Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Najvyšší súd USA: Trump má ako exprezident imunitu voči niektorým obvineniam – čo to znamená podľa Martina Horičku

.tasr .martin Horička .svet

Exprezident USA označil pondelkové rozhodnutie Najvyššieho súdu za „veľké víťazstvo“ pre americkú ústavu a demokraciu.

Najvyšší súd USA: Trump má ako exprezident imunitu voči niektorým obvineniam – čo to znamená podľa Martina Horičku sita/AP Photo/Steve Helber

americký Najvyšší súd v pondelok rozhodol, že Donald Trump má ako bývalý prezident určitú imunitu voči trestnému stíhaniu. Môže to oddialiť jeho súdny proces v prípade obvinenie zo sprisahania s cieľom zvrátiť výsledky prezidentských volieb v roku 2020. TASR o tom informuje s odvolaním na správu agentúry AFP.

Sudcovia Najvyššieho súdu USA rozhodli v pomere šesť ku trom štyri mesiace pred americkými prezidentskými voľbami. V nich sa Trump s najväčšou pravdepodobnosťou opäť stretne s demokratickým kandidátom a súčasným prezidentom USA Joeom Bidenom. 

Exprezident USA označil pondelkové rozhodnutie Najvyššieho súdu za „veľké víťazstvo“ pre americkú ústavu a demokraciu. „Som hrdý na to, že som Američan!“ napísal na svojej sociálnej sieti Truth Social.

Trump je obvinený zo snáh o zvrátenie výsledkov volieb z roku 2020, v ktorých nad ním zvíťazil Biden. Súčasťou toho bol aj útok Trumpových stúpencov na sídlo amerického Kongresu zo 6. januára 2021.        

Exprezident a jeho právnici tvrdia, že voči obvineniam súvisiacim s výkonom prezidentskej funkcie má imunitu. Všetky činy, z ktorých bol obvinený, spadajú podľa nich do „okrajových“ úradných úkonov prezidenta. 

Bidenov volebný tím v pondelok v súvislosti s rozhodnutím Najvyššieho súdu kritizoval exprezidenta. „Donald Trump vybuchol po tom, čo prehral voľby v roku 2020, a povzbudil dav, aby zvrátil výsledky... Myslí si, že je nad zákonom, a je ochotný urobiť čokoľvek, aby získal a udržal si moc,“ uviedol v stanovisku. 

vysvetlenie Martina Horičku

Po víťazstve v predvolebnej debate oslavuje Donald Trump svoje ďalšie víťazstvo. Sudcovia Najvyššieho súdu rozhodli v jeho prospech, a nie prvýkrát. Treba povedať, že rozhodli v pomere hlasov šesť ku trom, teda výhradne po straníckej línii. Sudcov totiž vyberá prezident a šesť ich vybrali republikáni, zatiaľ čo troch demokrati. Samotní sudcovia Najvyššieho súdu v poslednom čase čelili rôznym obvineniam zo zaujatosti – či už ideologickej, alebo „finančnej“; na Slovensku by sme povedali, že korupčnej. Svojím spôsobom však stoja nad právom a tak aj rôzne „dary“, ktoré niektorí z nich dostávajú od republikánskych donorov, nie sú právne postihnuteľné.

To však nič nemení na tom, že ich rozhodnutie je právoplatné. Nemení to ani nič na tom, že je to ďalší úder pre kampaň úradujúceho prezidenta Joea Bidena. Ten po katastrofickom výkone vo štvrtkovej prezidentskej debate rýchlo stráca podporu medzi voličmi aj vo vlastnej strane. Hlasy vplyvných liberálov a médií, ktoré volajú po jeho odstúpení, postupne utíchnu, kto však neutíchne, je jeho vyzývateľ Donald Trump. Ten bude povzbudený víťazstvami ďalej – ešte viac neohrozene – šíriť svoje vlastné „pravdy“ a nahlodávať americký demokratický systém. Prieskumy nám naznačujú, že ak sa nič zásadné nezmení, 5. novembra oslávi republikánsky exprezident svoje ďalšie víťazstvo.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite