Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

USA odsúdili KĽDR za odpálenie balistickej strely a vyzývajú na návrat k dialógu

.tasr .svet

Podľa juhokórejskej armády KĽDR odpálila z Pchjongjangu alebo jeho okolia balistickú strelu, no jej štart zrejme zlyhal.

USA odsúdili KĽDR za odpálenie balistickej strely a vyzývajú na návrat k dialógu SITA/South Korean Presidential Office/Yonhap via AP Juhokórejský prezident Yoon Suk Yeol na lietadlovej lodi USS Theodore Roosevelt na juhokórejskej námornej základni v Pusan ​​v Južnej Kórei, utorok 25. júna 2024

spojené štáty v utorok odsúdili odpálenie balistickej strely z územia Severnej Kórey (KĽDR) ako porušenie rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN a vyzvali KĽDR na návrat k dialógu. TASR informuje na základe správy agentúry Jonhap.

Podľa juhokórejskej armády KĽDR v stredu ráno miestneho času odpálila z Pchjongjangu alebo jeho okolia balistickú strelu, no jej štart zrejme zlyhal. Nemenovaný zdroj uvádza, že to mohla byť hypersonická strela. 

Tichomorské velenie americkej armády v samostatnom vyhlásení vyzvalo KĽDR, aby sa zdržalo „ďalších nezákonných a destabilizujúcich krokov.“

Krátko pred odpálením do juhokórejského prístavu Busan asi 320 kilometrov juhovýchodne od hlavného mesta Soul v sobotu dorazila americká lietadlová loď USS Theodore Roosevelt. Loď sa zapojí do spoločného vojenského cvičenia s Južnou Kóreou a Japonskom.

Odpálenie strely ešte viac vystupňovalo napätie spôsobené balónmi s odpadom, ktoré Pchjongjang opakovane vysiela smerom na svojho južného suseda. Vojaci KĽDR tiež opakovane krátkodobo prenikali cez štátnu hranicu oddeľujúcu obe krajiny. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite