Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Novým generálnym tajomníkom Rady Európy bude švajčiarsky exprezident Berset

.tasr .svet

Vo funkcii vystrieda Mariju Pejčinovičovú Buričovú.

Novým generálnym tajomníkom Rady Európy bude švajčiarsky exprezident Berset SITA/AP Photo/Rafiq Maqbool

za nového a v poradí 15. generálneho tajomníka Rady Európy bol v utorok zvolený bývalý švajčiarsky prezident Alain Berset. TASR o tom informuje podľa portálu Politico.

Berset uspel v dvojkolovom hlasovaní v 306-člennom Parlamentnom zhromaždení so 114 hlasmi. O post generálneho tajomníka RE sa uchádzali ďalší dvaja kandidáti - niekdajší estónsky minister kultúry Indrek Saar a belgický eurokomisár pre spravodlivosť Didier Reynders. Tí získali 85, respektíve 45 hlasov.

Vo svojom krátkom prejave sa 52-ročný Berset poďakoval Švajčiarsku za podporu a zdôraznil význam demokracie, ľudských práv a právneho štátu. 

Svoj päťročný mandát si začne uplatňovať od 18. septembra. Ako generálny tajomník bude zodpovedať za sekretariát Rady Európy a spolupracovať s jej ostatnými orgánmi vrátane Výboru ministrov, Parlamentného zhromaždenia a Európskeho súdu pre ľudské práva.

Vo funkcii švajčiarskeho prezidenta pôsobil v rokoch 2018 a 2023. V čase pandémie covid-19 bol ministrom zdravotníctva a vnútra. Je členom Sociálnodemokratickej strany.

Rada Európy vznikla po druhej svetovej vojne v roku 1949 a v súčasnosti združuje 46 členských krajín. Ide o nezávislú organizáciu, ktorá nijak nesúvisí s Európskou úniou. Jej cieľom je presadzovať ľudské práva, demokraciu a právny štát v Európe.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite