Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

NATO vyšle na Ukrajinu svojho stáleho vyslanca — čo to znamená podľa Tomáša Zálešáka

.tasr .tomáš Zálešák .svet

Misia predstavuje vôbec prvé poskytnutie tohto typu pomoci Kyjevu v rámci oficiálnych štruktúr NATO.

NATO vyšle na Ukrajinu svojho stáleho vyslanca — čo to znamená podľa Tomáša Zálešáka SITA/AP Photo/Mark Schiefelbein

členské štáty NATO sa rozhodli vyslať do Kyjeva svojho osobitného vyslanca, ktorý bude mať za úlohu koordinovať politickú a praktickú podporu Severoatlantickej aliancie v čase, keď sa Ukrajina naďalej bráni proti totálnej invázii ruskej armády. Pre agentúru DPA túto správu potvrdil hovorca NATO.

Toto oznámenie sa objavilo krátko pred samitom NATO vo Washingtone, ktorý sa uskutoční 9. až 11. júla. Očakáva sa, že lídri členských štátov na ňom formálne prijmú plán na koordináciu vojenskej pomoci Ukrajine v rámci formálnej misie s názvom Bezpečnostná pomoc a výcvik NATO pre Ukrajinu (NSATU).

Nateraz nie je jasné, kto bude pridelený na nový post v Kyjeve. Ďalšie podrobnosti budú zverejnené po oficiálnom výberovom konaní, povedal hovorca a potvrdil plány, o ktorých informoval denník aj Wall Street Journal.

vysvetlenie Tomáša Zálešáka:

Doterajšia neformálna konzultácia členských krajín NATO s Ukrajinou môže dostať stálejší, záväznejší, jednotne koordinovaný, jasnejšie deklarovaný rámec. Spolupráca s Ukrajinou sa tak môže diať viditeľnejšie pod zástavou NATO, a byť tak aj medzinárodne vnímaná. To má význam v súvislosti s blížiacim sa samitom NATO vo Washingtone, a v neposlednom rade aj vzhľadom na prezidentské voľby v USA, predčasné voľby vo Francúzsku a všeobecné voľby vo Veľkej Británii. 

Stály program spolupráce NATO s Ukrajinou, ktorého realizácia by mala byť koordinovaná z ústredia v Nemeckom Wiesbadene by tak mohol – spolu s realizáciou ďalších čiastkových krokov – zaviazať členské štáty aliancie k jednotnejšej a účinnejšej stratégii podpory Ukrajinskej obranyschopnosti.  Pravda, ak program bude na samite prijatý, a to v podobe dostatočne účinnej a dostatočne odolnej proti prípadným obštrukciám. 

V každom prípade: rozhodnutie vyslať do Kyjeva zvláštneho vyslanca signalizuje rastúce vedomie spoluzodpovednosti krajín NATO za vývoj a výsledky vojny na Ukrajine s jej ďalšími možnými dôsledkami pre celý euro-atlantický politický, bezpečnostný aj ekonomický priestor. V tejto chvíli je jednako otvorenou otázkou, ako sa bude tento trend vyvíjať po spomenutých voľbách v kľúčových členských štátoch.  

NATO má oficiálne zastúpenie v Kyjeve už takmer desať rokov, vrátane styčnej kancelárie a informačného a dokumentačného centra, ktoré existuje od konca 90. rokov 20. storočia. Tento úrad udržiava aj kontakty s ukrajinskými ministerstvami a zameriava sa na podporu politického a praktického dialógu a spolupráce.

Misia NSATU predstavuje vôbec prvé poskytnutie tohto typu pomoci Kyjevu v rámci oficiálnych štruktúr NATO. Doteraz členské krajiny Aliancie koordinovali svoju pomoc prostredníctvom neformálnej Kontaktnej skupiny pre obranu Ukrajiny vedenej Spojenými štátmi.

Európski členovia Aliancie sa však obávajú, že v prípade návratu Donalda Trumpa do funkcie amerického prezidenta by angažovanosť zo strany USA pri podpore obranyschopnosti Ukrajiny mohla poklesnúť. NSATU bude mať ústredie vo Wiesbadene v Nemecku, dodala DPA.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite