Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bulharsko chce, aby Európska únia zasiahla do sporu so Severným Macedónskom

.tasr .svet

Radev očakáva okamžité a konkrétne rozhovory o dodržiavaní európskych zásad a noriem v rámci procesu rozširovania EÚ.

Bulharsko chce, aby Európska únia zasiahla do sporu so Severným Macedónskom SITA/Peter Klaunzer/Keystone via AP Rumen Radev.

bulharsko chce zapojiť Európsku úniu do svojho konfliktu so Severným Macedónskom v súvislosti so zmienkou Bulharov v severomacedónskej ústave. Uviedol to v stredu bulharský prezident Rumen Radev. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Radev ozrejmil, že očakáva okamžité a konkrétne rozhovory o dodržiavaní európskych zásad a noriem v rámci procesu rozširovania EÚ. Severné Macedónsko, ktoré zdieľa hranicu s Bulharskom, je totiž kandidátom na vstup do Únie.

Bulharsko požaduje, aby v severomacedónskej ústave bola zmienka o bulharskej menšine. Nedávno vymenovaný predseda vlády Severného Macedónska Hristijan Mickoski podľa bulharskej rozhlasovej stanice však povedal, že dohodnutá zmena ústavy nebude prijatá, kým bude vo funkcii.

Medzi rokmi 2020 a 2022 Bulharsko dokonca blokovalo prístupové rokovania EÚ so Severným Macedónskom aj pre tento problém. Sofia však má právo vetovať každú fázu prístupového procesu, pripomína DPA.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite