľ ide o možný opätovný výskyt toxických chemikálií ako zbraní.“

Počas vojny rozpútanej Ruskom na Ukrajine, ktorá trvá už tretí rok, sa Moskva a Kyjev opakovane navzájom obviňujú z páchania vojnových zločinov v podobe používania zakázanej chemickej munície, doplnila AFP.

Tento pondelok ukrajinská armáda uviedla, že v máji zaregistrovala 715 prípadov, keď ruské jednotky použili muníciu obsahujúcu „nebezpečné chemické zlúčeniny.“ V porovnaní s aprílom ide o nárast o 271 prípadov. 

V dôsledku týchto útokov zdravotnícke zariadenia na Ukrajine prijali 1385 vojakov s príznakmi chemického poškodenia rôznej závažnosti, doplnila ukrajinská armáda.        

Ukrajina dodala, že ruské jednotky používali ako nosiče chemických látok najmä granáty K-51 a RG-VO zhadzované bezpilotnými lietadlami. Tie granáty sú obvykle používané bezpečnostnými zložkami na rozptýlenie pouličných nepokojov.

9:40 Ruský útok zasiahol infraštruktúru v Odese

Ruský útok zasiahol v pondelok civilnú infraštruktúru v juhoukrajinskom prístavnom meste Odesa a vyžiadal si najmenej troch zranených. Uviedol to v pondelok gubernátor Odeskej oblasti Oleh Kiper, informuje TASR na základe správy agentúry Reuters.

Ukrajinské ministerstvo vnútra zverejnilo fotografie obrovského oblaku dymu stúpajúceho z miesta hasenia požiaru. Ukrajinské vzdušné sily vopred varovali obyvateľov Odesy pred hrozbou raketového útoku. Škody bezprostredne neboli známe.

So zraneniami boli hospitalizovaní traja muži vo veku 19, 50 a 58 rokov, napísal Kiper v príspevku na platforme Telegram.

Odesa je počas vojny na Ukrajine častým cieľom útokov ruských síl, pričom mnohé údery boli zamerané na tamojšie prístavné zariadenia. Rusko opakovane poprelo, že by na Ukrajine cielilo svoje útoky na civilistov alebo civilnú infraštruktúru.

9:00 MAAE vyzýva na zastavenie útokov na mesto pri jadrovej elektrárni ZAE

Jadrový dozorný orgán OSN v nedeľu vyzval na zastavenie útokov na Enerhodar, mesto neďaleko Ruskom okupovanej Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES). K výzve došlo po tom, ako minulý týždeň dronové nálety zasiahli dve elektrické rozvodne pre túto oblasť. TASR o tom informuje podľa tlačovej agentúry Reuters.

Ruskom dosadení predstavitelia ZAES obvinili Ukrajinu z dvoch útokov bezpilotných lietadiel, pri ktorých bola zničená jedna rozvodňa, poškodená druhá a na určitý čas sa prerušila dodávka elektriny pre obyvateľov.

Generálny riaditeľ MAAE Rafael Grossi sa nezmienil o Ukrajine a uviedol, že incidenty nemajú žiadny vplyv na prevádzku ZAES. Povedal však, že útoky musia prestať.

SITA/Planet Labs PBC via AP

Dodal, že v meste Enerhodar, ktoré sa nachádza niekoľko kilometrov od elektrárne, bola na 16 hodín prerušená dodávka elektrickej energie. Ani jeden z útokov, ku ktorým došlo v stredu a v piatok, však nemal žiadny vplyv na elektrické vedenie, ktoré jadrová elektráreň využíva na svoju prevádzku.

Vedenie ZAES uviedlo, že niektoré "infraštruktúrne zariadenia" vrátane dopravného oddelenia zaznamenali poruchy, ale opatrenia jadrovej bezpečnosti zostali plne funkčné. Ukrajinskí predstavitelia sa k incidentom nevyjadrili.

Podľa hovorkyne ruského ministerstva zahraničných vecí Marije Zacharovovej útoky ukázali, že Ukrajina nedbá na jadrovú bezpečnosť.

Ruské jednotky obsadili ZAES už v prvých dňoch invázie vo februári 2022, odvtedy sa Moskva a Kyjev pravidelne vzájomne obviňujú z ohrozovania bezpečnosti v okolí elektrárne. Tá v súčasnosti nevyrába žiadnu elektrickú energiu.

MAAE má v elektrárni svojich inšpektorov. Rusko počas prvej zimy konfliktu masovo útočilo na ukrajinskú energetickú infraštruktúru a v marci tohto roku obnovilo dlhú sériu útokov. Kyjev tvrdí, že nová vlna útokov vyradila polovicu jeho kapacít vyrábajúcich energiu.

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite