Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dáta o úmrtnosti naznačujú, že na Ukrajine zomrelo viac ako 64-tisíc vojakov

.tasr .svet

Mediazona s ruským vysielaním BBC dlho z otvorených zdrojov dokumentujú identitu ruských vojakov zabitých na Ukrajine. Ich výskum zistil totožnosť už viac ako 56-tisíc ruských vojakov, ktorí zomreli od roku 2022.

Dáta o úmrtnosti naznačujú, že na Ukrajine zomrelo viac ako 64-tisíc vojakov SITA/Russian Defense Ministry Press Service via AP

nedávno zverejnené dáta o úmrtnosti v Rusku naznačujú, že v bojoch na Ukrajine zomrelo viac ako 64-tisíc Rusov. Ako informuje web Kyiv Independent, vyplýva to zo správy ruských nezávislých médií Mediazona a Meduza.

Ruský štatistický úrad Rosstat zverejnil dáta o úmrtnosti 27. júna. Meduza ich analyzovala so štatistikom Dmitrijom Kobakom, ktorý sa zameral na rozdiel medzi „skutočným počtom úmrtí medzi mužmi a počtom, ktorý by sme očakávali v hypotetickom scenári, kde nie je vojna“. Miera úmrtnosti žien v Rusku pomohla vytvoriť „referenčnú hodnotu pre výpočet očakávaného počtu úmrtí medzi mužmi“, keďže ženy v menách, ktoré potvrdili Mediazona a BBC News Russian, v podstate nefigurujú uviedla Meduza.

Výsledky analýzy naznačujú, že v roku 2022 bolo medzi mužmi 24-tisíc nadmerných úmrtí a v roku 2023 40 500 úmrtí.

Už vo februári 2024 Meduza a Mediazona odhadli, že pri rozsiahlej invázii na Ukrajinu bolo zabitých najmenej 83-tisíc ruských vojakov, pričom použili záznamy o potvrdení poslednej vôle a dedičstve. Nižšie čísla, ktoré naznačujú údaje Rosstatu, môžu byť podľa Meduzy spôsobené niekoľkými faktormi, ako napríklad vylúčením niektorých vojenských úmrtí.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite