Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Labouristická strana zvíťazila vo voľbách v Spojenom kráľovstve – čo to znamená podľa Maríny Gálisovej

.tasr .marína Gálisová .svet

Labouristická strana podľa aktuálnych výsledkov získala 387 kresiel, Konzervatívna strana 97 a na treťom mieste sú Liberálni demokrati so ziskom 57 mandátov.

Labouristická strana zvíťazila vo voľbách v Spojenom kráľovstve – čo to znamená podľa Maríny Gálisovej SITA/AP Photo/Kin Cheung

britská Labouristická strana zvíťazila v štvrtkových voľbách do Dolnej snemovne parlamentu. Vyplýva to z predbežných oficiálnych výsledkov, ktoré jej dosiaľ pripísali najmenej 326 kresiel, čo stačí na získanie väčšiny v 650-člennej snemovni. Sčítavanie hlasov naďalej prebieha. TASR o tom informuje podľa stanice BBC.

BBC odhaduje, že labouristi nakoniec získajú jednoznačnú väčšinu 408 kresiel, konzervatívci 136 a Liberálni demokrati 66. Zvyšných 40 si medzi sebou rozdelia ostatné politické subjekty vrátane Škótskej národnej strany (SNP), Reformnej strany a írskej Sinn Féin (My sami).

„Dokázali sme to. Zmena sa začína práve teraz,“ vyhlásil líder labouristov a budúci predseda vlády Keir Starmer vo svojom víťaznom prejave v centre Londýna, v ktorom prisľúbil uprednostniť krajinu pred stranou a desaťročie „národnej obnovy“.

Britský premiér Rishi Sunak niekoľko minút predtým priznal volebnú porážku a za historický neúspech konzervatívcov prevzal zodpovednosť. „Labouristická strana vyhrala tieto parlamentné voľby. Zavolal som sirovi Keirovi Starmerovi, aby som mu zablahoželal k víťazstvu,“ uviedol.

Okrem Sunaka a Starmera poslanecké mandáty v Dolnej snemovni britského parlamentu získali aj bývalý šéf Labouristickej strany Jeremy Corbyn, ktorý kandidoval ako nezávislý, a populistický líder Reformnej strany a jeden z iniciátorov odchodu Británie z EÚ Nigel Farage, ktorému sa to podarilo na ôsmykrát.

vysvetlenie Maríny Gálisovej

Veľa sa hovorí o tom, že Rishi Sunak, keď voľby vyhlásil v takomto zrýchlenom termíne, podnikol riziko na úrovni gamblerov a prehral. Vtipy, ktoré z toho na jeho účet plynú, nie sú celkom výstižné. Rishi Sunak vôbec nestavil na víťazstvo, vedel, že prehrá, výhra jeho strany nebola ani len v okrajovom výhľade. Stavil na možnosť, že dosiahne miernejšiu prehru. Ani to sa mu nepodarilo, ba takmer prišiel aj o poslanecké kreslo, a v tom je prehra konzervatívcov aj jeho osobnou. Lenže Sunak nemal na výber – voľby musel usporiadať do konca roka, prinajlepšom do tesného začiatku toho budúceho. A dovtedy by toryovcom nič nezlepšilo vyhliadky. Práve naopak. Výsledok len ukázal, čo sa vedelo dlho: že britská verejnosť má plné zuby nemastne-neslanej a egocentrickej Konzervatívnej strany, ktorá nerieši ich problémy, privodila Británii brexit a produkuje neinšpiratívnych lídrov (tápajúcu Liz Truss, nedisciplinovaného Johnsona a ambiciózneho, ale nepresvedčivého Sunaka). 

Je na labouristoch, aby prevzali moc dôstojne – a najmä aby dokázali, že sa zbavili dedičstva svojho ex-lídra, červeného Corbyna a jeho antisemitskej kliky, ktorá bola bezpečnostným rizikom. Keir Starmer dostal aj bez marketingových hesiel o tretej ceste unikátnu šancu byť stredovým, umierneným premiérom, ktorý aj v otázke Ukrajiny ukáže pevný prozápadný postoj. Povesti labouristov by to prospelo, ale hlavne by to prospelo Británii.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite