Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

V Iráne sa koná druhé kolo prezidentských volieb

.sita .svet

Po rekordne nízkej volebnej účasti 39,9 percenta v prvom kole volieb, ktoré sa konalo 28. júna, je nejasné, koľko Iráncov pôjde voliť tentokrát.

V Iráne sa koná druhé kolo prezidentských volieb SITA/AP Photo/Hadi Mizban

v Iráne sa v piatok koná druhé kolo prezidentských volieb, v ktorom si Iránci vyberú nástupcu Ebráhíma Raísího. Ten v máji s niekoľkými ďalšími predstaviteľmi zomrel pri havárii vrtuľníka.

Voliči rozhodnú o tom, či novou hlavou štátu bude bývalý jadrový vyjednávač a zástanca tvrdej línie Saíd Džalílí alebo reformistický kandidát, kardiochirurg a poslanec Masúd Pezeškján, ktorý sa pripojil k zástancom návratu k jadrovej dohode so svetovými mocnosťami z roku 2015.

Vo všetkých štátnych záležitostiach má posledné slovo najvyšší duchovný vodca ajatolláh Alí Chámeneí, prezident však môže Irán nakloniť ku konfrontácii alebo rokovaniam so Západom.

Medzi domáce otázky, ktoré sprevádzajú voľby, patria obnovený záťah na nosenie povinných šatiek pre ženy a navrhované zvýšenie cien benzínu, ako aj roky ekonomického nepokoja poznačené rozšírenou nezamestnanosťou a vysokou infláciou.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite